Featured By: Arfah November 27, 2021 @ 12:02pm

“1 Kilogram Tahi Lembu Boleh Menghasilkan 3.75 kwj Tenaga Elektrik” Sisa Lembu Berjaya Jadi Sumber Tenaga

Sekumpulan petani di Britain telah berjaya menukarkan tahi lembu kepada sumber tenaga berbentuk bateri saiz AA yang dipanggil ‘patteries’.

Memetik laporan The Sun, bateri yang boleh dicas semula ini boleh menjadi sebahagian daripada tenaga boleh diperbaharui di Britain kerana 1 kilogram tahi lembu boleh menghasilkan 3.75 kwj tenaga elektrik.

Kejayaan yang dibangunkan oleh syarikat tenusu jenama Arla yang bekerjasama dengan pakar bateri, GP Batteries ini mendakwa tenaga yang dihasilkan daripada najis seekor lembu boleh menyalurkan sumber elektrik kepada tiga buah rumah selama setahun.

Justeru, 460,000 ekor lembu mampu menjana sumber tenaga kepada 1.2 juta rumah di United Kingdom.

Arla juga mengatakan jumlah setahun najis lembu boleh menghidupkan 507 peti sejuk beku.

Proses pertukaran sisa lembu kepada tenaga ini melalui proses yang dipanggil pencernaan anaerobik.

Seorang petani Arla bernama Neil Ridgway berkata terdapat banyak inovasi yang boleh dilakukan melalui proses pencernaan anaerobik untuk menyumbang sumber tenaga boleh diperbahui di United Kingdom disamping mempergunakan sisa ladang dengan sesuatu yang berguna.

“Kami boleh menggunakan hasil sampingan daripada proses itu sebagai baja semula jadi di ladang kami, bagi saya ia satu kemenangan,” kata Ridgway.

Semasa proses pencernaan anaerobik ini dijalankan, bahan organik seperti sisa haiwan dipecahkan untuk menghasilkan biogas dan baja bio.

Proses ini berlaku di dalam tangki bebas oksigen yang tertutup yang dipanggil penghadam anaerobik dan hasil akhirnya adalah biogas.

Selepas biogas dibersihkan, ia dibawa ke Unit Gabungan Haba dan Kuasa (CHP) dimana ia digunakan untuk menjana tenaga boleh diperbaharui.

Sisa proses ini yang terakhir menjadi baja semula jadi yang kaya dengan nutrien yang boleh diletakkan semula di atas tanah untuk membantu menyuburkan tanah.

Ia merupakan proses yang sangat menjaga kelestarian alam sekitar.

Syarikat Arla juga dalam proses menghasilkan lebih banyak tenaga boleh diperbaharui menggunakan sisa lembu seperti penghasilan tenaga bahan api.

Sumber: The Sun

Kredit Foto: Arla

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 30 Mar 2019

MEERACLE Hadiah Mercedes-Benz Kepada Wakil Jualan

Produk penjagaan wajah Meeracle menghadiahkan kereta Mercedes- Benz kepada empat orang wakil jualan mereka, baru-baru ini. Pengasas MEERACLE, Puan Meera Nordin ketika ditemui di majlis penyerahan kunci mengumumkan empat orang wakil yang telah mencecah sasaran

Hiburan Thu, 28 Nov 2019

Ada Apa Dengan The Weeknd Dan Selena Gomez?

Wow, buat lagu tentang ex girlfriend. Masih belum move on ke?

Events Mon, 23 Apr 2018

Empat Peserta Mentor Otai Ini Bakal Berentap Di Pentas Final!

Pemilihan mereka adalah berdasarkan kepada persembahan mereka pada konsert minggu ke- 6 semalam yang turut menampilkan peserta membuat persembahan bersama mentor mereka masing-masing.

Featured Mon, 8 Jan 2018

Amalkan 5 Cara Ini Untuk Hilangkan Daki Badan Ketika Mandi..Jom Sental!

“Eh Man, Mama tengok mandi berjam-jam lama, tapi cuba Man pergi tengok kat cermin kejap. Kat leher tu banyak lagi daki. Kena sental betul-betul, macam tulah cara hilangkan daki yang betul. Bukan duduk bawah ‘shower’

Featured Fri, 23 Apr 2021

Pemeriksaan Terhadap Pelajar Datang Bulan Di Sekolah Tidak Sepatutnya Berlaku – Rina Harun

Susulan berita yang tular di laman sosial mengenai sebuah sekolah yang melakukan pemeriksaan datang bulan terhadap pelajarnya, malah mereka mendakwa turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid dan tidak boleh berpuasa.

Featured Wed, 13 May 2020
Hiburan Sat, 24 Feb 2018

ARTIS ‘2L’ PULA KONGSI TARIKH SAMA DAPAT ANAK

Artis ‘2 L’ yang dimaksudkan tidak lain ialah bekas vokalis kumpulan Kristal, Mohamed Razlan,32,  yang kini bergelar Lan solo dan  bekas penyampai radio, Rozlindah Onn atau lebih dikenali sebagai Linda Onn, 

| Live TV