Featured By: Arfah November 27, 2021 @ 12:02pm

“1 Kilogram Tahi Lembu Boleh Menghasilkan 3.75 kwj Tenaga Elektrik” Sisa Lembu Berjaya Jadi Sumber Tenaga

Sekumpulan petani di Britain telah berjaya menukarkan tahi lembu kepada sumber tenaga berbentuk bateri saiz AA yang dipanggil ‘patteries’.

Memetik laporan The Sun, bateri yang boleh dicas semula ini boleh menjadi sebahagian daripada tenaga boleh diperbaharui di Britain kerana 1 kilogram tahi lembu boleh menghasilkan 3.75 kwj tenaga elektrik.

Kejayaan yang dibangunkan oleh syarikat tenusu jenama Arla yang bekerjasama dengan pakar bateri, GP Batteries ini mendakwa tenaga yang dihasilkan daripada najis seekor lembu boleh menyalurkan sumber elektrik kepada tiga buah rumah selama setahun.

Justeru, 460,000 ekor lembu mampu menjana sumber tenaga kepada 1.2 juta rumah di United Kingdom.

Arla juga mengatakan jumlah setahun najis lembu boleh menghidupkan 507 peti sejuk beku.

Proses pertukaran sisa lembu kepada tenaga ini melalui proses yang dipanggil pencernaan anaerobik.

Seorang petani Arla bernama Neil Ridgway berkata terdapat banyak inovasi yang boleh dilakukan melalui proses pencernaan anaerobik untuk menyumbang sumber tenaga boleh diperbahui di United Kingdom disamping mempergunakan sisa ladang dengan sesuatu yang berguna.

“Kami boleh menggunakan hasil sampingan daripada proses itu sebagai baja semula jadi di ladang kami, bagi saya ia satu kemenangan,” kata Ridgway.

Semasa proses pencernaan anaerobik ini dijalankan, bahan organik seperti sisa haiwan dipecahkan untuk menghasilkan biogas dan baja bio.

Proses ini berlaku di dalam tangki bebas oksigen yang tertutup yang dipanggil penghadam anaerobik dan hasil akhirnya adalah biogas.

Selepas biogas dibersihkan, ia dibawa ke Unit Gabungan Haba dan Kuasa (CHP) dimana ia digunakan untuk menjana tenaga boleh diperbaharui.

Sisa proses ini yang terakhir menjadi baja semula jadi yang kaya dengan nutrien yang boleh diletakkan semula di atas tanah untuk membantu menyuburkan tanah.

Ia merupakan proses yang sangat menjaga kelestarian alam sekitar.

Syarikat Arla juga dalam proses menghasilkan lebih banyak tenaga boleh diperbaharui menggunakan sisa lembu seperti penghasilan tenaga bahan api.

Sumber: The Sun

Kredit Foto: Arla

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 3 Jul 2019

Nana Kesian Dengan Khai Bahar?

Kalau dah jodoh, why not kan?

Hiburan Wed, 27 Nov 2019

Kendall Jenner Dan Boyfriend Rancang Ambil Anak Angkat?

Ambil anak angkat pun best jugak kan! Just wait and see.

Featured Fri, 20 Aug 2021

“Banyak Sektor Buka Bukan Kerana Selamat Tetapi Sebab Ekonomi” -DG Hisham

Umum maklum, bermula hari ini orang ramai yang berada di negeri atau daerah Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1 kini dibenarkan untuk makan di restoran sekiranya telah lengkap divaksinasi. Walaubagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri […]

Trending Fri, 3 Jan 2020
Featured Thu, 15 Jul 2021

Bayaran RM500 One Off PEMERKASA Plus Dibayar Mulai…

Menurut Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), bayaran bagi penerima bantuan Pemerkasa Tambahan kategori servis pengangkutan awam akan dibayar bermula  27 Julai ini. Menerusi kenyataan yang dikemukakan oleh agensi itu, tarikh pembayaran dipinda daripada perancangan terdahulu […]

Featured Wed, 28 Nov 2018
Trending Tue, 16 Feb 2021
Trending Wed, 27 Nov 2019

#CantixGiveaway Do You Know That Centella Asiatica Is Actually A Fancier Name For ‘Pegaga’?

So the current raved about skin care ingredient Cantella Asiatica is actually something that we’ve so accustomed to?

| Live TV