Featured By: Salma Syahbuddin April 13, 2022 @ 4:24pm

“Ada Katak & Beruk, Deep Betul!” – Netizen Teruja Sultan Selangor Beli Lukisan ‘Nakal’

Sejak semalam tular di media sosial apabila gambar yang dimuat naik menerusi Instagram Selangor Royal Official mencuri perhatian rata-rata warganet.

Ia susulan hasil karya seni ‘nakal’ parlimen itu menarik perhatian Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj untuk membelinya.

Menurut perkongsian di Instagram berkenaan, Baginda berkenan untuk membeli karya lukisan itu sebaik sahaja melihatnya dan bakal menggantung lukisan tersebut di bilik peribadi baginda.

Bukan itu sahaja, Baginda juga berhasrat bahawa satu hari nanti lukisan ‘nakal’ yang memaparkan keadaan parlimen beserta lukisan simbolik seperti beruk, katak dan orang utan ini akan dilelong dan hasilnya akan disumbangkan bagi tujuan kebajikan.

“Sebuah hasil karya seni lukisan telah menarik perhatian DYMM Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.

“Sebaik melihatnya, Baginda berkenan untuk membeli karya lukisan itu dan menggantungnya di ‘private study room’ Baginda.

“Satu hari nanti, Baginda berhasrat untuk melelong lukisan ini dan hasil lelongannya akan disumbangkan untuk tujuan kebajikan,” tulisnya.

 

“Seni berat, maksud mendalam…”

Menjengah di ruangan Twitter pula, rata-rata warganet menyifatkan hasil karya seni ini mempunyai maksud yang begitu mendalam sehingga digelar sebagai ‘art berat’.

Malah, ramai yang mendakwa bahawa mereka faham akan maksud disebalik lukisan berkenaan.

 

Perkongsian yang dimuat sejak Selasa ini telahpun diciap lebih 31,000 kali dan mendapat lebih 64,000 tanda suka.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 13 Sep 2018
Trending Mon, 10 Jun 2019

日本推出「皮卡丘」主题婚礼!婚礼招待、料理、结婚证书全是皮卡丘

红包请放在宝贝球里!日本推出「皮卡丘」主题婚礼,从婚礼招待、婚宴料理到结婚证书全是皮卡丘。

Trending Mon, 23 Nov 2020
Hiburan Sat, 24 Mar 2018

Siti Muat Naik Teaser ‘Comel Pipi Merah’

kepulangan SITI ke kediaman daripada Hospital Gleneagles semalam petanda ibu kepada bayi yang digelar ‘Fatimah Az-Zahra’ ini sudah sihat dan pulih malah akan melalui proses berpantang selama 44 hari seperti kebiasaannya wanita lain bersalin.

Featured Tue, 7 Dec 2021
Featured Fri, 5 Nov 2021

Wanita Meninggal Dunia Selepas Tidak Sedarkan Diri Semasa ‘Hiking’

Seorang wanita meninggal dunia selepas tidak sedarkan diri ketika melakukan aktiviti mendaki bukit di Pulau Bohey Dulang pada Khamis. Menurut laporan Berita Harian, polis memaklumkan mangsa bersama dua rakan perempuannya itu pergi ke pulau berkenaan […]

Featured Mon, 9 May 2022

Hukuman Berat Menanti Ibu Bapa Jika Benarkan Anak Memandu Tanpa Lesen

Setuju hukuman ini dilaksanakan, apa pendapat korang?

Featured Mon, 26 Apr 2021

Adira Suhaimi Kini Berniqab?

Setelah pengacara, Noor Neelofa tampil berniqab tahun lalu, penampilan tersebut ternyata memberi impak kepada orang ramai. Beberapa rakan artis seperti Yatt Hamzah turut memuat naik foto berniqab sebagai sokongan buat pengacara itu walaupun tidak mengenakan […]

Trending Wed, 3 Mar 2021
Trending Thu, 21 Jun 2018

Media Prima Sedia Siar Program Debat Calon Presiden UMNO

Tambahnya, saluran TV3 khususnya mengalu-alukan program berkenaan jika diberi kebenaran menyiarkan secara langsung di televisyen, malah bersedia meluaskan siaran langsung di media sosial seperti YouTube.

| Live TV