Featured By: Salma Syahbuddin September 9, 2021 @ 2:05pm

“Azan Bukan Lagu Estetik, Tolong Hormat Agama Kami!”- Netizen Bengang Laungan Azan Versi ‘Remix’, Mnet Mohon Maaf

Sejak semalam rata-rata warganet marah apabila sebuah video berdurasi 1.17 saat menggunakan laungan azan versi ‘remix’ yang menjadi sohor kini disemua platform media sosial.

Difahamkan, stesen televisyen Korea Selatan, Mnet menggunakan laungan azan tersebut bagi tujuan mempromosikan rancangan terbaharu mereka, Street Woman Fighter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Video Dakwah (@videodakwah.my)

 

#Mnetapologize Ini cukup melampau!

Rata-rata mereka yang beragama Islam terutamanya di Malaysia dan Indonesia mengecam tindakan berani Mnet dan menyifatkan perkara ini cukup melampau.

Justeru itu, hashtag #Mnetapologize dicipta bagi menyatakan rasa provokasi rakyat beragama Islam terhadap tindakan tersebut.

Mnet tampil buat permohonan maaf…

Selepas diasak dengan pelbagai komen berserta hashtag #Mnetapologize menerusi ruangan komen di semua platform media sosial mereka, akhirnya Mnet tampil membuat permohonan maaf hari ini.

Menerusi tinjauan Xtra, pihak Mnet membuat permohonan maaf itu menerusi akaun Instagram miliknya.

“Bagi pihak produksi Mnet, kami memohon maaf diatas penggunaan runut bunyi dalam video opening episod pertama rancangan Street Women Fifghter.

“Lagu ini adalah lagu runut bunyi yang didaftrakan secara rasmi di laman web berkenaan dan pihak produksi berpendapat bahawa bunyi remix tersebut sesuai digunakan untuk program berkenaan tanpa apa-apa niat lain.

“Oleh itu, kami ingin memohon maaf diatas perkara yang berlaku. Dan video tersebut akan dimuat naik semula setelah selesai menukar muzik berkenaan.

“Mnet juga akan sentiasa mendengar pendapat dan menghormati segala kritikan penonton di seluruh dunia. Kami juga amat menghargai sokongan anda terhadap Mnet Women Street Fighter.”Tulisnya.

Menurut Mnet, pihaknya akan memadam laungan azan remix tersebut  dan menggantikan dengan muzik lain sebelum  dimuat naik semula bagi tujuan promosi rancangan berkenaan.

Bagaimanapun, warganet sempat meninggalkan komen agar perkara ini tidak seharusnya terjadi memandangkan isu agama adalah isu paling sensitif .

Bukan itu sahaja, warganet juga berharap agar pihak produksi Mnet membuat penyelidikan terlebih dahulu bagi mengelakkan isu sebegini terjadi lagi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 4 Oct 2018
Events Mon, 18 Mar 2019

IKEA Terbesar Dibuka Di Penang

Berita baik buat orang Utara! IKEA kini membuka gedung pertamanya di daerah Batu Kawan, Pulau Pinang.

Featured Fri, 8 Jun 2018

Wanita Ini Melukis Potret Penuh ‘Bling’ Dengan Menggunakan Serbuk Glitter! Lihat Caranya

Nampak macam susah, tapi kalau anda pandai pilih warna shading mungkin senang.

Trending Hari Ini Mon, 15 Jun 2020
Trending Tue, 12 Jun 2018

Mohd Nasir Ahmad Dilantik Pengerusi Media Prima

“Mohd Nasir mempunyai pengalaman lebih 30 tahun di dalam bidang kewangan, perakaunan dan pengurusan dan berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) daripada Universiti Kebangsaan Malaysia adalah Fellow Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) United Kingdom dan Akauntan Bertauliah dengan Institut Akauntan Malaysia (MIA).

Hiburan Tue, 2 Apr 2019

Kongsi Jantina Anak? Nanti Dulu…

Saya sukakan kejutan. Kalau sebelum ini saya memberi kejutan kepada ahli keluarga ketika mengumumkan berita hamil, jadi untuk soal jantina, saya akan lakukan yang sama…

Featured Wed, 14 Aug 2019
Events Tue, 2 Jan 2018

MENANGI 30 PASANG TIKET DAN PAS PERCUMA KE AFTER PARTY RATED XTRA AJL32

Menangi 30 pas percuma dan rasai sendiri acara After Party Rated Xtra dengan hanya menjawab soalan ini

Hiburan Tue, 17 Dec 2019

After 25 years, Mariah Carey’s Holiday Hit Is Finally Number One!

Yeay for my all time favourite Christmas song, hands down!

| Live TV