Featured By: Arfah November 9, 2021 @ 12:46pm

Banduan “Diseksa” Dengan Dipaksa Mendengar Lagu ‘Baby Shark’ Berulang Kali

Tiga bekas banduan di Oklahoma, Amerika Syarikat memfailkan saman terhadap seorang polis bernama Tommie Johnson III dan tiga pegawai penjara kerana memaksa mereka mendengarkan lagu ‘Baby Shark’ berulang kali di dalam Penjara Daerah Oklahoma.

Daniel Hedrick, Joseph “Joey” Mitchell dan John Basco memfailkan tuntutan hak sivil pada Isnin lalu di mahkamah persekutuan Oklahoma City.

Peguam mereka menyifatkan taktik disiplin tersebut sebagai “penyeksaan”.

Siasatan jenayah tahun lalu mendapati sekurang-kurangnya empat banduan telah dikenakan tindakan disiplin di bilik lawatan peguam penjara itu pada November dan Disember 2019.

Banduan-banduan tersebut dipaksa mendengar lagu kanak-kanak popular itu secara berterusan dalam jangka masa yang agak lama.

Para banduan dipaksa berdiri dengan tangan digari di belakang mereka dan diikat pada dinding sepanjang masa.

Menurut laporan tuntutan saman tersebut, seorang bekas banduan bernama Mitchell ditinggalkan dalam kedudukan berdiri di bilik lawatan peguam penjara tersebut selama tiga hingga empat jam.

“Lagu itu dipasang sangat kuat sehingga bergema di sepanjang lorong,” kata Mitchell

Melalui hasil siasatan, dua bekas pegawai tahanan dan penyelia mereka didakwa atas pertuduhan salah laku kejam dan konspirasi terhadap banduan.

Perbicaraan juri dalam kes jenayah ditetapkan pada Februari tahun hadapan.

Kes sivil ini boleh mengakibatkan cukai yang lebih tinggi kepada pemilik harta di daerah Oklahoma jika bekas banduan berkenaan memenangi tuntutan saman ini atau pesuruhjaya daerah bersetuju untuk menyelesaikan kes ini.

Dalam tuntutan saman berkenaan, peguam menjelaskan memasang lagu ‘Baby Shark’ berulang kali telah dikesan sebagai alat untuk menyeksa.

Sebuah bandar di Florida, West Palm Beach sebelum ini memasang lagu ‘Baby Shark’ dengan kuat di pusat acara untuk membanteras gelandangan dari tidur di pusat tersebut pada 2019.

Sumber: The Oklahoman

Kredit foto: Nickelodeon

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 9 Jan 2020

Korea’s Kpop Industry “Big 3” Might Shift In 2020 With YG Leaving The Group

So which company will be joining the “Big 3” for 2020?

Featured Sun, 4 Dec 2022
Hiburan Fri, 7 Sep 2018

Hidap Kanser Tahap Empat, Doakan Zaibo Segera Sihat!

Saya reda kerana percaya qada dan qadar Allah. Lagipun, di sekeliling saya ramai memberikan semangat… Semoga terus kuat dan cepat sembuh, Insha Allah…

Featured Wed, 22 Jun 2022

Diminta Hadiahkan Set Kain Kapan Untuk DSV, Cik B Bidas Kritikan Netizen – “Kesian? Lol Saya Bertuah Dapat Ibu Macam Mama”

Betul lah kata Cik B tu kita tak boleh terus judge seseorang sebab satu kesalahan yang dibuat 😊

familuv Tue, 31 Dec 2019
Hiburan Wed, 23 Oct 2019

Farah Nabilah Bakal Tamatkan Zaman Bujang Disember Ini

Tahniah buat Farah Nabilah dan Amirul!

Featured Thu, 9 Jun 2022

Azri Iskandar Rancang Nikah Bulan Ini, Kenal Bakal Isteri Selepas 12 Hari Cerai – “Saya Nak Move On & Tak Nak Buang Masa..”

Kalau dah jodoh baru kenal pun boleh terus kahwin, tapi cepat betul eh Azri Iskandar move on? 👀

Featured Wed, 5 Oct 2022

[VIDEO] Perut Berisi, Suami Kantoikan Sharifah Sakinah Sedang Hamil?

Wahh betul ke ni? Semoga dipermudahkan segala urusan 🤲🏼

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

Cincin Tunang Punya Pasal, Bieber Sanggup ‘Turun Padang’

Bieber sangat menyukai pemilihan berlian dari syarikat kami dan dia sangat berpuas hati apabila melihat hasilnya. Untung Hailey Baldwin dapat tunang yang super romantik!

| Live TV