Featured By: Salma Syahbuddin September 17, 2021 @ 2:39pm

Bantuan Wang Ihsan Dinaikkan Sehingga RM1,000 Kepada Setiap Isi Rumah – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, inisiatif kadar Bantuan Wang Ihsan (BWI) kini dinaikkan daripada RM5,00 kepada RM1,000.

Bantuan itu akan diagihkan kepada setiap ketua isi rumah yang terjejas ketika Monsun Timur Laut atau bencana lain yang diisytiharkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP).

“Keputusan menaikkan kadar bantuan ini, membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap mangsa bencana ditambah pula dengan impak ekonomi rakyat akibat pandemik COVID-19,” katanya.

Tambahnya lagi, bantuan ini bukanlah sebagai pampasan atau ganti rugi terhadap kerosakan yang dialami, tetapi ia adalah untuk meringankan beban yang ditanggung mangsa.

Perdana Menteri berkata, pendekatan baharu lain yang turut diputuskan adalah pembangunan Sistem eSumbangan badan bukan kerajaan (NGO) sebagai platform penyelarasan bantuan antara penderma dan NGO kepada mangsa bencana.

“Bersesuaian dengan semangat Keluarga Malaysia juga, orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa peka dan prihatin dengan persekitaran termasuk ke atas jiran serta rakan selain ahli keluarga sendiri ketika musim tengkujuh nanti, untuk mengelak sebarang kejadian tidak diingini,” jelasnya.

 

 

Sumber: BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 1 Mar 2018

Izreen tidak mahu dipersalahkan!

“Saya tidak tahu apa masalah mereka dan tidak pernah bertanya mahu pun bergaduh dengan Intan,” ujar Izreen yang berharap tiada tohmahan timbul di kalangan netizen mengaitkan dirinya. 

Hiburan Wed, 3 Oct 2018

Isteri Rancang Persembahan Amal Kutip Sumbangan Untuk Saleem

Kami sudah capai kata persetujuan tetapi bergantung kepada tahap kesihatan Saleem. Tunggulah dia sihat sikit kerana saya akan membawanya ke sana.

Featured Wed, 6 Oct 2021

Semak Syarat Layak Mohon Bantuan RM10,000  One Off Buat PKS Bermula Esok

Menerusi Pelan Pemulihan Nasional (PPN), kerajaan Sarawak telah melancarkan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 7.0 berjumlah lebih RM800 juta bagi memperkasakan aktiviti perusahaan dan perniagaan. Terbaru, pendaftaran BKSS 7.0 berjumlah RM5,000 (Fasa1) akan mula dibuat […]

Featured Wed, 25 Sep 2019
Featured Sat, 21 Aug 2021
Hiburan Mon, 3 Jun 2019

Sukar Bernafas, Zizan Razak Dikejarkan Ke Hospital

Semoga cepat sembuh, Zizan Razak!

TECH Wed, 5 Dec 2018

Travel with a Virtual Doctor Wherever You Go with AirAsia Travel Protection

Now you don’t have to worry about getting medical help on the go.

Featured Fri, 24 Apr 2020

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Bersolek boleh tetapi biar berpada-pada

LIFESTYLE Sun, 8 Apr 2018

10 Things You Should Know Before Flying to the Philippines

Different countries have different cultures and rules. Here’s a 101 for any of you travelling to the Philippines soon.

| Live TV