Trending By: Maya Basir April 24, 2022 @ 6:21pm

Buat Pembedahan Plastik Tukar Wajah, Penjenayah Takut Dijejaki Polis

Lapan wanita di Kelantan yang dikehendaki polis melarikan diri kerana takut ditangkap.

Mereka yang melarikan diri sejak 17 tahun yang lalu adalah antara yang terbabit dengan kes bunuh, samun dan curi.

Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, wanita-wanita yang dikehendaki polis ini mungkin masih berada di pedalaman Kelantan dan hidup berpindah-randah.

Katanya, mereka berpindah dari satu lokasi ke lokasi lain disebabkan tidak mahu ditangkap oleh polis.

“Pihak kita tetap mencari mereka termasuk berhubung dengan polis luar Kelantan untuk menjejaki mereka bagi menyelesaikan kes yang tertangguh.

“Namun, ada dalam kalangan mereka ini mungkin sudah melarikan diri ke negara jiran, Thailand dan sudah bertukar identiti serta nama bagi mengelakkan ia dikesan pihak polis.

“Kemungkinan mereka yang melarikan diri ke negara jiran juga sudah berkahwin dengan warganegara sana dan takut untuk pulang ke Kelantan kerana bimbang ditahan polis,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat (IPK) Polis Kontinjen Kelantan.

Tambahnya, bagi mengelakkan identiti mereka dikesan, dipercayai ada dalam penjenayah ini menjalani pembedahan plastik untuk bertukar wajah.

Beliau berkata, jika ini benar sanggup tukar identiti dan wajah mereka untuk melarikan diri, agak sukar untuk pihak polis menjejakinya.

“Suspek wanita ini boleh bertukar wajah dan fizikal, lebih-lebih lagi yang melarikan diri sejak 2005 hingga menyebabkan sukar untuk pihak polis mengecam mereka. Berbanding suspek lelaki, walaupun mereka melarikan diri namun wajah dan fizikal tidak banyak berubah.

“Perkara ini memberi cabaran kepada pihak kita namun pihak polis tidak pernah berhenti untuk menjejaki mereka termasuk kerap pergi ke rumah keluarga, namun mereka tidak memberi kerjasama dan memaklumkan sudah tidak berhubung lama dengan wanita berkenaan.

“Kemungkinan pihak keluarga tahu lokasi suspek berada, namun mereka mahu melindungi suspek supaya tidak dapat ditangkap,” katanya.

Menurut Shafien, suspek wanita yang melarikan diri ini mereka tidak mempunyai rekod kesalahan lampau dan masing-masing mempunyai satu kes.

Manakala, berbeza dengan suspek lelaki, mereka kebanyakkannya mempunyai rekod kesalahan lampau

Sumber: Harian Metro

Kredit foto: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 31 Jul 2018
Trending Fri, 17 Jul 2020
Hiburan Mon, 24 Feb 2020
Trending Fri, 29 Oct 2021

“Dapat Tersenarai Pun Saya Sangat Bersyukur” – Baru Bertapak Dalam Industri Hiburan, Aliff Iskandar Tercalon Top 5 ABPBH 34

Penyanyi dan komposer muda, Aliff Iskandar bersyukur kerana namanya lolos calon Top 5 Artis Baharu Lelaki Popular dalam Anugerah Bintang Popular BH 34 (ABPBH 34). Menurut artis naungan Indigital Music ini, dia tidak menyangka namanya […]

Trending Thu, 8 Feb 2018

Perut Wanita Mengandung Dibelah Dan Bayinya Diculik

Perut Wanita Mengandung Dibelah Dan Bayinya Diculik

Hiburan Sat, 22 Dec 2018

Da’I Adam Mahu Dikenali Sebagai Pendakwah Bukan Penyanyi

Orang yang pernah rasa kehilangan sahabat pasti faham dengan situasi saya…

Hiburan Sat, 27 Jul 2019

Permit Tidak Lulus, Sesi Bertemu Kim Jae Hwan Terpaksa Batal!

Wang akan dikembalikan sepenuhnya kepada peminat.

Hiburan Thu, 15 Mar 2018

Girls’ Generation’s Hyoyeon to Make Solo Debut with New Name

Girls’ Generation’s Hyoyeon will be making her first ever solo debut under a completely new stage name.

| Live TV