Featured By: Attiqah Mohd October 5, 2021 @ 4:46pm

“Buka Aib Sendiri, Content Mengundang Laknat..”- Ustaz Ini Perjelas Hukum Content Viral Tanpa Batas

Baru-baru ini, beberapa kes content viral melibatkan Youtuber yang membuat rakaman di tanah perkuburan membuatkan ramai yang berang.

Bukan sahaja dilihat tidak menjaga sensitiviti, malah netizen mengkritik mereka tidak menggunakan akal fikiran yang waras dan hanya mengejar tontonan semata-mata.

Terbaharu, menerusi program bual bicara Sembang Viral TV9 yang dihoskan oleh Fedtri Yahya, pendakwah terkemuka, Ustaz Elyas Ismail telah tampil mengulas mengenai isu tersebut.

“Seorang tokoh ada sebut ramai manusia di akhir zaman sibuk nak jadi ‘attention seeker’ demi keuntungan dan sebagainya tetapi kadang-kadang mereka rasa ia satu kepuasan apabila orang bercakap buruk walaupun benda tu tak elok.

“Dalam hadis ada di sebut ini termasuk golongan Al-Muhajirin, iaitu yang tidak diampun Allah iaitu golongan yang menyebarkan keburukan diri sendiri untuk mendapat perhatian orang,” katanya.

Ustaz Elyas turut mengulas mengenai kandungan yang mempunyai manfaat dan laknat dan menasihatkan agar para penonton mempunyai ‘penjarakan media sosial’ dan lebih bijak dalam menilai sesebuah kandungan.

“Ada content yang manfaatnya besar tapi ada content yang mengundang laknat. Ada content yang membuatkan ahli keluarga si mati rasa sedih atau kecewa, benda tu boleh mengundang laknat. Nauzubillah,” komennya lagi.

Untuk info, program Sembang Viral adalah program bual bicara baharu yang bersiaran di TV9.

Kapsul berdurasi 10 minit itu dikendalikan secara bergilir oleh Fedtri dan Datuk Rosyam Nor setiap hari pada jam 7.30 malam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Nov 2019
Featured Wed, 25 Mar 2020

Seramai 73 anggota kesihatan KKM positif COVID-19

Bantu mereka dengan duduk di rumah

Featured Tue, 28 Apr 2020
Trending Wed, 5 Aug 2020

BSH Fasa 3: Rayuan Dibuka Mulai Jumaat Ini, Syarat Layak Rayuan

Korang yang nak buat rayuan, pastikan cukup syarat-syarat ni

Hiburan Tue, 13 Feb 2018

GILIRAN ABAM JADI PENYANYI

Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014 ini mahu membuktikan dirinya seorang yang versatile. Cayalah Abam!

Featured Tue, 29 Jun 2021

“Masing- Masing Boleh Komen Dan Kritik, Tapi Jangan Sampai Menghina”- Siti Elizad

Pelakon,  Siti Elizad  kini kembali aktif di Instagram setelah berdepan dengan isu cyber bully minggu lalu. Baca artikel berkaitan : Dituduh Mandul, Dipanggil Puk***k, Didakwa Tak Solat – Elizad Sharifuddin Buat Laporan Polis Terhadap Netizen […]

Trending Sat, 14 Nov 2020
Trending Thu, 25 Jul 2019

Bahaya Penyakit Sinus, Muka Bengkak 3X Ganda

membengkak tiga hingga empat kali ganda saiz dari biasanya

| Live TV