Featured By: Attiqah Mohd July 6, 2021 @ 5:06pm

Cara Mohon Elaun RM600 Kepada Golongan Hilang Kerja Bukan Pencarum PERKESO, Graduan Baru

Menerusi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), kerajaan akan memperluaskan Elaun Mencari Pekerjaan kepada bukan pencarum Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) terutamanya golongan yang hilang pekerjaan, graduan baharu, lepasan sekolah dan pekerja sektor tidak formal.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kumpulan itu boleh mendaftar di bawah platform MYFutureJobs dan bakal menerima elaun sekurang – kurangnya RM300 sebulan untuk tempoh 2 bulan.

“Kerajaan akan memperuntukkan RM125 juta melalui HRD Corp. untuk melaksanakan inisiatif Place and Train di bawah program Janapreneur terutamanya kepada belia lepasan sekolah dan graduan

Syarat Kelayakan

Syarat Kelayakan Umum :

  • Golongan yang hilang pekerjaan dan tidak dilindungi oleh Sistem Insurans Pekerjaan (PERKESO).
  • Golongan yang menganggur.
  • Berdaftar dan aktif menjalankan aktiviti mencari pekerjaan melalui portal MyFutureJobs.
  • Menghadiri temuduga PERKESO.

Bagi melayakkan mereka menerima bantuan ini, pemohon perlu :

  • mendaftar di portal pekerjaan MYFutureJobs yang diuruskan PERKESO agar usaha pencarian pekerjaan mereka dapat dibantu dan dipantau oleh PERKESO.
  • menghadiri sekurang-kurangnya tiga temuduga dalam sebulan, sama ada secara fizikal atau dalam talianNilai Bantuan / Insentif Yang Diterima

Pemohon yang memenuhi syarat-syarat ini dan membuat pendaftaran akan melayakkan mereka menerima insentif EMP sebanyak RM300 sebulan selama tempoh 2 bulan.

O

Sekiranya pencari kerja berjaya memperoleh pekerjaan melalui portal MYFutureJobs, insentif tambahan sebanyak RM400 akan diberikan kepada mereka.

Tarikh Pendaftaran

Pendaftaran untuk program ini akan bermula pada 15 Julai 2021.

Cara Pendaftaran Elaun Mencari Pekerjaan PERKESO

Cara pendaftaran secara online akan dibuka melalui laman web PERKESO mulai 15 Julai 2021.

Sumber: Kenyataan Media PERKESO (PEMULIH) https://www.perkeso.gov.my/images/kenyataan_media/2021/010721_-_Kenyataan_Media_PEMULIH_PERKESO.pdf?fbclid=IwAR2tntGPtObBv-_vlzkhD3tgvyWu4iMtRwCVEL-VqHhWHmSQKFx_K60GEQc

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Elisya Sandha Mampu Berdiri Sendiri

Patutlah sekarang ni asyik tengok muka Elisya je kat TV kan?

Hiburan Fri, 29 Jun 2018

Korang Dah Ready Untuk Padi Reborn Exclusive Live In KL?

Tujuh tahun Padi ‘hilang’ sebentar. Kami sudah bersiap sedia menguasai pentas untuk menghiburkan Sobat Padi di Malaysia. Wohooo, tak sabar!

Trending Hari Ini Fri, 23 Nov 2018

Mangsa Simbah Asid Terkilan Ditipu Jutawan Kosmetik Terkenal?

Wanita ini terkilan dengan individu yang menabur janji palsu namun begitu sehingga sekarang tiada tindakan diambil. Apa kes ni?

Featured Tue, 12 Jun 2018

Selebriti Antarabangsa Yang Khabarnya Komited Menjalani Ibadah Puasa

Status sebagai Muslim bukan sekadar pada nama, malah selebriti dari pelbagai arena ini turut berperanan menyampaikan teladan dan dakwah tentang puasa Ramadan kepada komuniti global.

Contest Thu, 25 Jul 2019
LIFESTYLE Wed, 12 Dec 2018

5 Jenis Cili Paling Pedas Berapi Masuk Rekod Dunia

Jom kita tengok bacaan cili-cili terpedas dunia ni daripada bawah sehingga paling tinggi levelnya.

Trending Sun, 6 Dec 2020
Trending Fri, 5 Feb 2021

Bayaran Permohonan Rayuan GKP 2.0 Bermula Hari Ini

Bagi permohonan yang berjaya, Patuh SOP jika ke cawangan bank berdekatan anda!

Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Hanya Tukar Nama Bukan Matlamat – Dj Dave

Saya harap ia tidak dipolitikkan, matlamat yayasan ini masih sama iaitu melakukan kebajikan dan membantu golongan artis tanah air.

| Live TV