Events By: Salma Syahbuddin June 12, 2018 @ 3:04am

Catat 400 Juta Tontonan, Rangkaian Televisyen Media Prima Kekal Nombor Satu

TV3, 8TV, ntv7 dan TV9 kekal menjadi pilihan penonton majoriti rakyat Malaysia sehingga mampu mencatat jumlah tontonan sebanyak 400 juta sepanjang Mei lalu dan ini sekaligus mencatat 81 peratus penonton TV sahaja.

Menurut Pegawai Eksekutif RangkaiAn Televisyen Media Prima Berhad, Johan Ishak berkata jumlah tontonan itu mencatat angka yang paling tinggi sepanjang tempoh lima tahun.

“Dengan catatan jumlah ini secara tidak langsung, program berita MPTN masih kekal nombor satu. Itulah menjadi sebab kenapa menggabungkan berita kerana negara kita bermasyarakat majmuk. Jumlah yang dicatat juga menunjukkan peningkatan berterusan bukan sahaja pada malam keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Ia juga bukti orang kita kembali menonton Buletin Utama di TV3.” Katanya

Tambahnya lagi, kejayaan besar ini didorong oleh tiga faktor utama iaitu ketetapan dan ketulusan berita, kepantasan berita yang disalurkan dan etika kewartawanan.

“Apabila berlaku perubahan kerajaan, masyarakat memainkan sentimen ini. Jadi kita mengambil pendekatan dengan melatih untuk menyampaikan berita mengikut etika kewartawanan yang betul. Saya berharap perkara ini berterusan dan meletakkan program berita MPTN sentiasa unggul bukan sahaja di kaca TV malah menerusi platform online.” Jelasnya

Berdasarkan laporan firma penyelidikan pengguna dan media, Nielsen Malaysia juga, Buletin Utama kekal menjadi program berita nombor satu apabila mencatat jumlah tontonan sebanyak 3.78 juta sehari sepanjang Mei. Dan ia menunjukkan peningkatan sebanyak enam peratus berbanding pada bulan April iaitu 3.57 juta.

Sementara itu, berita 8TV Mandarin kekal nombor satu apabila mencatat jumlah tontonan 1.3 juta dan Mandarin 7 mencatat 900,000 dan Berita TV9 masing mencatat jumlah tontonan sebanyak 1.7 juta.

Johan Ishak juga turut berkongsi, portal online daripada Kumpulan NST iaitu Harian Metro Online, BH Online dan NST  Online berada dalam kedudukan top 5 sempena PRU-14 iaitu pada 9 dan 10 Mei lalu.

Harian Metro mencatatkan jumlah pelayar 8.4 juta, BH Online dengan 4.8 juta dan NST Online sebanyak 2.6 juta.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 30 Mar 2018

Lagu Baru Zizi Kirana, Dilabel Lagu Sampah!

Lagu yang mendapat kerjasama penyanyi hip hop Waris ini ternyata berlainan sama sekali jika dibandingkan dengan lagu yang terdapat pada single pertama beliau iaitu, Boleh Jalan

Hiburan Wed, 16 Oct 2019
Hiburan Sat, 10 Aug 2019

Alahai…Lepas Warna Kulit, Lutut Haneesya Hanee Pula Dikecam!

Edit kena kecam, tak edit pun kena kecam…

Hiburan Wed, 25 Apr 2018

Ini Sebab Sajat Marah Haters Secara Live!

Sebelum melakukan persembahan bersama penari-penari pilihan Sajat, beliau sempat lagi beramah mesra bersama peminat dan juga haters beliau secara live. Haa, tengok tu! Siap marah dan block haters tau. Jangan main-main!

Events Fri, 28 Sep 2018

#daiTV3 : Saksikan Pentas Akhir Da’i Musim Ke-6 Malam Ini!

Tahniah diucapkan kepada pemenang Da’i Musim Ke-6

Events Fri, 30 Nov 2018

Zoo Negara to Celebrate 55th Birthday with a Fiesta

It’ll be happening in December!

Hiburan Fri, 10 Aug 2018

Gaya Neelofa Di KLFW 2018 Dikritik Netizen?

Namun apa yang menarik perhatian, kemunculan Neelofa di pentas KLFW 2018 telah mengundang kritikan sebahagian besar netizen di media sosial.

Hiburan Thu, 1 Aug 2019
Events Wed, 14 Aug 2019

《当时明月在》831播出!林奕廷老妆:连侄儿也说我像太婆

八度空间国庆日特备电视电影《当时明月在》8月31日播出!视后林奕廷剧中化老妆,连侄儿看后都说她像太婆。

Hiburan Fri, 18 Jan 2019

’Beri Kami Masa, Peluang Perbaiki Kesilapan’- Ibu Haneesya Hanee Mohon Netizen Henti Tohmahan

Semua manusia tidak pernah lari daripada buat silap, maafkan dia…

| Live TV