Events By: Salma Syahbuddin June 12, 2018 @ 3:04am

Catat 400 Juta Tontonan, Rangkaian Televisyen Media Prima Kekal Nombor Satu

TV3, 8TV, ntv7 dan TV9 kekal menjadi pilihan penonton majoriti rakyat Malaysia sehingga mampu mencatat jumlah tontonan sebanyak 400 juta sepanjang Mei lalu dan ini sekaligus mencatat 81 peratus penonton TV sahaja.

Menurut Pegawai Eksekutif RangkaiAn Televisyen Media Prima Berhad, Johan Ishak berkata jumlah tontonan itu mencatat angka yang paling tinggi sepanjang tempoh lima tahun.

“Dengan catatan jumlah ini secara tidak langsung, program berita MPTN masih kekal nombor satu. Itulah menjadi sebab kenapa menggabungkan berita kerana negara kita bermasyarakat majmuk. Jumlah yang dicatat juga menunjukkan peningkatan berterusan bukan sahaja pada malam keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Ia juga bukti orang kita kembali menonton Buletin Utama di TV3.” Katanya

Tambahnya lagi, kejayaan besar ini didorong oleh tiga faktor utama iaitu ketetapan dan ketulusan berita, kepantasan berita yang disalurkan dan etika kewartawanan.

“Apabila berlaku perubahan kerajaan, masyarakat memainkan sentimen ini. Jadi kita mengambil pendekatan dengan melatih untuk menyampaikan berita mengikut etika kewartawanan yang betul. Saya berharap perkara ini berterusan dan meletakkan program berita MPTN sentiasa unggul bukan sahaja di kaca TV malah menerusi platform online.” Jelasnya

Berdasarkan laporan firma penyelidikan pengguna dan media, Nielsen Malaysia juga, Buletin Utama kekal menjadi program berita nombor satu apabila mencatat jumlah tontonan sebanyak 3.78 juta sehari sepanjang Mei. Dan ia menunjukkan peningkatan sebanyak enam peratus berbanding pada bulan April iaitu 3.57 juta.

Sementara itu, berita 8TV Mandarin kekal nombor satu apabila mencatat jumlah tontonan 1.3 juta dan Mandarin 7 mencatat 900,000 dan Berita TV9 masing mencatat jumlah tontonan sebanyak 1.7 juta.

Johan Ishak juga turut berkongsi, portal online daripada Kumpulan NST iaitu Harian Metro Online, BH Online dan NST  Online berada dalam kedudukan top 5 sempena PRU-14 iaitu pada 9 dan 10 Mei lalu.

Harian Metro mencatatkan jumlah pelayar 8.4 juta, BH Online dengan 4.8 juta dan NST Online sebanyak 2.6 juta.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 10 Jan 2018

WHEN WILL SHARIFAH SAKINAH APOLOGISE FOR DISRESPECTING THE LATE KIM JONGHYUN?!

Janna Nick has made an apology for laughing at Sharifah Sakinah’s disrespectful joke about the late Kim Jonghyun but the latter has yet to say anything.

Hiburan Sat, 8 Dec 2018

Kumpulan BTS Kalahkan Ariana Grande Di Twitter?

WOW! BTS turut mengalahkan beberapa akaun Twitter milik selebriti popular antarabangsa, rapper Kanye West, @KanyeWest, yang berada di tempat kedua.

Hiburan Thu, 12 Apr 2018

Hafiz Hamidun Mengaku Hampir Gila

Alhamdulillah, tiada lagi yang bertanya mengenai saya dan Joy. Saya juga tak mahu lagi antara kami ada masalah kerana semuanya sudah diselesaikan dengan baik. Baguslah kalau begitu, buang yang keruh, ambil yang jernih…

Events Tue, 16 Jul 2019

Noh Hujan Bersyukur Lagu Ciptaan Jadi OST Filem

Bukan senang artis nak jadikan lagu ciptaan sendiri jadi runut bunyi sebuah filem tau, kita ni tau dengar and komen je kan?!

Hiburan Tue, 19 Jun 2018

Tiffany Young Bakal Pesaing Ed Sheeran, Jason Mraz?

Terdahulu, penyanyi berusia 28 tahun ini mula dikenali sebagai Tiffany atau Tiffany Hwang namun menukar nama pentas ke Tiffany Young.

Hiburan Thu, 5 Apr 2018

Ogy Ahmad Daud Kini Mangsa Serangan Netizen?

Tambah Ogy lagi, dia begitu sensitif terhadap isu ini kerana ianya turut mengaitkan nama ibu bapa mereka iaitu pelakon era 1950-an, Datuk Ahmad Daud dan Datin Saadiah

Hiburan Tue, 20 Nov 2018

Cedera Di Set Penggambaran, Bintang K-POP Ini Terima 30 Jahitan

Menurut syarikat pengurusan, G-Tree Creative, aktor berkenaan sedang menjalani penggambaran drama The Last Empress ketika kejadian itu berlaku.

LIFESTYLE Thu, 18 Oct 2018

Euwww…Perhatikan Wajah Korang Secara Teliti, Ada Tak BENDA Ni?

Perhatikan makanan yang korang ambil setiap hari. Lihat kuantiti minyaknya, itu juga salah satu faktor mengapa blackhead atau whitehead ‘menggila’.

LIFESTYLE Mon, 26 Mar 2018

Apa Perlu Dibuat Bila Gaji Rendah Tapi Nak Menabung?

Lebih-lebih lagi jika gaji awak dalam kategori rendah, beringat ya wak! Sampai bila nak ada sikap menunggu gaji masuk, ye tak? Kami kongsikan tips cara menyimpan duit bagi korang yang bergaji sederhana atau rendah…

| Live TV