Events By: Salma Syahbuddin June 12, 2018 @ 3:04am

Catat 400 Juta Tontonan, Rangkaian Televisyen Media Prima Kekal Nombor Satu

TV3, 8TV, ntv7 dan TV9 kekal menjadi pilihan penonton majoriti rakyat Malaysia sehingga mampu mencatat jumlah tontonan sebanyak 400 juta sepanjang Mei lalu dan ini sekaligus mencatat 81 peratus penonton TV sahaja.

Menurut Pegawai Eksekutif RangkaiAn Televisyen Media Prima Berhad, Johan Ishak berkata jumlah tontonan itu mencatat angka yang paling tinggi sepanjang tempoh lima tahun.

“Dengan catatan jumlah ini secara tidak langsung, program berita MPTN masih kekal nombor satu. Itulah menjadi sebab kenapa menggabungkan berita kerana negara kita bermasyarakat majmuk. Jumlah yang dicatat juga menunjukkan peningkatan berterusan bukan sahaja pada malam keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Ia juga bukti orang kita kembali menonton Buletin Utama di TV3.” Katanya

Tambahnya lagi, kejayaan besar ini didorong oleh tiga faktor utama iaitu ketetapan dan ketulusan berita, kepantasan berita yang disalurkan dan etika kewartawanan.

“Apabila berlaku perubahan kerajaan, masyarakat memainkan sentimen ini. Jadi kita mengambil pendekatan dengan melatih untuk menyampaikan berita mengikut etika kewartawanan yang betul. Saya berharap perkara ini berterusan dan meletakkan program berita MPTN sentiasa unggul bukan sahaja di kaca TV malah menerusi platform online.” Jelasnya

Berdasarkan laporan firma penyelidikan pengguna dan media, Nielsen Malaysia juga, Buletin Utama kekal menjadi program berita nombor satu apabila mencatat jumlah tontonan sebanyak 3.78 juta sehari sepanjang Mei. Dan ia menunjukkan peningkatan sebanyak enam peratus berbanding pada bulan April iaitu 3.57 juta.

Sementara itu, berita 8TV Mandarin kekal nombor satu apabila mencatat jumlah tontonan 1.3 juta dan Mandarin 7 mencatat 900,000 dan Berita TV9 masing mencatat jumlah tontonan sebanyak 1.7 juta.

Johan Ishak juga turut berkongsi, portal online daripada Kumpulan NST iaitu Harian Metro Online, BH Online dan NST  Online berada dalam kedudukan top 5 sempena PRU-14 iaitu pada 9 dan 10 Mei lalu.

Harian Metro mencatatkan jumlah pelayar 8.4 juta, BH Online dengan 4.8 juta dan NST Online sebanyak 2.6 juta.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 29 Jan 2020

B.I’s Departure From The Group Is The Reason For iKON’s Delayed Comeback?

Because of his abrupt departure, YG Entertainment is making decisions carefully.

Events Sat, 31 Mar 2018

Ganjaran Hebat Menanti Anda Di CJ Wow Shop!

Rangkaian membeli belah popular Malaysia, CJ Wow Shop telah mengumumkan pelancaran ‘2 Tahun, Lebih WOW!’. Sempena pencapaian ini, para pelanggan CJ WOW layak menyertai karnival membeli belah dari rumah yang turut menampilkan beberapa siri promosi selama sebulan menerusi CJ WOW SHOP

Events Wed, 4 Dec 2019

Dato’ Sri Eizlan Yusof To Tie The Knot In December, Ending 2019 With A Beautiful Memory

Congratulations Dato’ Sri Eizlan Yusof and future wife! We wish you beauteous moments ahead.

Hiburan Thu, 24 Jan 2019

Amylea Panik Sebab AJL33?

All the best buat Amylea dan Kaer di pentas AJL33 nanti!

Hiburan Mon, 5 Nov 2018

#Mentor7 : Persaingan Sengit Antara Protege Datuk Syafinaz Dan Aizat Amdan, Siapa Agaknya Pilihan Korang?

Nampak gayanya #Mentor7 kali ni, protege-protege semua memang gempak kan?

Trending Hari Ini Fri, 26 Jun 2020
Hiburan Thu, 7 Jun 2018

Mendiang Kemurungan, Suami Kate Spade Luah Rasa…

Andy Spade berkata dalam satu kenyataan di dalam The New York Times bahawa beliau dan anak perempuannya Bea, merasa hancur dengan kehilangan itu dan tidak dapat membayangkan hidup tanpanya.

Hiburan Wed, 3 Apr 2019

Isu Penyampai Trofi FFM30, Produksi Astro Belum Ada Kata Putus

Kita nantikan ulasan lanjut daripada pihak produksi mengenai hal ini!

Hiburan Thu, 24 Oct 2019

Boleh Dijadikan Inspirasi, Kenapa Agaknya Kris Dayanti Terima Pujian Warganet?

Kris Dayanti pernah berkahwin dengan Anang selama 13 tahun sebelum mengambil keputusan bercerai pada September 2019.

| Live TV