Featured By: Maya Basir April 8, 2022 @ 11:49am

Coklat Telur Kinder Suprise Didakwa Mengandungi Salmonella

Coklat telur Kinder Surprise adalah antara salah satu produk di pasaran yang menerima laporan yang didakwa coklat telur itu mengandungi salmonella.

Pusat Pencegahan Penyakit dan Kawalan Eropah (ECDC) akan melakukan penyiasatan terhadap laporan tersebut di sembilan negara di benua Eropah.

Kumpulan Konfeksi Itali, Ferrero yang mengeluarkan coklat Kinder Surprise menarik balik coklat itu dan beberapa produk lain di pasaran Sepanyol, Britain dan Ireland.

Salmonella ialah sejenis bakteria patogen yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan, termasuklah demam, kekejangan di bahagian perut dan cirit-birit.

Menurut kenyataan ECDC, isu penarikan ini dikesan selepas separuh kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital mengalami gejala yang teruk seperti cirit-birit berdarah.

“Agensi berkenaan bagaimanapun tidak menyebut Ferrero atau mana-mana syarikat lain namun memberi amaran bahawa kebanyakan kes membabitkan kanak-kanak berusia 10 tahun ke bawah.

“Coklat telur Kinder turut terbabit namun tidak menjelaskan sama ada masalah itu hanya membabitkan produk berkenaan,” katanya dalam kenyataan itu.

Agensi Makanan Singapura (SFA) juga turut menarik balik beberapa kumpulan coklat Kinder Surprise selepas mendapat notis untuk penarikan balik kumpulan coklat Kinder Surprise dari Belgium.

“Pengguna yang sudah membeli produk yang terlibat dinasihatkan untuk tidak memakannya.

“Bagi yang sudah makan produk itu hendaklah mengambil perhatian terhadap kesihatan mereka dan mendapatkan nasihat perubatan,” kata SFA.

Sumber: BH Online, Mothership

Kredit foto: PA Wire

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 14 Oct 2018

Al- FATIHAH…Saleem Meninggal Dunia

Al- Fatihah… Salam Takziah buat seluruh keluarga Allahyarham Saleem. Semoga Allah SWT mengurniakan kekuatan kepada keluarga & menempatkan roh arwah bersama golongan orang-orang beriman.

Trending Mon, 28 May 2018

Warga Sibu, Jangan Panik!

Sumber memberitahu, suspek baharu pulang dari sebuah negara Afrika dan secara tiba-tiba pengsan di sebuah pasar raya pada Ahad.

Kisah Viral Fri, 12 Jun 2020
Trending Fri, 10 Apr 2020

Sabah Terima 3 Juta ‘Mask’ Hari Ini Untuk Diedarkan!

Rakyat Sabah akhirnya boleh menarik nafas lega

Featured Sun, 17 Oct 2021

Masjidil Haram Umumkan Tiada Penjarakan Fizikal

Sejak tercetusnya COVID-19, Masjidil Haram dibenarkan beroperasi mengikut kapasiti penuh dengan jemaah menunaikan solat tanpa dibatasi penjarakan fizikal buat pertama kali. Difahamkan, kumpulan pekerja menanggalkan penanda di lantai sebagai panduan untuk orang ramai melakukan penjarakan […]

Hiburan Wed, 4 Sep 2019

Anak AR Badul Maut Terkena Tembakan

Semoga Arwah ditempatkan Orang Yang Beriman

Trending Tue, 20 Feb 2018

数钱能减轻疼痛?大家还不快数红包钱

有一些科学上的研究,虽然看起来好笑,但却能揭露你不敢相信的真相例如,中国有专家曾经透过实验发现,数钱可以减轻疼痛。

Hiburan Tue, 14 May 2019

| Live TV