Trending Hari Ini By: Syafiqa Irdina March 17, 2020 @ 10:30am

COVID-19: Jurulatih Bola Sepak Sepanyol Meninggal Dunia Di Usia 21 Tahun

Umum mengetahui negara Sepanyol merupakan antara negara Eropah kedua paling teruk selepas mencatat kira-kira 8,000 kes dan 297 kematian. Perintah berkurung juga dikenakan hampir di seluruh negara berkenaan wabak ini sejak minggu lalu sebagai langkah penyekatan terhadap penularan wabak tersebut.

Terbaharu, jurulatih bola sepak Sepanyol yang berusia 21 tahun iaitu Francisco Garcia dilaporkan telah meninggal dunia disebabkan wabak Covid-19.

Turut Menghidap Penyakit Leukemia

Doktor juga mengesahkan Garcia yang mengendalikan pasukan junior kelab yang berpangkalan di Malaga, Atletico Portada Alta itu turut menghidap penyakit leukemia.

Garcia dikejarkan ke hospital selepas mempunyai simptom penyakit berkenaan. 

Doktor mengesahkan Garcia mungkin boleh selamat jika tidak mempunyai sebarang tanda-tanda awal penyakit kronik. Garcia dipercayai adalah mangsa paling muda dan kelima di wilayah Malaga meninggal dunia akibat wabak itu.

Akhbar Sepanyol, El Mundo melaporkan, sebelum ini Garcia tidak mengetahui mempunyai penyakit leukemia sehinggalah dia di bawa ke hospital kerana simptom koronavirus.

“Dia ke hospital kerana menyangkakan dia mengalami demam panas namun mereka dapat mengesan dia menghidap radang paru-paru.

“Doktor melakukan pelbagai ujian untuk mengesahkan sama ada dia positif koronavirus, namun dalam masa sama dia juga menghidap leukemia. Dia bertarung nyawa beberapa hari dan akhirnya meninggal dunia kelmarin,” kata sumber kepada akhbar berkenaan.

Pasukannya memberi penghormatan terakhir dengan membuat pengumuman di media sosial.

“Kami dari Atletico Portada Alta ingin mengucapkan takziah kepada keluarga, rakan-rakan dan saudara-mara jurulatih Francisco Garcia yang meninggalkan kita semua,” jelas kelab berkenaan.

Apa-apa pun diingatkan sekali lagi supaya setiap individu mengambil langkah berjaga-jaga seperti memakai topeng muka dan hand sanitizer di tempat awam sebagai langkah pencegahan daripada merebaknya wabak Koronavirus.

Untuk maklumat lanjut dan info serta perkembangan terkini, korang boleh saksikan di TV3 dan Youtube Buletin Utama.

Xtra careful guys!

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 30 Jul 2018

Cantikkan Wajah Dengan Air Cucian Beras

Tidak sangka yang air cucian beras ada kelebihannya terutama pada kecantikan wajah.

Hiburan Thu, 19 Dec 2019

Dato’ Fazley Yaakob Dimalukan?

Orang berbudi kita berbahasa. Hormatilah privasi orang kalau nak ambil gambar sekalipun.

Trending Hari Ini Wed, 17 Jun 2020
Hiburan Sat, 30 Nov 2019

“Boleh Bermain Emosi Melalui Raut Wajah, Tak Perlu Pegang-Pegang,” – Jalil Hamid

Ayam bermacam Ayam! Siapa ingat lagi Ayam nyanyian Jalil Hamid?

Hiburan Sun, 14 Oct 2018

RESPECT! Bila Konduktor Muzik Terkenal Bongkar Rahsia Khai Bahar Yang Orang Lain Tak Tahu

Saya kata dasat hang Khai. Depa kenai hang dan tahu bila hang sampai sini. Banyak paparazi ni…Itulah kuasa laman sosial.

Hiburan Wed, 21 Mar 2018

Mesej Berbaur Seks, Zarina Anjoulie Beri Amaran Pada Jantan Gatal

Dan, perkongsian ini sahaja telah mendapat 5,932 likes dan 606 komen dari pengikut beliau melalui laman instagram tersebut yang majoritinya wanita

Hiburan Thu, 28 Dec 2017

SIAPA MR J DALAM HATI JOY REVFA?

Mr J hadiahkan apa tu kat Joy Revfa?

Hiburan Mon, 11 Mar 2019
Hiburan Mon, 30 Apr 2018

Khai Bahar Semakin Demand?

Mengakui dirinya kini dibanjiri dengan pelbagai tawaran yang lumayan, penyanyi lagu Bayang ini menjelaskan bahawa beliau sama sekali tidak pernah mengambil kesempatan terhadap populariti yang diraih semata-mata untuk kepentingan peribadi

| Live TV