Featured By: Marcella October 31, 2021 @ 2:57pm

“Dunia Saya Jadi Blank…” – Anak Sulung Dr Say Shazril Disahkan Autism Tahap Sederhana

Pengacara dan doktor selebriti, Dr. Say Shazril mendedahkan anak sulungnya, Aezriel atau panggilan manjanya Ace, 2, menghidap autism tahap sederhana.

Menurut satu perkongsian di akaun Instagram miliknya, Dr. Say meluahkan perasaan setelah doktor mengesahkan anak sulungya menghidap ‘moderate autism’.

View this post on Instagram

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

“Dr Cindy cekap, tak perlu masa yg lama untuk dia come to a final diagnosis yang Ace moderate autism. Terduduk saya dibuat perkataan “moderate” tu. Saya menjangkakan yang Ace hanyalah mild autism sebab bagi saya tak berapa kuat ciri-ciri autisticnya. Dunia saya jadi blank. Saya tak boleh terima.

“On the way back saya terdiam because it’s too much for me to grasp. Soalan yang sama keep on berulang dalam kepala saya “Kenapa kena dekat Ace? Dia bijak, ceria & comel. Kenapa dia?”

“Menangis saya sepanjang perjalanan pulang sebab autism ni bukan macam penyakit yang makan ubat boleh sembuh but it’s a condition yang akan stay with him lifelong. Tulis ni pun buat saya berlinang air mata,” katanya.

Tambah Dr. Say, ibu dan isterinya melarang berkongsi cerita itu tetapi perkongsian itu dibuat untuk memberi pendedahan terhadap ibu bapa di luar sana tentang perkembangan anak-anak.

“Jangan jadi lalai macam saya, “tak apa bagi masa dulu” atau “biasalah anak lelaki cakap lambat,” pesannya.

Walau bagaimanapun, Dr. Say kini sudah mula menerima kenyataan itu dan cuba membantu sebaik mungkin untuk anaknya.

“Slowly I am accepting the fact that my son is gifted. Sedih, menangis, menyesal tak berguna sebab it won’t change the fact that my son is autistic.

“Apa yang kami perlu lakukan sekarang is help him through intervention. I am lucky and blessed bini peka dengan kelainan Ace awal-awal dulu dan mujur kami dah start terapi awal-awal dulu or else mungkin lain diagnosis Dr Cindy terhadap Ace.

“Insya-Allah November kami akan start terapi Ace sekali lagi. Kalau dulu 2 kali seminggu terapinya, kali ni kami tingkatkan kepada 3 kali seminggu. Gonna give my best to my son. Daddy is going to stay with u till my last breath,” luahnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 20 Feb 2022
Trending Mon, 23 Jul 2018

Wanita Mesir Pilih Sukan Ekstram Parkour Sebagai Hobi

Sukan ekstrem parkour nampaknya semakin menjadi kegilaan di kalangan wanita Mesir.

Trending Wed, 25 Nov 2020
Trending Thu, 17 Dec 2020
Trending Sun, 7 Oct 2018
Hiburan Mon, 21 Jan 2019

Banyak Hutang Punca Vanessa Angel Terlibat Aktiviti Pelacuran

Vanessa Angel ditangkap di sebuah hotel di Surabaya pada awal bulan ini kerana dipercayai melacurkan diri dengan bayaran Rp25 juta (RM7,238) dan Rp80 juta (RM23,164).

Trending Tue, 28 Apr 2020
LIFESTYLE Wed, 12 Dec 2018