Featured By: Maya Basir April 28, 2022 @ 7:08am

Elon Musk Bersetuju Beli Twitter, Perlu Bayar RM4.3 Bilion Jika Batal Pembelian

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk bersetuju membeli Twitter dengan bayaran tunai AS$44 bilion (RM1.9 trilion).

Namun, Musk perlu membayar Twitter sebanyak AS$1 bilion (RM4.3 bilion) sebagai yuran pembatalan jika bilionair itu batalkan pembelian syarikat media sosial tersebut.

Sekiranya urus niaga itu gagal kerana isu ekuiti, hutang atau gagal mendapat pembiayaan hutang, yuran pembatalan tersebut merupakan salah satu syaratnya.

Kelmarin, Twitter memaklumkan Musk berjaya memperoleh hutang dan pembiayaan sebanyak AS$25.5 bilion (RM1.1 trilion) serta mampu untuk menyediakan komitmen ekuiti berjumlah AS$21 bilion (RM91 bilion).

Selain itu, Twitter juga perlu membayar kadar yang sama jika membatalkan perjanjian dengan Musk dan mencari tawaran lain, menurut dokumen yang difailkan.

Menurut dokumen sama, urus niaga akan terbatal jika tidak diselesaikan menjelang 24 Oktober ini tetapi tarikh tersebut boleh dilanjutkan selama enam bulan lagi untuk memenuhi syarat berkaitan termasuk kelulusan pelaburan asing.

Pentas media sosial yang mempunyai jutaan pengguna termasuk pemimpin global itu akan berpindah milik ke tangan individu terkaya dunia jika pembelian itu berjaya.

Sumber: Berita Harian

Kredit foto: Assocoated Press

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 3 Jun 2020

Pasar Malam Pertama Mula Beroperasi Jumaat Ini

Jangan lupa baca dulu lokasinya di mana..

Hiburan Sat, 3 Aug 2019

Sweetnya Ucapan Ulang Tahun Perkahwinan Aaron Aziz Untuk Isteri!

dia sama sekali tidak menyangka pertemuan pertama kali dengan Diyana bukan sahaja merupakan permulaan dalam karier seni malah permulaan jodoh mereka. 

Trending Tue, 30 Nov 2021

RM200,000 Gagal Dibayar, Mahkamah Tinggi Arah Harta Nur Sajat Disita & Dijual

Permohonan OWA Resources Sdn. Bhd. untuk menuntut pampasan RM200,000 yang gagal dibayar oleh usahawan kontroversi Muhammad Sajjad Kamaruzzaman melalui proses penyitaan dibenarkan oleh mahkamah dan telah dilaksanakan pada pagi tadi. Nurwati Hussin, 41 dan Mohamed […]

Trending Fri, 5 Mar 2021
Hiburan Tue, 17 Aug 2021

YouTube Bantu Tambah Pendapatan Zarul Umbrella

Vokalis kumpulan Umbrella, Zarul Husin, 48, mengakui saluran YouTube yang diusahakan semenjak tahun 2011 membantu untuk menambahkan pendapatannya. Aktif semenjak beberapa tahun kebelakangan ini, penyanyi dan pelakon ini sentiasa muncul dengan kandungan yang menarik berkaitan […]

Hiburan Sat, 14 May 2022
Hiburan Sun, 29 Sep 2019

Umie Aida Dekatkan Anak Pada Al-Quran Sejak Bayi Lagi

Pelakon, Datin Seri Umie Aida sering memperdengarkan ayat al-Quran selama sebulan kepada anaknya, Aisyah Humaira. “Alhamdulillah, Aisyah sudah masuk lebih dua bulan. Jadi, sudah masuk juzuk dua. “Saya menggunakan pendekatan digunakan Ustaz Hadi Hidayat dalam […]

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Netizen Tak Beradab! Nazim Othman Kecewa

Selepas gambar tersebut dikecam netizen, Nazim Othman sekali lagi dilihat memuat naik gambar beliau dengan caption yang lebih deep

Hiburan Tue, 24 Jul 2018

Kini Fathia Sudah Hilang Sabar?

Nampaknya, pelakon Fathia Latiff sudah hilang sabar dan mula membuka mulut menerusi laman Twitternya…

Hiburan Wed, 16 Jan 2019

Elak Ada Babak Nur 2 Bocor, Pengarah Letak Syarat Ketat Di Set

Azar membawakan watak wanita yang daring. Saya harus puji keberaniaanya untuk menggalas cabaran membawakan watak Juita.

| Live TV