Featured By: Arfah October 22, 2021 @ 1:46pm

Ginjal Khinzir Berjaya Dipindahkan Ke Dalam Badan Manusia

Buat pertama kalinya pembedahan pemindahan buah pinggang khinzir ke dalam tubuh manusia berjaya dilakukan tanpa sebarang komplikasi atau penolakan daripada sistem imun penerima.

Kejayaan yang berpotensi besar ini dapat membantu mengurangkan kekurangan organ manusia untuk pemindahan yang mempunyai permintaan tinggi.

Prosedur yang dilakukan di NYU Langone Health di New York City ini melibatkan penggunaan babi yang genetiknya telah diubahsuai, menjadikan tisu pada haiwan tersebut tidak lagi mengandungi molekul yang menyebabkan ketidakserasian di dalam badan manusia.

Selama tiga hari, ginjal baru ini dilekatkan pada saluran darah pesakit dan dipantau dengan rapi untuk memberikan pengkaji ruang untuk melakukan pembedahan.

Kajian ini dilakukan terhadap pesakit kematian otak yang mempunyai tanda-tanda ginjal tidak berfungsi.

Keluarganya telah memberikan keizinan untuk melakukan kajian tersebut setelah pesakit dikeluarkan daripada alat bantuan pernafasan lapor Reuters.

Dr. Robert Montgomery yang mengetuai kajian ini berkata, hasil ujian fungsi buah pinggang yang dipindahkan kelihatan normal.

Montgomery juga menambah, tahap kreatinin yang tidak normal di dalam badan penerima kembali normal selepas pemindahan.

Saintis telah lama membuat kajian untuk menggantikan organ babi sebagai gantian organ manusia tetapi terhalang disebabkan penolakan oleh badan manusia.

Pasukan Montgomery menemui solusi untuk permasalahan ini dengan menghapuskan karbohidrat (molekul gula yang dikenali sebagai alpha-gal) di dalam genetik babi dan mengubah suainya untuk serasi pada tubuh manusia.

Walaupun begitu, produk perubatan yang diambil daripada babi masih memerlukan kelulusan daripada Food and Drug Administration (FDA) sebelum digunakan pada manusia.

Sumber: Reuters

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 15 Nov 2019

Lisa BLACKPINK Menang ‘Wajah Wanita Tercantik Asia 2019’!

Bukan sesuatu yang mengejutkan apabila anggota kumpulan BlackPink, Lisa atau nama sebenarnya Lalisa Manoban meraih undian tertinggi dan seterusnya menduduki tempat pertama senarai ‘Wajah Wanita Tercantik Asia 2019’ menerusi satu kajian yang dikeluarkan oleh TC […]

Hiburan Mon, 30 Oct 2023

Bapa Hanis Zalikha Alami Pendarahan Dalam Otak Akibat Terjatuh, Ingatan Makin Lemah – “Kalau Lewat Sikit Boleh Hilang Upaya Bercakap…”

Allahu sebagai anak, ni perkara yang kita paling takut kan.. Semoga bapa Keknis cepat sembuh

Hiburan Tue, 10 Oct 2023
Featured Thu, 22 Sep 2022

Izara Aishah Selar Netizen Cuba Lagakan Neelofa & Fazura – “Tak Ada Sebab.. Mampos Netizen Nak Jawab Kat Akhirat”

Haa kan, tak pasal pasal dah kena tegur dengan Izara Aishah. Husnuzon semua, boleh jadi banyak perkara sama sebab kebetulan saja

Trending Hari Ini Tue, 2 Jun 2020
Trending Sun, 28 Jul 2019

Tercampak 70 meter Dan Separuh Otaknya Hancur Masih Boleh…

Tercampak 70 meter Dan Separuh Otaknya Hancur, Lelaki Ini Tetap Bangkit Walau Lupa Cara Untuk Bertutur