Trending Hari Ini By: Aisyah Badrul June 16, 2020 @ 11:49am

Ibu Bapa Perlu Didik Anak Jaga Kebersihan Sebelum Sekolah Dibuka

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam telah mengumumkanbahawa pembukaan semula semua prasekolah dan tabika bermula 1 Julai ini dengan SOP terperinci dijangka diumumkan KPM dalam masa terdekat.

Ekoran pengunguman ibu bapa perlu menyemai kepentingan penjagaan kebersihan serta amalan jarak sosial kepada anak-anak sebelum prasekolah dan tabika dibuka semula tidak lama sahaja lagi.

Anak-anak kecil pastinya akan teruja untuk kembali ke tadika dan berjumpa rakan-rakan selepas tiga bulan bersada di rumah ekoran pelalaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula sejak 18 Mac, diikuti dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)  pada 4 Mei dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada 10 Jun lepas.

6,216 prasekolah di bawah KPM; 7,887 prasekolah swasta; 1,781 tabika di bawah Kementerian Perpaduan Negara serta 8,530 tabika kelolaan Kementerian Pembangunan Luar Bandar akan dibuka semula bermula 1 Julai ini. Oleh itu, kerjasama daripada ibu bapa dalam menyemai sikap mementingkan kebersihan dalam diri anak-anak sangatlah digalakkan bagi kesejahteraan bersama dallam membendung pandemik ini.

Presiden Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) Anisa Ahmad berkata kanak-kanak yang diterap dengan penjagaan kebersihan akan mempraktikkan amalan tersebut.

“Di tadika memang sudah diajar aspek kebersihan dan anak-anak memang amalkan basuh tangan ikut langkah 20 saat.

“Jika ibu bapa turut bantu terapkan nilai yang sama di rumah, normal baharu akan jadi biasa dan risiko di tadika boleh diatasi kerana anak-anak dah biasa diterapkan dengan amalan kebersihan seperti cara basuh tangan untuk elak jangkitan virus.

“Jadi, mereka lebih mudah faham jika kita (guru) minta lakukan,” katanya.

Setakat semalam, Malaysia mencatatkan sebanyak 8,494 kes positif COVID-19 dengan 121 kematian.

Kredit foto: Theasianparents Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 23 Dec 2019
Hiburan Thu, 26 Jul 2018

Wani Ditegur Menari K-pop Dalam Pendusta Cinta?

Bekas peserta Gemar Gegar Vaganza, penyanyi Wani muncul dengan single terbarunya, Pendusta Cinta. Betul ke Wani menari seperti artis Kpop?

Hiburan Tue, 30 Apr 2019
Contest Fri, 29 Mar 2019

#xtraGiveaway: Here are the Winners for Disney On Ice!

Congratulations to all the winners!

Featured Wed, 5 Oct 2022
Featured Tue, 26 Jul 2022

[VIDEO] Filem Mat Kilau Raih RM90 Juta, Ini Ucapan Puteri Sarah Pada Suami – “Tahniah Mohd Syamsul, Saya Tahu…”

Kagumnya min dengan Puteri Sarah ni, meski rumah tangga dilanda badai masih bangga dengan pencapaian suami.

Hiburan Mon, 25 Dec 2017

IZARA AISYAH KINI HAMIL?

Ditanya mengenai syarat dan batasan untuk berlakon selepas menjadi isteri, Izara hanya menjawab bahawa suaminya itu adalah seorang yang sangat memahami dirinya dan juga kerjayanya sebagai seorang pelakon

Hiburan Wed, 16 May 2018

Syed Saddiq Tak Sabar Nak Mula Kerja

Saya tidak sabar untuk berdebat dengan dua pemimpin Barisan Nasional, Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Najib Tun Razak apabila sidang Parlimen.

LIFESTYLE Wed, 2 Jan 2019

“Kalau berhenti merokok, nanti badan naik”

Jadi bagaimana adakah anda percaya dengan mitos ini? Tepuk dada tanya hati ye

| Live TV