Featured By: Arfah November 17, 2021 @ 11:26am

Ikon Hijab Hana Tajima Tampil Dengan Imej Nampak Rambut, Akui Hadapi Tekanan

Pernah menjadi inspirasi buat ramai wanita untuk berhijab suatu ketika dahulu, Hana Tajima baru-baru ini mendedahkan imej baharunya yang menampakkan sebahagian rambut menerusi perkongsian di Instagram pada Ahad.

Menurut Hana, dia mulai faham mengapa ‘role model’ hijab di media sosial berhenti memakai tudung disebabkan oleh tekanan dan pemerhatian dari ramai orang yang sentiasa mahukan kesempurnaan.

Hana yang merupakan pereka fesyen di England menjelaskan bukan mudah untuk berhijab di negara yang mempunyai stigma terhadap pemakaian hijab dan dia akui menghadapi kesukaran untuk mebawa imej bertudung.

“Bila saya tutup rambut saya, saya tak selalu tutup telinga atau leher saya. Saya bukan selalu menutup rambut saya dengan sempurna,” jelas Hana.

 

View this post on Instagram

A post shared by Hana Tajima (@hntaj)

Namun, gadis kacukkan Inggeris-Jepun ini berkata dia masih cintakan tudung dan dia sedang belajar untuk cintakannya dengan lebih lagi apabila ia sudah tidak kelihatan seperti kostum baginya.

“Saya tidak tinggalkan tudung, saya cintakannya. Tapi saya memahami betapa sukarnya untuk kekalkan imej yang sentiasa orang harapkan tidak kisah jika awak seorang ‘influencer’, kakak atau hanya seorang yang memakai hijab di tempat awam,” balas Hana terhadap satu komen yang ditinggalkan oleh pengguna Instagram.

Hana kemudiannya menyusuli perkongsiannya itu pada hari Isnin dengan berkongsi video penjelasan tentang pengungumannya pada Ahad.

Hana memberitahu sepanjang tiga tahun yang dilalui ini hampir membunuh dirinya kerana dia menghadapi dengan banyak kehilangan, isu saraf, depresi dan beberapa penyakit kronik yang membuatkan dia ingin menjadi lebih terbuka.

“Saya cuma ingin menjadi lebih jujur dan jika saya buat memakai tudung ini nampak mudah, maka saya sudah gagalkan anda dan saya minta maaf kerana ia bukan mudah,” jelas Hana.

 

View this post on Instagram

A post shared by Hana Tajima (@hntaj)

Walaupun begitu, Hana tidak sepenuhnya mendedahkan rambutnya dan dia masih tampil dengan skaf yang diikat separuh diatas kepala.

Penampilan fesyen Hana Tajima telah menjadi inspirasi kepada ramai wanita seluruh negara termasuk Malaysia kerana membawa imej fesyen wanita islam kontemporari mengikut perkembangan zaman.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 2 Apr 2020

Kes import punca jangkitan COVID-19 di Malaysia meningkat

Penguatkuasaan fasa kedua PKP diperketat

Trending Wed, 18 Mar 2020

[TERKINI] Covid-19 Kian Mengganas! Namun Gaji Pekerja Wajib Dibayar Walaupun…

Jadi, jangan panik gais! Semuanya untuk keselamatan kita bersama

Trending Sat, 14 Dec 2019

Greta Thunberg, 16, dinamakan ‘2019 Person of the Year’ oleh majalah TIME

Kecil molek tetapi kebijaksanaannya mengalahkan orang tua!

Hiburan Sun, 12 Sep 2021

“Rezeki Tak Pernah Salah Alamat” – 2 Tahun Rehat, Amira Othman Bersyukur Kini Kembali Aktif

Selepas hampir dua tahun tak muncul dengan karya baharu, penyanyi Amira Othman bersyukur rezekinya datang mencurah-curah walaupun dalam keadaan pandemik. Sebelum ini, Amira atau nama sebenarnya, Nadia Amira Othman, 28, berehat kerana mengalami kecederaan otot.

Hiburan Sun, 19 Aug 2018

Doakan Anak Hunny Madu Sembuh…

Kami doakan agar Adam Musa kembali pulih dan mendapat kekuatan seterusnya membesar seperti kanak-kanak lain.

Automobile Fri, 25 Jan 2019
Contest Tue, 23 Jul 2019
Hiburan Mon, 14 May 2018

Persiapan Menyambut Ramadhan Nabil Tahun Ini Luar Biasa!

Jadi, saya bertanggungjawab sepenuhnya kerana sudah berjanji. Saya anggap ini sebagai saham akhirat…Syabas Nabil!

Featured Fri, 17 Apr 2020

Keselamatan dan kesihatan murid lebih utama, Peperiksaan UPKK turut dibatalkan

Satu kaedah pentaksiran baharu akan diperkenalkan

| Live TV