Events By: Salma Syahbuddin April 28, 2022 @ 8:39pm

Ini 8 Perkara Mengenai Kes Lelaki OKU Malaysia Dihukum Gantung Sampai Mati Di Singapura, Detik ‘Makanan Terakhir’ Tu Paling Sebak!

Seorang lelaki rakyat Malaysia berstatus Orang Kurang Upaya (OKU), Nagaenthran Dharmalingam yang telah menjalani hukuman gantung di Penjara Changi, Singapura atas kesalahan penyeludupan dadah jenis heroin seberat 42.72 gram pada Rabu.

Kes terbabit begitu memberi kesan buat seluruh rakyat Malaysia malah serata dunia.

Malah, perkara itu turut disahkan oleh adik mendiang, Navin Kumar yang turut memaklumkan mayat abangnya itu akan dihantar pulang ke Ipoh hari ini.

Bagi anda yang masih tidak mengetahui mengenai kes yang menimpa Nagaenthran, 34, ini antara lapan perkara berkaitan kes tersebut.

1. Nagaenthran ditahan pihak berkuasa Singapura pada 22 April 2009 ketika berusia 21 tahun di Pusat Pemeriksaan Woodlands ketika melintasi sempadan Malaysia dan Singapura, dengan dadah itu didapati dilekatkan di paha kirinya.

2. Mendiang kemudiannya dijatuhi hukuman gantung sampai mati pada tahun berikutnya, namun berjaya ditangguh sehingga 2022 menerusi beberapa siri rayuan dan petisyen yang dilakukan oleh pihak peguam bela.

3. Mahkamah Rayuan menolak hujah dikemukakan pasukan peguam bahawa Nagaenthran Dharmalingam perlu dikecualikan daripada hukuman itu kerana mengalami masalah ketidakupayaan mental dan merupakan OKU pembelajaran yang ada tahap kecerdasan atau IQ serendah 69.

4. Mahkamah bagaimanapun memutuskan Nagaenthran sedar apa yang dilakukan ketika melakukan jenayah itu. Hakim menolak kes rayuan itu sebagai ‘tidak berasas dan tanpa merit serta kedua-duanya sebagai fakta dan undang-undang.

5. Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pernah menghantar surat kepada Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong supaya mempertimbangkan semula hukuman mati yang dikenakan.

6. Proses rayuan melalui mahkamah sudah pun dibuat sehingga peringkat terakhir iaitu menerusi permohonan Pengampunan Presiden Singapura selaku ketua negara namun telah ditolak secara rasmi pada 1 Jun 2020.

7. Kes Nagaenthran mendapat perhatian meluas di seluruh dunia termasuk Amnesty International, Human Rights Watch, Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Persekutuan Antarabangsa untuk Hak Asasi Manusia (FID) yang meminta Singapura tidak melaksanakan hukuman mati tersebut, sebaliknya diberikan pengampunan.

8. Anti-Death Penalty Asia Network (ADPAN) berpendapat tertuduh hanya menjadi mangsa sindiket sebagai keldai dadah.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 16 Apr 2018

Chinese Woman Becomes Beggar Because She’s “Too Pretty to Work”

She proudly stated that she is healthy but does not want to work anyways.

Contest Wed, 24 Oct 2018
Hiburan Wed, 15 May 2019

Nabila Huda Bawa Anak Sambut Hari Jadi Cara Berbeza

Walaupun hampir bergadai nyawa, apatah lagi rombongan kami semuanya wanita, pengalaman ini akan saya kenang sampai bila-bila

Trending Fri, 6 Dec 2019
Hiburan Wed, 2 Jan 2019

Artis Korea Kegilaan Ramai Ini Rupa-rupanya Sedang Hangat Bercinta

Love is in the air nampaknya kat artis-artis Korea ni kan? Daebak!

Hiburan Fri, 30 Aug 2019

Erra Fazira Kongsi Pengalaman Di Tanah Suci

Saya nampak awan hitam berarak sebelum hujan turun dengan sangat lebat…

Featured Tue, 17 May 2022
Events Thu, 21 Mar 2019

Cuti Sekolah Bermula! Jom Kunjungi Karnival Ejen Ali Di Sunway Velocity Mall

Apa tunggu lagi? Jom ramai-ramai kita serbu Sunway Velocity Mall!

Hiburan Mon, 12 Mar 2018

Super Junior’s Heechul Sells Off Car To Prevent Making Mistakes

Heechul said that he never wanted to hurt anyone else so he decided to sell off his car.

| Live TV