Featured By: Salma Syahbuddin October 16, 2022 @ 6:00am

Jaga KPI Ibu, Asbab Murah Rezeki! – Dr Azizan Osman Kongsi ‘Rahsia Besar’ Kejayaan Dalam Hidup

Jurulatih keusahawanan dan pakar pemasaran terkenal, Datuk Wira Dr Azizan Osman tidak lokek berkongsi kunci kejayaannya sehingga mampu menjadi seorang yang dihormati dalam kalangan usahawan muda pada masa kini.

Selain berjaya melahirkan 300 usahawan jutawan dalam kalangan masyarakat, beliau yang baru sahaja menerima ijazah Doktor Falsafah dari Asia e Univerisiti dalam jurusan Pentadbiran Perniagaan ini mengakui, disebalik kejayaannya, keberkatan dalam perhubungan itu adalah perkara yang paling penting.

“Saya sangat percaya kepada keberkatan. Itu adalah kuncinya. Kalau kita hidup berusaha mencari keberkatan kita akan cuba menjaga perhubungan. Sebab keberkatan dengan perhubungan ini dia macam pasangan.

“Perhubungan ni, dia melibatkan kita dengan Tuhan, kita dengan Nabi, kita dengan mak ayah, kita dengan pasangan, kita dengan orang sekeliling dan kita dengan masyarakat.

“Kalau kita dah biasa jaga perhubungan, dia akan melimpah kat bisnes… sebab kita faham bisnes ni it’s all about trust,” katanya.

Sementara itu, Azizan berkata, kunci yang paling besar adalah keberkatan yang diperolehi dari seorang ibu, bapa dan juga pasangan.

“Bagi saya kunci paling besar adalah keberkatan dengan mak, ayah, isteri dan semuanya baik. Keberkatan Allah tu adalah keberkatan rezeki. Kasih sayang itu wujud dan kasih sayang Allah tu sampai Ya Rahman, Ya Rahim.

“Tapi kalau dalam keluarga kucar kacir mana nak datangnya rezeki Ya Rahman… Jadi saya sangat setuju keberkatan dalam perhubungan tu sangat penting,” jelasnya.

Ketika ditanya mengenai amalan yang dilakukan sehingga boleh meraih kejayaan luar biasa pada usia 48 tahun, Azizan memaklumkan, dia perlu menjaga Key Performance Indicator (KPI) nya terutama sekali kepada ibunya.

“Saya ada KPI, betapa sibuk sekalipun saya, tapi KPI saya adalah mak saya mesti happy.

“Kalau lama saya tak jumpa dia, saya akan cari jalan macam mana nak jumpa dia dan pastikan dia happy. Jadi bila saya ada masa saya akan luangkan masa buat sesuatu dengan mak saya.

“Macam baru-baru ni, saya baru balik dari Switzerland, bila balik tu saya akan bawa mak pergi mana-mana yang dia nak. Out of my busy time, saya berusaha luangkan masa sebab saya nak dia gembira.

“Dan, mak saya ni dia punya power tu adalah bila dia angkat (berdoa) tu ya Allah, memang sangat power. Setakat hari ini, tak kisah lah bila saya buat PHD atau ada challenge lain saya akan buat, saya tetap akan minta mak saya doa, dan mak saya memang power bab tu.

“Mak akan bangun tiap-tiap malam pukul 2-3 pagi, kalau dia berdoa memang dasyat.

“Tapi bagi yang tak ada mak, jangan sedih… masih boleh gembirakan mereka dengan doakan mereka, sedekah, wakaf dan bahagiakan ahli keluarga mak kita. Sebab bila kita jaga orang yang mereka sayang, ia sama macam dia akan bawa keberkatan dalam hidup kita begitu juga dengan ayah atau pasangan.

“Jadi itulah sebenarnya ‘rahsia besar’ dia, buat sikit dapat banyak. Jaga mereka,” kongsinya.

Terdahulu, Dr Azizan meluahkan rasa syukurnya apabila dilantik menjadi ahli Lembaga Pengarah Managepay Systems Bhd. (MPay) sebagai Pengarah Bukan Bebas.

“Matlamat saya untuk mempersiapkan diri agar dapat terus memberikan nilai dan panduan berkesan buat bangsa usahawan khususnya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di dalam dan luar negara.

“Pengiktirafan dan kelulusan pendidikan yang diterima bukan semata-mata untuk diri sendiri, tetapi untuk diberikan kembali kepada orang ramai terutama usahawan dan organisasi,” tegasnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 30 Aug 2019

Engineered for the Future, Lenovo™ ThinkPad™ Laptops are Smarter and Better!

New ThinkPad X1 Carbon 7th Gen, joined by X1 Yoga™ 4th Gen, X390 and T490 get smarter via 10th Gen Intel® Core™ Processors

Featured Thu, 8 Mar 2018

Eh Kenapa Logo Mcdonald’s Di California Ini Terbalik? Kena Prank Ke?

Sesiapa yang memandu lalu restoran McDonald’s di Lynwood, California hari ni mesti terkejut bila nampak lambang terkenal franchise tu terbalik. Dari bentuk M terus jadi W! Ada orang main prank ke? Ataupun ia tersilap pasang?

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

Sama Cantik, Sama Padan! Fasha Sandha Dan Aidil Aziz Panas Sarung Baju Kahwin?

Tak sabar rasanya nak tunggu Fasha Sandha dan Aidil kahwin, mesti letopppp kan?

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Glamour Punya Pasal, Cinta Zayn Malik Dan Gigi Hadid Dibuat-Buat?

Baru-baru ini, media antarabangsa melaporkan Zayn meninggalkan kediaman Gigi di New York. Tapi bukan bergaduh tau! Difahamkan pasangan ini sempat bercium sebelum penyanyi lelaki itu keluar dari situ. Semoga baik-baik sajalah ya…

Eat Travel Mon, 24 Sep 2018
Hiburan Sat, 10 Nov 2018

KARD Terkejut Popular Di Malaysia

Walaupun baru setahun dalam industri nyanyian, impak diterima KARD setanding BTS tau!

Featured Sun, 17 Oct 2021

Teruja Dapat Kek Birthday Dari Jiran, Reaksi Budak Lelaki Ini Buat Netizen Sebak

Bak kata pepatah, jiran sepakat membawa berkat. Jiran adalah orang yang tinggal di sekeliling rumah kita dan penting dalam kehidupan kita. Terbaharu, seorang pengguna TikTok yang bernama @imanfauzi97 telah memuat naik sebuah video di aplikasi

Trending Sun, 27 Jun 2021
Hiburan Mon, 23 Sep 2019

“You All Takkan Percaya What Happened’- Aishah Kongsi Cerita Belakang Pentas ABPBH32

Rata-rata peminat Aishah memuji kemerduan suara penyanyi lagenda ini. Masih mantap beb! 

| Live TV