Featured By: Salma Syahbuddin September 22, 2021 @ 1:30pm

Lebih 3.6 Juta Keluarga B40 Bakal Terima Bantuan PPC Covid-19 – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi hantaran di Facebook miliknya memaklumkan, pemberian bantuan Pakej Penjagaan COVID-19 (PPC) dapat memberi manfaat kepada 3.6 juta keluarga B40 sebagai persediaan ke arah fasa endemik.

Bantuan PPC dengan peruntukan lebih RM471.6 juta mengandungi antara lain pek pelitup muka guna semula sebanyak empat keping setiap keluarga dan kit ujian kendiri COVID-19 sebanyak empat kit setiap keluarga.

Selain itu, setiap keluarga penerima akan memperoleh satu oksimeter nadi, termometer serta risalah panduan penggunaan dan info kesihatan.

“Usaha ini antara lain bertujuan meringankan beban kewangan perbelanjaan isi rumah B40 dan melatih diri membudayakan norma baharu sekali gus membantu melindungi keluarga mereka daripada jangkitan virus COVID-19,” katanya.

Ismail Sabri berkata pemberian PPC buat masa ini akan dimulakan dengan penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang sudah berkeluarga.

“Mereka ini adalah dalam kalangan isi rumah B40 yang sudah berkahwin dengan ada atau tidak mempunyai anak ataupun ibu atau bapa tunggal yang mempunyai anak,” jelasnya.

Untuk makluman, secara keseluruhan terdapat 8.4 juta penerima BPR setakat ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 4 Jan 2020

10 destinasi menarik di Jogjakarta wajib dikunjungi

Kembara menakjubkan di kota bersejarah Indonesia

Trending Wed, 3 Jan 2018

MB Negeri Sembilan Mengaku Dihukum Tak Boleh Bermain Bola Sepanjang Hidup

Siapa sangka, dia pernah dilayangkan kad merah satu ketika dahulu ketika bermain untuk pasukan negerinya dan apa yang menarik adalah sehingga kini dia masih lagi menjalani hukuman terbabit. Datuk Seri Mohamad Hasan berkata dia digantung […]

Acara Tue, 2 Apr 2019
Trending Thu, 30 Aug 2018

Penangan Sushi Korea, Tangan Warga Emas Kudung?

Selepas menahan sakit selama 25 hari, pasukan perubatan mengeringkan lepuh pada tapak tangannya sebelum memutuskan tangannya tidak dapat diselamatkan kerana kulitnya sudah mula mereput.

Hiburan Sun, 29 Aug 2021

Iman Troye, Ariff Bahran, Layla Sania & 13 Artis Suntik Semangat Patriotik

Penyanyi Iman Troye, Ariff Bahran dan Layla Sania bersama 13 artis berbilang kaum yang lain menyuntik semangat patriotik sempena Hari Kebangsaan menerusi lagu We Are One. Selain Iman, Bahran dan Layla, penyanyi lain yang sama-sama […]

Featured Sun, 18 Aug 2019

Risiko hamil kembar berbilang

Rawatan kesuburan IVF perlu pemantauan pakar

Featured Mon, 19 Mar 2018

Kongsi Teaser Muzik Video Lagu Comel Pipi Merah. Alahai Sweet Sangat Tok Ti…

Pastinya pada saat ini seluruh peminat penyanyi kesayangan ramai ini teruja dan tidak sabar untuk menanti wajah puteri comel yang dilahirkan seberat 3.55 kilogram itu.

Hiburan Wed, 21 Aug 2019

Sah! Neelofa Mengaku Dijangkiti Influenza A

Sah! Neelofa mengidap Influenza A!

Trending Hari Ini Fri, 1 May 2020

“Maaf, Perjalanan Rentas Negeri Untuk Sambutan Aidilfitri Tidak Dibenarkan” – PM

Jangan bersedih, ini semua untuk kebaikan kita jugak ok?

| Live TV