Trending By: Maya Basir June 27, 2022 @ 5:07pm

“Masa Awal-Awal, Saya Pernah Terlepas Marah…” – Puteri Sarah Tidak Kongsi Masalah Pada Anak-Anak, Atasi ‘Stress’ Dengan Mengaji

Kemelut rumah tangga Puteri Sarah dan Syamsul Yusof mendapat perhatian ramai namun pelakon wanita ini memilih untuk tidak menceritakan hal itu kepada anak-anak.

Melalui perkongsiannya di Instagram Story, Sarah mahukan persekitaran positif buat kedua-dua anaknya iaitu Syaikhul Islam, 5, dan Sumayyah, 2.

“Anak-anak tak tahu dan saya nak kekalkan begitu. Anak-anak dikelilingi orang-orang yang positif dan jauh dari persekitaran yang toksik. Jadi saya nak kekalkan begitu supaya pembesaran dan emosi mereka terjaga,”katanya.

Dalam perkongsian IG Story lain, Sarah mendedahkan dia pernah berdepan dengan situasi kegagalan mengawal emosi sehingga anak-anak terkena tempiasnya.

“Dulu, masa awal-awal, saya pun pernah terlepas marah dekat Syaikhul. Kasihan dia. Sampai sekarang, saya rasa diri ini bukan seorang ibu yang baik bila teringat apa yang saya pernah buat.

“Tapi Syaikhul tak ingat. Saya cuba menjadi seorang ibu terbaik buat anak-anak saya. Lama-lama, saya belajar untuk kawal diri. Dekatkan diri dengan orang-orang yang positif.

“Sibukkan diri dengan bekerja, kerja dari rumah pun okey. Keluarkan diri kita dari persekitaran yang toksik itu. Bila saya dah keluar dari persekitaran sebegitu, saya rasa lebih hidup dan gembira,” katanya.

Dalam pada itu, pelakon ini turut berkongsi cara beliau mengawal ‘stress’ adalah dengan mengaji Al-Quran dan ia sudah diamalkan sejak tahun lalu lagi.

“Bila saya mula mengaji semula pada tahun lepas, jiwa rasa terisi dan kuat. Setiap hari cuba isi walau 20 minit . Dengan mengaji, ia buat hati saya rasa tenang. Saya dapat semula kawal diri dan sedar bahawa dunia ini hanyalah sementara.

“Alhamdulillah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Walau sibuk dengan penggambaran, macam-macam masalah melanda, saya pun dah khatam Al-Quran. Bagi saya, mengaji bantu saya untuk berfikiran waras dan sentiasa positif,” katanya.

Untuk rekod, Puteri Sarah dan Syamsul Yusof mendirikan rumah tangga pada 8 Mac 2014 namun pasangan ini mengakui sudah lama tidak tinggal sebumbung.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 26 Nov 2018
Trending Fri, 11 Jan 2019

选对日子开工!才能「诸事大吉」一整年

所谓一年之吉在于春,选对吉日开工对华人来说是非常重要的。

Trending Wed, 25 Mar 2020

COVID-19: Angka Kematian Meningkat, Malaysia Catat 17 Kes Hari Ini

Kementerian Kesihatan mengesahkan satu lagi kes kematian hari ini di Muar,Johor  sekali gus menjadikan jumlah kematian di negara ini menjadi 17 kes.  Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah , kes terkini membabitkan kes

Hiburan Sun, 29 Sep 2019

Exists Buat 4000 Penonton ‘Cair’ Dalam Stadium

Exists sememangnya salah satu kumpulan muzik terhebat Malaysia!

Hiburan Mon, 19 Nov 2018

#Mentor7: ‘Taufiq Patut Diberi Peluang Lagi’ -Siti Nordiana

Saya akan bantu semampu yang boleh untuk dia membina nama dalam industri nyanyian. Dia juga masih ‘hijau’ dan belum miliki apa-apa pengalaman sebelum ini.

Trending Fri, 26 Mar 2021
Hiburan Wed, 10 Oct 2018

Afgan Pasti Buat Peminatnya Patah Hati

Sabarlah Wahai peminat Afgan…

Trending Thu, 28 Jun 2018

3 Teknik Pembedahan Miss V Yang Sudah Lama Wujud Tapi Kini Mendapat Demand Tinggi

Terdapat 3 jenis embedahan miss v yang mana salah satunya berupaya mengembalikan kedaraan wanita.

Trending Tue, 9 Oct 2018

Dua Individu Dilaporkan Meninggal Dunia Keracunan Makan Laksa, Kes Kini Dalam Siasatan

Jabatan Kesihatan Kedah dan Jabatan Kesihatan Perak  menjalankan siasatan berhubung kes yang melibatkan kematian dipercayai akibat makan laksa.

Hiburan Wed, 29 Jan 2020

| Live TV