Trending By: Maya Basir June 27, 2022 @ 5:07pm

“Masa Awal-Awal, Saya Pernah Terlepas Marah…” – Puteri Sarah Tidak Kongsi Masalah Pada Anak-Anak, Atasi ‘Stress’ Dengan Mengaji

Kemelut rumah tangga Puteri Sarah dan Syamsul Yusof mendapat perhatian ramai namun pelakon wanita ini memilih untuk tidak menceritakan hal itu kepada anak-anak.

Melalui perkongsiannya di Instagram Story, Sarah mahukan persekitaran positif buat kedua-dua anaknya iaitu Syaikhul Islam, 5, dan Sumayyah, 2.

“Anak-anak tak tahu dan saya nak kekalkan begitu. Anak-anak dikelilingi orang-orang yang positif dan jauh dari persekitaran yang toksik. Jadi saya nak kekalkan begitu supaya pembesaran dan emosi mereka terjaga,”katanya.

Dalam perkongsian IG Story lain, Sarah mendedahkan dia pernah berdepan dengan situasi kegagalan mengawal emosi sehingga anak-anak terkena tempiasnya.

“Dulu, masa awal-awal, saya pun pernah terlepas marah dekat Syaikhul. Kasihan dia. Sampai sekarang, saya rasa diri ini bukan seorang ibu yang baik bila teringat apa yang saya pernah buat.

“Tapi Syaikhul tak ingat. Saya cuba menjadi seorang ibu terbaik buat anak-anak saya. Lama-lama, saya belajar untuk kawal diri. Dekatkan diri dengan orang-orang yang positif.

“Sibukkan diri dengan bekerja, kerja dari rumah pun okey. Keluarkan diri kita dari persekitaran yang toksik itu. Bila saya dah keluar dari persekitaran sebegitu, saya rasa lebih hidup dan gembira,” katanya.

Dalam pada itu, pelakon ini turut berkongsi cara beliau mengawal ‘stress’ adalah dengan mengaji Al-Quran dan ia sudah diamalkan sejak tahun lalu lagi.

“Bila saya mula mengaji semula pada tahun lepas, jiwa rasa terisi dan kuat. Setiap hari cuba isi walau 20 minit . Dengan mengaji, ia buat hati saya rasa tenang. Saya dapat semula kawal diri dan sedar bahawa dunia ini hanyalah sementara.

“Alhamdulillah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Walau sibuk dengan penggambaran, macam-macam masalah melanda, saya pun dah khatam Al-Quran. Bagi saya, mengaji bantu saya untuk berfikiran waras dan sentiasa positif,” katanya.

Untuk rekod, Puteri Sarah dan Syamsul Yusof mendirikan rumah tangga pada 8 Mac 2014 namun pasangan ini mengakui sudah lama tidak tinggal sebumbung.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

#LaguXTRA Thu, 14 Sep 2023

#LaguXTRA: Suka Dengar Lagu Ikut Mood, Hisyam Hamid Kongsi Rahsia Dapatkan Emosi Sedih Dalam Lakonan

Wahh menjadi rupanya method acting Hisyam ambil mood sedih sebelum berlakon

Featured Mon, 28 Mar 2022

Sah Jadi Isteri, Natasha Hudson Mohon Doa Kesejahteraan Perkahwinan Kali Ini

Alhamdulillah, Tahniah Natasha! Kita doa yang baik-baik ya.. 😍

Hiburan Sat, 10 Nov 2018

KARD Terkejut Popular Di Malaysia

Walaupun baru setahun dalam industri nyanyian, impak diterima KARD setanding BTS tau!

Featured Fri, 26 Feb 2021
Hiburan Thu, 24 Oct 2019

Hyuna Dan E’Dawn Bakal Keluar Lagu Baru?

Tak sabar nak tunggu lagu baru diorang!

Hiburan Sat, 26 Jan 2019

‘Menang Kalah Hal Kedua, Yang Penting Sihat’ – Sufian Suhaimi

Semoga cepat sembuh Sufian Suhaimi, ada rezeki kita boleh lihat Ada Di Matamu menang besar malam itu nanti. Siapa tahu kan?

error: Content is protected !!