Featured By: Arfah December 23, 2021 @ 3:59pm

“Memang King of The Road!” – Video Kompilasi Myvi Redah Banjir Trending

Baru-baru ini, satu video kompilasi kereta Perodua Myvi meredah banjir menjadi tular dan ramai yang kagum dengan kebolehan kereta yang digelar ‘King of The Road’ ini.

Video kompilasi yang dikongsi oleh seorang pengguna Twitter bernama @saranghanu3000 itu telah membuatkan Myvi menjadi ‘trending’ di Twitter.

 

Ramai pengguna Twitter menceritakan pengalaman mereka meredah banjir menggunakan Myvi.

“Pada malam Jumaat masa banjir bermula, saya bawa Myvi lalu kawasan banjir dan paras air dah sampai cermin sisi. Saya rasa takut tapi tiba-tiba sedar yang saya bawak Myvi. Kami selamat sampai rumah,” tulis @hlennn.

 

Ada yang mendakwa peralatan alat ganti kereta yang murah adalah sebab utama pemandu Myvi tidak kisah untuk memandu kenderaan itu dengan lasak.

 

Sementara itu, seorang mekanik @syamirreza di TikTok menjelaskan sebab mengapa Myvi boleh meredah banjir.

“Macam yang awak tengok kereta Myvi boleh redah banjir tu, memang Myvi boleh sebab paras air flownya tinggi,” kata Syamir.

Syamir memberitahu, untuk mengetahui jika kereta selamat untuk meredah banjir atau tidak dengan melihat aliran udara atau ‘air flow’ kereta berada di mana.

Dia menjelaskan fungsi aliran udara yang berada di enjin kereta adalah untuk menyedut, jikalau kereta melalui banjir yang melebihi tempat aliran udara, ia boleh menjejaskan enjin kereta.

@syamirrezaparas banjir macam mana yang kita boleh jalan? ini la paras dia #banjir #lubrexmalaysia #bengkel #fypシ #kereta

♬ original sound – Syamir Reza (CAR LIFE)

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 23 Nov 2018
Trending Tue, 18 Sep 2018

Tiada Lagi Pembaharuan Lesen Di Dalam MyKAD

kerajaan melalui JPJ akan menggunakan pakai sepenuhnya lesen memandu fizikal bagi menggantikan lesen memandu yang terkandung di dalam MyKAD pengguna.

Hiburan Thu, 5 Jul 2018

Gimik Tak Sama, Janganlah Samakan Kami…

Bukan nak cakap saya betul tapi saya hanya guna gimik bercinta. Kalau topik depresi agak serius dan tak boleh buat main-main…

Trending Thu, 12 Apr 2018

征兵选拔惊见「超凶爆乳妹」肩带一秒滑落

泰国宪法规定男性有服兵役的义务,因此每年都会举行征兵选拔。今年4月,东北部呵叻府(นครราชสีมา)依例进行征召,现场除了一般男性外,还出现好几名长发飘逸、气质绝佳的女子。

Trending Sat, 4 Sep 2021

Paralimpik Tokyo 2020: Latif Romly Pertahan Emas

Atlet para negara, Abdul Latif Romly, 24, berjaya mempertahankan emas yang dimenanginya dalam acara lompat jauh T20 di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 sebentar tadi. Latif muncul wira kontinjen Malaysia apabila menjadi penyumbang pingat emas ketiga, […]

Trending Wed, 30 Dec 2020
Trending Mon, 8 Jul 2019

Gara-gara Telefon Bimbit, Adik Sanggup Kelar Dan Sumbat Abang Kandung Dalam Beg Plastik

Dimanakah silapnya? Adakah silap datangnya dari ibu bapa atau, pengaruh sekeliling?

| Live TV