Featured By: Salma Syahbuddin January 30, 2022 @ 2:00pm

Moratorium Wajar Dilanjutkan Untuk Tempoh 6 Bulan Lagi – Pakar

Moratorium yang berakhir esok wajar dilanjutkan untuk tempoh minimum enam bulan lagi kerana pemulihan ekonomi negara masih belum tercapai, sekurang-kurangnya setara dengan lanjutan yang berlaku pada 2019 sebelum pandemik COVID-19 melanda.

Menurut Penganalisis ekonomi Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School, Profesor Madya Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid, buat masa ini terdapat banyak petunjuk bahawa ekonomi negara tidak akan pulih dengan pantas.

Tambahnya lagi, bencana banjir yang melanda sekitar Lembah Klang pada Disember lalu turut menjejaska kehidupan rakyat dan sebahagian besar perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Malah, ia turut memburukkan keadaan ialah kemunculan varian Omicron yang memberikan ancaman semula kepada ekonomi dunia dan Malaysia disamping penangguhan pembukaan sempadan antarabangsa yang sepatutnya berlaku 1 Januari lalu.

“Lanjutan moratorium bukan secara automatik tetapi menerusi tawaran langsung daripada bank kepada pelanggan, ia boleh diberikan sekurang-kurangnya untuk tempoh enam bulan lagi,” katanya.

Terdahulu, Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan bahawa kementeriannya  akan mengemukakan cadangan kepada institusi perbankan mengenai pelanjutan tempoh moratorium yang dijadual berakhir esok.

 

ARTIKEL BERKAITAN: Kementerian Kewangan Bercadang Lanjutkan Moratorium – Tengku Zafrul

 

Sumber: BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 5 Oct 2019

Gosip Rumah Tangga Goyah, Suami Laudya Cynthia Bella Beri Bayangan…

Doakan yang baik-baik sahaja untuk pasangan ini. Amin!

Hiburan Tue, 6 Feb 2018

PARA DOKTOR NAIK BERANG DENGAN NEELOFA?

Namun, apa yang menarik perhatian para doktor tersebut ialah, Lofa turut memuat naik saranan pengambilan produk tersebut kepada bayi dan kanak-kanak dan itu disifatkan sebagai boleh mendatangkan kemudaratan

Trending Tue, 4 Aug 2020

Penutupan Semula Semua Sekolah Sedang Dalam Perbincangan – Kementerian Pendidikan

Kementerian Pendidikan (KPM), melalui pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), akan berbincang bersama pihak berkaitan jika terdapat keperluan menutup sekolah bagi mencegah penularan COVID-19 di kawasan yang terlibat, Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Kanan Pendidikan […]

Featured Thu, 16 Sep 2021

Jom Semak 5 Filem Patriotik Yang Buat Anda Bangga Jadi Rakyat Malaysia!

Selamat menyambut Hari Malaysia! Ada pelbagai perkara yang patut kita syukuri sebagai rakyat Malaysia. Negara kita masih aman tanpa rusuhan atau peperangan dan rakyatnya juga berbilang kaum. Bersempena sambutan Hari Malaysia, pastinya pelbagai seleksi filem […]

Featured Sat, 11 Apr 2020

6 cara mudah untuk kekal sihat tanpa perlu berbelanja!

Berpandukan sifir sihat, anda selamat

Hiburan Wed, 13 Apr 2022
Trending Mon, 26 Jul 2021
Trending Thu, 12 Jul 2018

Bintang Porno Bekas Skandal Trump Ditahan

Stormy didakwa membenarkan pegawai polis yang menyamar untuk meletakkan muka di bahagian payu daranya yang terdedah. Wow, betul-betul ‘berani mati’ ni!

Hiburan Wed, 20 Nov 2019

| Live TV