Featured By: Arfah January 10, 2022 @ 2:13pm

Omicron Petanda Covid-19 Bakal Berakhir Ramal Pakar

Varian terbaru Covid-19, Omicron mungkin menjadi petunjuk pandemik Covid-19 yang telah melanda dunia selama lebih dua tahun akan berakhir dalam tahun ini kata seorang pakar pernafasan di Hospital Vichaiyut Bangkok, Thailand.

The Nation Thailand melaporkan, Dr Manoon Leechawengongs pada Jumaat berkata varian Omicron telah bermutasi dengan daripada coronavirus asal dan impaknya jauh lebih ringan.

“Omicron adalah bukti sifat virus, kerana ia menyesuaikan dirinya dengan menghasilkan gejala yang lebih ringan supaya ia tidak membunuh hos dan boleh hidup di dalamnya selama yang boleh,” kata Manoon di dalam satu hantaran Facebook.

“Lambat laun, ramai orang yang akan dijangkiti dengan varian Omicron tanpa mengira etnik, jantina atau umur mereka.

“Dr Wasan Chantrathit, ketua Pusat Genomik Hospital Perubatan Ramathibodi dan saya bersetuju bahawa apabila lebih ramai orang mendapat vaksin Covid-19, kita akan mencapai imuniti kumpulan terhadap virus itu, menyebabkan wabak itu berakhir tahun ini,” tambah Manoon.

Manoon turut berterima kasih kepada Omicron kerana Covid-19 akan menjadi jangkitan endemik, dengan kanak-kanak kecil mendapatnya setiap tahun.

Jangkitan endemik ialah jangkitan yang sentiasa ada pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil pada orang dari kelas tertentu atau tinggal di lokasi tertentu.

“Oleh kerana Omicron menghasilkan simptom yang lebih ringan daripada varian Delta, orang yang lengkap vaksinasi dan dijangkiti varian itu kebanyakannya akan mengalami simptom yang tidak berbeza daripada selesema biasa.

“Bagaimanapun, saya menasihatkan mereka yang berada dalam kumpulan berisiko, seperti warga emas, wanita hamil dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin.

Jika anda sudah mempunyai dua suntikan, dapatkan dos penggalak sebelum ramai lagi orang di negara ini dijangkiti oleh varian Omicron dalam satu atau dua bulan berikutnya.”

Walaubagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada Khamis memberi amaran supaya tidak mengkategorikan varian Omicron sebagai ringan kerana ia hampir membunuh orang di seluruh dunia.

“Walaupun Omicron kelihatan kurang teruk berbanding Delta, terutama bagi mereka yang divaksinasi, ia tidak bermakna ia harus dikategorikan sebagai ringan,” kata ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus di dalam laporan AFP.

Sumber: The Nation Thailand

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 17 Mar 2019

PM New Zealand-Kami Akan Tanggung Kos Pengebumian Semua Mangsa

Bantuan akan diberikan tanpa mengira status mereka, sama ada warga imigran atau sebaliknya. Bantuan ini termasuklah kos pengebumian, serta sokongan kewangan kepada keluarga-keluarga yang kehilangan sumber pendapatan utama,

Hiburan Tue, 3 Apr 2018

Debaran Ezzaty Abdullah Berlakon Dengan Legend!

Saya pernah bertemu dengan beliau sebelum ini namun tidak berkesempatan berlakon sama. Jadi peluang bertemu dan berlakon sekali dengan Uncle Jalil Hamid, saya gunakan sebaiknya.

Hiburan Thu, 12 Mar 2020
Trending Thu, 29 Mar 2018

Kes Dera Amah, ‘Datin’ Kejam Ke Penjara Bermula Hari Ini!

Hakim Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah menjatuhkan hukuman itu ke atas Rozita Mohamad Ali, 44, selepas mengenepikan hukuman dikenakan terhadapnya sebelum ini.

Hiburan Tue, 13 Mar 2018

“Seluar Sendat Mendat, Tersembul Sini Sana,” Janna Nick Mohon Maaf Isu Seluar Ketat

Janna telah memohon maaf berkenaan cara pemakaiannya melalui insta story beliau. Menurutnya, pembantu peribadi beliau yang menyuruhnya memakai seluar tersebut kerana ia lebih sesuai dipadankan dengan baju yang dipakai oleh Janna pada ketika itu.

Hiburan Wed, 1 May 2019

Nourul Depp Selamat Lahir Anak Keempat, Tahniah!

Alhamdulillah…Mesti comel kan baby Isabella Depp, tahniah Nourul & Eric!

Featured Wed, 17 Nov 2021

“Takut Anak Hidup Susah” – Lelaki Sebak Lamaran Ditolak Kerana Harta & Kerja

Sebuah klip video memaparkan seorang lelaki meluahkan rasa sedih apabila hasratnya untuk berkahwin dengan kekasih hati tidak kesampaian. Lebih menyayat hati apabila ibu bapa wanita itu dipercayai memilih seseorang yang bekerjaya daripada memilih keikhlasan hati

Trending Thu, 25 Feb 2021
Trending Wed, 2 Sep 2020

Permohonan Rayuan BSH Dibuka Sehingga 6 September

Perhatian buat pemohon rayuan BSH

| Live TV

error: Content is protected !!