Featured By: Arfah January 10, 2022 @ 2:13pm

Omicron Petanda Covid-19 Bakal Berakhir Ramal Pakar

Varian terbaru Covid-19, Omicron mungkin menjadi petunjuk pandemik Covid-19 yang telah melanda dunia selama lebih dua tahun akan berakhir dalam tahun ini kata seorang pakar pernafasan di Hospital Vichaiyut Bangkok, Thailand.

The Nation Thailand melaporkan, Dr Manoon Leechawengongs pada Jumaat berkata varian Omicron telah bermutasi dengan daripada coronavirus asal dan impaknya jauh lebih ringan.

“Omicron adalah bukti sifat virus, kerana ia menyesuaikan dirinya dengan menghasilkan gejala yang lebih ringan supaya ia tidak membunuh hos dan boleh hidup di dalamnya selama yang boleh,” kata Manoon di dalam satu hantaran Facebook.

“Lambat laun, ramai orang yang akan dijangkiti dengan varian Omicron tanpa mengira etnik, jantina atau umur mereka.

“Dr Wasan Chantrathit, ketua Pusat Genomik Hospital Perubatan Ramathibodi dan saya bersetuju bahawa apabila lebih ramai orang mendapat vaksin Covid-19, kita akan mencapai imuniti kumpulan terhadap virus itu, menyebabkan wabak itu berakhir tahun ini,” tambah Manoon.

Manoon turut berterima kasih kepada Omicron kerana Covid-19 akan menjadi jangkitan endemik, dengan kanak-kanak kecil mendapatnya setiap tahun.

Jangkitan endemik ialah jangkitan yang sentiasa ada pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil pada orang dari kelas tertentu atau tinggal di lokasi tertentu.

“Oleh kerana Omicron menghasilkan simptom yang lebih ringan daripada varian Delta, orang yang lengkap vaksinasi dan dijangkiti varian itu kebanyakannya akan mengalami simptom yang tidak berbeza daripada selesema biasa.

“Bagaimanapun, saya menasihatkan mereka yang berada dalam kumpulan berisiko, seperti warga emas, wanita hamil dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin.

Jika anda sudah mempunyai dua suntikan, dapatkan dos penggalak sebelum ramai lagi orang di negara ini dijangkiti oleh varian Omicron dalam satu atau dua bulan berikutnya.”

Walaubagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada Khamis memberi amaran supaya tidak mengkategorikan varian Omicron sebagai ringan kerana ia hampir membunuh orang di seluruh dunia.

“Walaupun Omicron kelihatan kurang teruk berbanding Delta, terutama bagi mereka yang divaksinasi, ia tidak bermakna ia harus dikategorikan sebagai ringan,” kata ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus di dalam laporan AFP.

Sumber: The Nation Thailand

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 21 Oct 2019

New 5-Member Girl Group to Debut with Former Pristin Members!

The rumours are trumours! They (some) are coming back!

Featured Sat, 16 Oct 2021

Menghayati Perjuangan Kisah Nabi Muhammad SAW Menerusi Teater Muzikal Sirah Junjungan-Tahajud Cinta

Bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul, sebuah drama muzikal arahan Erma Fatima akan membawa penonton menelusuri perjalanan dan perjuangan Nabi Muhammad SAW untuk menegakkan syiar islam di muka bumi. Teater muzikal islamik ini merupakan pementesan teater […]

Trending Tue, 8 Sep 2020
Trending Tue, 18 Dec 2018

5 Perkara Menarik Tentang Miss Universe Terbaru, Catriona Gray

Saksikan juga sedutan di mana dia ditanya soalan yang mencabar!

Trending Sat, 19 Dec 2020
Trending Thu, 5 Dec 2019

After Reading This, You Might Want To Consider Cleaning Your Brushes!

Just because they don’t look dirty, it doesn’t mean they are clean either!

Trending Sun, 10 Feb 2019

Jenazah Abdul Bari Asyraf Mohd Selamat Di Temui

Penantian Berakhir, Mayat Pemancing Cuba Selamatkan Penumpang Ditemukan Terapung

Trending Tue, 10 Sep 2019

Lelaki minta tunang buktikan masih dara, Dr Amalina kesal!

Fakta: dara boleh hilang sekalipun tidak pernah melakukan hubungan kelamin

Hiburan Mon, 13 Dec 2021

“Sebelum Nak Upload Sesuatu, Saya Akan Fikir Banyak Kali” – Aliff Iskandar Enggan Popular Kerana Kontroversi

Penyanyi dan komposer muda, Aliff Iskandar, 21, enggan menempa populariti dengan mencipta sebarang kontroversi. Tersenarai sebagai calon akhir kategori Artis Baharu Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular BH 34 yang berlangsung baru-baru ini, Aliff lebih selesa […]

Hiburan Mon, 30 Sep 2019

Anak Jutawan Tapi…

Bagus Harris…sikap begini yang harus kita contohi!

| Live TV