Trending Hari Ini By: Syafiqa Irdina April 17, 2020 @ 1:08pm

Pekerja Syarikat Yang Dibenarkan Beroperasi Perlu Jalani Ujian Saringan, Kos Dibiayai

Semua pekerja syarikat dalam sektor yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), diwajibkan menjalani saringan COVID-19 terlebih dahulu.

Perkara tersebut diberitahu oleh Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, dalam satu sidang media khas di Putrajaya semalam.

Sebagai Langkah Keselamatan

Menurut beliau, kerjasama dengan Kementerian Sumber Manusia menerusi PERKESO merupakan langkah keselamatan untuk menjamin semua pekerja bebas daripada pandemik Covid-19.

“Sebagai langkah keselamatan untuk menjamin semua pekerja syarikat-syarikat yang dibenarkan beroperasi bebas dari Covid-19, MITI akan bekerjsama dengan Kementerian Sumber Manusia menerusi Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), di mana pekerja-pekerja diwajibkan menjalani saringan Covid-19,” katanya.

Kos Saringan Dibiayai

Tambahnya, pihak syarikat tidak perlu bimbang kerana kos saringan COVID-19 bagi semua pekerja terbabit akan ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO.

Dalam pada itu, kebenaran beroperasi ini tertakluk kepada pematuhan syarat-syarat yang ditetapkan oleh KKM dan garis panduan oleh lain-lain agensi penguatkuasaan selain wajib mematuhi syarat-syarat Standard Operating Procedure (SOP) bagi sektor masing-masing.

Kredit: Youtube Buletin TV3

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 30 Jan 2019

Tampil Setelah 20 Tahun, Spanar Jaya X Suntik Nafas Baru

Jom imbau kenangan bersama Spanar Jaya X

Hiburan Mon, 29 Jul 2019
Hiburan Wed, 5 Sep 2018

Remy Ishak Akui Penonton Malaysia Suka Filem Santai Bukan ‘Berat’

Remy percaya satu hari nanti filem ‘berat’ bakal diterima di masa hadapan dan penonton melihat cerita tersebut dengan lebih santai.

Contest Thu, 8 Aug 2019
Hiburan Fri, 23 Mar 2018

Kenapa Intan Sarafina Tinggalkan Malaysia?

Siapa yang tidak kenal dengan penyanyi, Intan Sarafina yang suatu ketika dulu pernah popular dengan lagu Kembali. Selepas sahaja mengikuti program realiti nyanyian tersebut, nama Intan dilihat kembali menyepi dalam dunia hiburan tanah air. Kenapa?

Hiburan Sat, 13 Jul 2019
Hiburan Mon, 2 Dec 2019

It’s A Girl! Congratulations To Aeril Zafrel And Wife, Wawa Zainal

Wawa Zainal and Aeril Zafril welcomes their third child in the family with warmth.

Hiburan Mon, 5 Mar 2018

Penyanyi ‘Menahan Rindu” ditahan pula

Wany  dikejarkan ke hospital setelah suhu badannya naik tinggi sehari selepas pulang daripada membuat persembahan  di Pasir Gudang, Johor.

| Live TV