Trending Hari Ini By: Syafiqa Irdina April 17, 2020 @ 1:08pm

Pekerja Syarikat Yang Dibenarkan Beroperasi Perlu Jalani Ujian Saringan, Kos Dibiayai

Semua pekerja syarikat dalam sektor yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), diwajibkan menjalani saringan COVID-19 terlebih dahulu.

Perkara tersebut diberitahu oleh Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, dalam satu sidang media khas di Putrajaya semalam.

Sebagai Langkah Keselamatan

Menurut beliau, kerjasama dengan Kementerian Sumber Manusia menerusi PERKESO merupakan langkah keselamatan untuk menjamin semua pekerja bebas daripada pandemik Covid-19.

“Sebagai langkah keselamatan untuk menjamin semua pekerja syarikat-syarikat yang dibenarkan beroperasi bebas dari Covid-19, MITI akan bekerjsama dengan Kementerian Sumber Manusia menerusi Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), di mana pekerja-pekerja diwajibkan menjalani saringan Covid-19,” katanya.

Kos Saringan Dibiayai

Tambahnya, pihak syarikat tidak perlu bimbang kerana kos saringan COVID-19 bagi semua pekerja terbabit akan ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO.

Dalam pada itu, kebenaran beroperasi ini tertakluk kepada pematuhan syarat-syarat yang ditetapkan oleh KKM dan garis panduan oleh lain-lain agensi penguatkuasaan selain wajib mematuhi syarat-syarat Standard Operating Procedure (SOP) bagi sektor masing-masing.

Kredit: Youtube Buletin TV3

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 2 May 2019

‘Tak Tahu Nak Bayang Macam Mana…’- Neelofa Pertama Kali Sambut Raya Tanpa Abah

Setiap kali saya balik ke Pasir Mas, Kelantan, ketiadaan abah amat dirasai.

Hiburan Thu, 3 Oct 2019
Hiburan Thu, 12 Jul 2018

Tahniah! Memey Suhaiza Dapat Anak Perempuan

Berita gembira tersebut dikongsikan suami Memey, pelakon Norman Hakim, 42, menerusi laman Instagramnya sebentar tadi.

Hiburan Tue, 3 Dec 2019

Selepas Goo Hara, Sulli… Cha In Ha Ditemui Mati

Mendiang juga pernah berlakon dalam drama antaranya Temperature Of Love, Wok Of Love, Clean With Passion For Now dan The Banker.

Hiburan Tue, 7 Jan 2020

It’s The End For X1; All Agencies Agree On Disbandment

They started as the most anticipated rookie group of the year, but they met the end only after 5 months of debut.

Hiburan Fri, 21 Sep 2018

Gambar Kemalangan Tular, Isteri Saleem Sahkan Kejadian Adalah Benar!

Keadaan Saleem stabil dan tidaklah seteruk yang diberitahu. Doakan agar Saleem segera sembuh dan saya anggap kejadian yang berlaku ini adalah ujian Allah SWT.

Hiburan Thu, 5 Apr 2018
Hiburan Thu, 30 Aug 2018

Ikhwan Mengaku Rindu Nak Masuk Konti

Dalam perkembangan lain, Ikhwan kini aktif dalam bidang lakonan di mana dia sedang bersiap sedia untuk masuk ke set penggambaran sebuah drama.

Hiburan Mon, 2 Apr 2018

Hubungan Mawar Rashid dan Elvina Renggang?

Bagi Mawar Rashid kehilangan kedua ibu bapa tersayang secara serentak dan sekali gus menjadi yatim piatu merupakan dugaan paling berat untuk dipikul. Keadaan itu penyeban hubungannya dengan Elvina semakin renggang.

| Live TV