Trending Hari Ini By: Syafiqa Irdina April 17, 2020 @ 1:08pm

Pekerja Syarikat Yang Dibenarkan Beroperasi Perlu Jalani Ujian Saringan, Kos Dibiayai

Semua pekerja syarikat dalam sektor yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), diwajibkan menjalani saringan COVID-19 terlebih dahulu.

Perkara tersebut diberitahu oleh Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, dalam satu sidang media khas di Putrajaya semalam.

Sebagai Langkah Keselamatan

Menurut beliau, kerjasama dengan Kementerian Sumber Manusia menerusi PERKESO merupakan langkah keselamatan untuk menjamin semua pekerja bebas daripada pandemik Covid-19.

“Sebagai langkah keselamatan untuk menjamin semua pekerja syarikat-syarikat yang dibenarkan beroperasi bebas dari Covid-19, MITI akan bekerjsama dengan Kementerian Sumber Manusia menerusi Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), di mana pekerja-pekerja diwajibkan menjalani saringan Covid-19,” katanya.

Kos Saringan Dibiayai

Tambahnya, pihak syarikat tidak perlu bimbang kerana kos saringan COVID-19 bagi semua pekerja terbabit akan ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO.

Dalam pada itu, kebenaran beroperasi ini tertakluk kepada pematuhan syarat-syarat yang ditetapkan oleh KKM dan garis panduan oleh lain-lain agensi penguatkuasaan selain wajib mematuhi syarat-syarat Standard Operating Procedure (SOP) bagi sektor masing-masing.

Kredit: Youtube Buletin TV3

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 19 Dec 2018

Not Sure What to Get Someone for Christmas? Think Chocolates!

It’s a great gift no matter the occasion.

Hiburan Sat, 5 Jan 2019
Hiburan Wed, 1 Sep 2021

“Walaupun Dalam Keadaan Negara Yang Mencabar, Kita Harus…” – Bunkface

Mengambil kira situasi semasa tatkala negara masih lagi ‘berperang’ dengan virus Covid-19, kumpulan rock ternama tempatan, Bunkface mengambil langkah tersendiri dengan memberi nafas baharu terhadap single Kita Punya Malaysia. Menariknya, lagu Kita Punya Malaysia yang

Hiburan Thu, 27 Sep 2018

‘ Kalau Nak Meninggal…Meninggal Juga,’ Siti Nurhaliza Kongsi Detik Manis Bersama Allahyarham Pak Ngah

Allahyarham Pak Ngah atau nama sebenarnya Suhaimi Mohd Zain pada mulanya disangka seorang yang garang tetapi rupanya…

Trending Fri, 10 Dec 2021

Kaunter Diskaun Bayar Saman Polis & JPJ Ditutup Serta Merta, Penganjur 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia Kena Kompaun RM1,000

Dek kerana gagal memastikan penjarakan fizikal serta menjadi penyebab kesesakan di hari pertama acara, penganjur Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dikenakan kompaun bernilai RM1,000 mengikut Akta Pencegahan dan

Hiburan Thu, 7 Jun 2018

Belajar Giling Cili Demi ‘This Is Pilah’

This Is Pilah yang diterbitkan Madness Films juga dibintangi oleh Juzzthin, Iesna Mohd Raus, Kazar, Joey Daud beserta penampilan khas Waris, Ito Blues Gang, Ustaz Syamsul Debat dan bekas ahli parlimen Kuala Pilah, Datuk Seri Hassan Malek.

Featured Thu, 15 Sep 2022

Aidil Aziz Tiada Masalah Fasha Sandha Berlakon Adegan Panas – “Di Luar Set, Tiada Siapa Boleh Sentuh Dia” 

Aidil akui cemburu Fasha berlakon adegan panas dengan aktor lain, namun dia gembira diberi peluang untuk berlakon bersama isteri tersayang 🥰

| Live TV