Featured By: Aqilah Paharuzi March 20, 2022 @ 2:00pm

Pelaksanaan Mahkamah Syariah Untuk Beku Akaun Suami Jika Gagal Bayar Nafkah Disokong Ramai

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan akaun bank bekas suami akan dibekukan sekiranya mereka melanggar perintah mahkamah untuk membayar nafkah kepada bekas isteri.

Menurut Perdana Menteri, pelaksanaan tersebut telah diputuskan oleh kerajaan sebagai salah satu tanda dalam menghargai dan menjaga kepentingan wanita, terutamanya yang diceraikan suami.

Tambah lagi, kerajaan akan mengarahkan bank untuk menyalurkan bayaran yang telah ditetapkan oleh pihak mahkamah secara terus kepada bekas isteri.

“Apabila kes mahkamah dimenangi oleh wanita dalam tuntuan nafkah, sukar untuk mendapatkan (bekas) suami membayar. Merka ingat perintah mahkamah.

“Bagi menjaga kepentingan wanita, kita membuat keputusan supaya bank-bank suami akan membekukan akaun mereka (jika ingkar daripada membayar nafkah).

“Apabila kita bekukan dan jika sudah mendapat award atau perintah mahkamah, contohnya bayaran RM1,000 sebulan, kita akan mengarahkan bank supaya membayar terus kepada isteri,” katanya.

Meninjau di ruangan media sosial Twitter mengenai perkara pembekuan akaun suami, rata-rata daripada mereka meluahkan insiatif kerajaan ini adalah salah satu langkah terbaik bagi melindungi dan menjaga hak wanita.

Sementara itu, sempena sambutan Hari Wanita 2022 pihak kerajaan telah mengumumkan enam insiatif untuk memastikan wanita Malaysia terus diperkasa.

“Sebagai contoh, isteri yang kematian suami diberikan kebenaran bekerja dari rumah sewaktu dalam edah.

“Kita boleh bayangkan isteri yang kematian suami, bergelut dengan anak dan sebagainya tetapi terpaksa bekerja.

“Bagi menjaga dan menghargai peranan wanita, kita beri mereka bekerja di rumah sehingga tamat edah,” katanya dalam ucapan di penggulungan Perhimpuan Agung Umno (PAU) 2021 di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur semalam.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 12 Feb 2020
Hiburan Thu, 10 Oct 2019

“Mak Tak Kuasa Nak Layan Kau Semata-mata Layan Glamour Kau, Tanpa Pengisian Ilmu,” Cara Bonda Nasihat Aliff Syukri

Hubungan Dato’ Sri Aliff Syukri Kamarzaman dan isterinya, Datin Sri Hajjah Nur Shahida Mohd Rashid yang sedang sarat mengandungkan anak mereka yang kelima, umpama retak menanti belah dan mereka dikatakan kini tinggal berasingan.  Dalam pada […]

Hiburan Thu, 26 May 2022
Featured Thu, 14 Jun 2018
TECH Mon, 10 Dec 2018

Cara Bersihkan Jack Audio yang Tersumbat

Pernahkah anda mengalami gangguan dalam bicu audio pada telefon pintar kegemaran anda? Jika ya, anda boleh mencuba petua berikut dan menggunakannya.

Featured Tue, 1 Oct 2019

Inilah fungsi sebenar warna pada tiub ubat gigi anda

Ia tidak merujuk kepada bahan toksik di dalam ubat gigi itu ya!

Trending Fri, 23 Apr 2021

“Disebalik Kekuatan, Rupanya Dia Tengah Bertarung” – Siti Sarah Beri Semangat Kepada Janna Nick

Penyanyi Siti Sarah Raissuddin, 37, memberikan kata-kata semangat kepada pelakon Janna Nick. Menerusi hantaran terbaru yang dimuat naik oleh Sarah di laman sosial Instagram, pelantun lagu Kesetiaan itu mengakui terkejut mendengar khabar terbaru Janna. Semalam, […]

Featured Fri, 11 May 2018

Selebriti Tempatan Ucap Tahniah Buat Tun M, Perdana Menteri Ke-7

Kegembiraan turut dikongsikan oleh selebriti-selebriti tempatan apabila Tun Mahathir menang dan bergelar Perdana Menteri yang ke-7.

Trending Wed, 27 Apr 2022
error: Content is protected !!