Featured By: Salma Syahbuddin March 24, 2022 @ 1:59pm

Pelan Perlindungan Insurans Sehingga RM10,000 Akibat Kematian Isi Rumah – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, kerajaan kini akan menyediakan Pelan Perlindungan Insurans buat Isi Rumah (IR) yang kehilangan punca pendapatan akibat kematian isi rumah.

Peruntukan yang dibelanjakan untuk Pelan Perlindungan ini adalah sebanyak RM 13.4 juta setahun.

Beliau berkata, setiap isi rumah akan menerima RM10,000 melibatkan kira-kira 268,000 keluarga miskin yang berdaftar dalam ekasih.

Menurutnya, tahap sosioekonomi Keluarga Malaysia perlu ditingkatkan dengan memberi nilai tambah dan tumpuan kepada Program Peningkatan Pendapatan bagi Ketua Isi Rumah (KIR) Miskin dan Miskin Tegar yang berdaftar dalam eKasih.

Ini kerana, ia sekaligus dapat membantu bahkan memantapkan agenda perlindungan sosial untuk mencapai sasaran miskin tegar sifar menjelang tahun 2025 seperti dihasratkan Kerajaan dalam Rancangan Malaysia ke-12.

“Setiap isi rumah akan menerima RM10,000 dengan peruntukan sebanyak RM13.4 juta setahun.

“Selain itu mesyuarat juga bersetuju agar Malaysia Productivity Corporation (MPC) diberi tanggungjawab menerajui Jawatankuasa Kerja Memodenkan Subsidi Bagi Meningkatkan Produktiviti.

” Pandemik Covid-19 telah menyedarkan semua pihak tentang kelemahan sistem perlindungan sosial kebanyakan negara di seluruh dunia termasuk Malaysia,” katanya.

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 10 Dec 2021

Kaunter Diskaun Bayar Saman Polis & JPJ Ditutup Serta Merta, Penganjur 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia Kena Kompaun RM1,000

Dek kerana gagal memastikan penjarakan fizikal serta menjadi penyebab kesesakan di hari pertama acara, penganjur Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dikenakan kompaun bernilai RM1,000 mengikut Akta Pencegahan dan […]

Hiburan Fri, 3 May 2019

Dayah Bakar Teruja Pertama Kali Sambut Puasa Sebagai Isteri

Meskipun tinggal berjauhan dengan suami, dia dan suami sepakat berjumpa sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu.

Trending Tue, 7 Aug 2018

Tiket Penerbangan, Hiburan Antara Yang Dikenakan SST?

Pelaksanaan SST 2.0 adalah untuk menggantikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan pada 1 April 2015 dan kini dalam proses pemansuhan di Dewan Rakyat.

Hiburan Wed, 24 Oct 2018

Tahniah! Hadiah Hari Jadi Paling Indah, Rossa Dikurnia Gelaran Datuk Seri

Lima tahun yang lalu saya dianugerahkan gelaran Dato, hari ini saya dianugerahkan darjah kebesaran negeri Pahang sebagai Datuk Seri…

Trending Sat, 10 Mar 2018

Pemulihan Bekalan Air Perlahan, Penduduk Lembah Klang Sabar ya!

Menurut Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), setakat pukul 7 pagi ini peratusan pemulihan berdasarkan jumlah keseluruhan akaun yang terkesan adalah sebanyak 73 peratus.

Hiburan Sat, 16 Jun 2018

Sehelai Pun Cukuplah…

Kata penyanyi lagu Misteri ini, sehelai baju raya tidak mendatangkan masalah buat dirinya memandangkan dia tidak akan memakainya sepanjang hari. Wah…baguslah Ernie ni, jimat!

Featured Thu, 25 Feb 2021

Tidak Perlu Surat Kebenaran Polis Untuk Rentas Daerah & Negeri Bagi…

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini memaklumkan ibu bapa yang perlu merentas daerah atau negeri untuk menghantar anak ke asrama menjelang pembukaan sesi persekolahan nanti tidak perlu lagi mendapatkan surat kebenaran […]

Featured Thu, 18 Aug 2022
error: Content is protected !!