Featured By: Aqilah Paharuzi April 26, 2022 @ 1:50pm

Peningkatan Kos Sara Hidup, KLCC Bayar Gaji Minimum RM2,500 Mulai 1 Mei

Pihak kerajaan sebelum ini memberitahu purata gaji minimum RM1,500 akan bermula pada 1 Mei 2022.

Susulan itu, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) membuat keputusan untuk menawarkan gaji minimum berjumlah RM2,500 kepada semua kakitangan sepenuh masanya, 40% lebih daripada yang ditetapkan kerajaan.

Tawaran gaji tersebut juga akan bermula pada 1 Mei 2022.

Pengurus Besar KLCC, Alan Pryor memaklumkan keputusannya untuk semakan kadar gaji minimum berkenaan adalah berdasarkan peningkatan kos sara hidup di bandar Kuala Lumpur.

“Pasukan pekerja adalah aset terbesar kami dan apabila kami meneruskan perniagaan dalam kapasiti penuh selepas dua tahun, keputusan ini adalah tepat pada masanya.

Tambah Pryor, usahanya berkenaan peningkatan gaji juga dipercayai berpunca daripada sektor hospitaliti yang menghadapi kekurangan tenaga kerja besar ketika negara mengalu-alukan acara antarabangsa dan pelancong asing ke Malaysia.

”Selepas Covid-19, kami berhadapan dengan pengurangan rantaian bekalan, tenaga kerja dan persaingan sengit di peringkat tempatan dan serantau.

”Dasar gaji dan pampasan yang lebih baik perlu dilaksanakan di seluruh industri untuk menarik bakat baharu dan meningkatkan semangat kakitangan semasa,” katanya.

Sementara itu, KLCC mempromosikan Program Dutanya yang disertai oleh pekerja sambilan serta menyediakan kursus asas pengendali makanan percuma, elaun latihan penyegaran, caruman Perkeso dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, jadual kerja fleksibel, pakaian seragam, makan bertugas dan elaun pengangkutan syif malam.

Sumber: Malaysia Gazette

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 30 May 2018

Biarpun Sibuk Shooting, Ia Bukan Alasan Emma Maembong Tidak Berpuasa!

Jom semak tip sahur dan cara pelakon yang popular menerusi drama “Kau Yang Terindah” ini kekal bertenaga di set penggambaran.

Hiburan Tue, 23 Jul 2019

Tragedi Ice Skating, Isteri Lan Solo Terkejut Dapat Banyak Perkongsian!

Nur Sheila Hassim membuka masyarakat mengenai beberapa aspek yang tidak seharusnya dipandang remeh ketika bermain sukan luncur ais.

Featured Wed, 4 Dec 2019

Solekan tampak semula jadi dengan Tinted Cover Nudestix

Tampil dengan 14 rona bedak asas cecair

Featured Thu, 16 Jun 2022

Habiskan RM10,000 Untuk Makan ‘Steak’ Mewah, Aeril Zafrel Didakwa ‘Show Off’

Pelakon dan usahawan selebriti, Aeril Zafrel dan Wawa Zainal kini sedang bercuti di Kota London bersama rakan-rakan lain, termasuklah rakan selebriti seperti Mawar Rashid dan Raf Yaakob. Namun, apa yang mencuri perhatian adalah perkongsian video

Hiburan Thu, 1 Jun 2023
Hiburan Fri, 8 Mar 2019
Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Muzik Video ‘Mencuba’ Sufian Suhaimi Trending Di Youtube!

Kepada yang sedang #mencuba dalam apa jua perkara, stay strong. I wish you all the best. Everything is gonna be alright!

Featured Fri, 19 Feb 2021

Sesi Persekolahan Bermula 1 Mac Ini

Baca artikel lebih lanjut untuk semua sesi sekolah rendah & menengah

| Live TV

error: Content is protected !!