Featured By: Aqilah Paharuzi April 26, 2022 @ 1:50pm

Peningkatan Kos Sara Hidup, KLCC Bayar Gaji Minimum RM2,500 Mulai 1 Mei

Pihak kerajaan sebelum ini memberitahu purata gaji minimum RM1,500 akan bermula pada 1 Mei 2022.

Susulan itu, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) membuat keputusan untuk menawarkan gaji minimum berjumlah RM2,500 kepada semua kakitangan sepenuh masanya, 40% lebih daripada yang ditetapkan kerajaan.

Tawaran gaji tersebut juga akan bermula pada 1 Mei 2022.

Pengurus Besar KLCC, Alan Pryor memaklumkan keputusannya untuk semakan kadar gaji minimum berkenaan adalah berdasarkan peningkatan kos sara hidup di bandar Kuala Lumpur.

“Pasukan pekerja adalah aset terbesar kami dan apabila kami meneruskan perniagaan dalam kapasiti penuh selepas dua tahun, keputusan ini adalah tepat pada masanya.

Tambah Pryor, usahanya berkenaan peningkatan gaji juga dipercayai berpunca daripada sektor hospitaliti yang menghadapi kekurangan tenaga kerja besar ketika negara mengalu-alukan acara antarabangsa dan pelancong asing ke Malaysia.

”Selepas Covid-19, kami berhadapan dengan pengurangan rantaian bekalan, tenaga kerja dan persaingan sengit di peringkat tempatan dan serantau.

”Dasar gaji dan pampasan yang lebih baik perlu dilaksanakan di seluruh industri untuk menarik bakat baharu dan meningkatkan semangat kakitangan semasa,” katanya.

Sementara itu, KLCC mempromosikan Program Dutanya yang disertai oleh pekerja sambilan serta menyediakan kursus asas pengendali makanan percuma, elaun latihan penyegaran, caruman Perkeso dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, jadual kerja fleksibel, pakaian seragam, makan bertugas dan elaun pengangkutan syif malam.

Sumber: Malaysia Gazette

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 12 Feb 2018

HAEL TAK BOLEH BAYANG HIDUP TANPA HELENA

Helena merupakan anugerah terindah dalam hidupnya dan kemenangan ini ditujukan khusus untuk bayi comel itu…Alahai, sweet la daddy Hael ni…

Featured Thu, 8 Sep 2022

Terpaling Juara: “Orang Hanya Nampak Sisi Negatif Ifa Raziah, Tapi…”

Tula netizen tahu kecam je, usaha orang mana nampak!! Semangat ya kak Ifa untuk konsert minggu ni

Featured Tue, 1 Jun 2021

Permohonan Program Subsidi Upah Dilanjutkan Sehingga…

Berikutan pelaksanaan total lockdown, Kerajaan mengumumkan pelanjutan tempoh pemberian bantuan Program Subsidi Upah (PSU) selama sebulan lagi bagi semua sektor ekonomi yang terkesan . Bagi pelanjutan ini, Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1.5 billion untuk disalurkan kepada […]

Trending Thu, 16 Jul 2020
Featured Sun, 28 Nov 2021

Tular Video Lelaki B*gel Panjat Lori, Siap Beraksi Seperti ‘Spiderman’ Di Tengah Jalan

Sebuah klip video yang memaparkan seorang lelaki berbogel bertindak memanjat bahagian cermin depan sebuah kereta lori seperti ‘Spiderman’ viral di aplikasi Facebook pada Sabtu. Menerusi video tular yang dimuat naik oleh seorang pengguna Facebook bernama […]

Trending Sun, 6 Dec 2020