Featured By: Salma Syahbuddin March 30, 2022 @ 7:13pm

“Sebagai Pelajar Harus Bertanggungjawab, Ni Sikit-Sikit Letak Kat Sosial Media”- Ramai Tak Setuju Pendapat Nurul Hidayah Zahid Isu Pensyarah Hina Pelajar B40

Panas dengan isu kontroversi mengaitkan seorang pensyarah yang dikatakan merendah-rendahkan pelajar dari golongan B40 kerana tidak memiliki laptop, kini anak kepada Presiden UMNO, Datuk Nurul Hidayah Ahmad Zahid pula tampil mengulas mengenai isu tersebut.

Menerusi hantaran terkini di laman Instagram miliknya, beliau berpendapat bahawa tindakan pensyarah itu sememangnya wajar memandangkan pelajar berkenaan tidak mempunyai laptop walaupun sudah berada di semester 5 pengajian.

Bahkan, walaupun kurang berkemampuan, pelajar tersebut haruslah bertanggungjawab dan meletakkan perkara tersebut sebagai keutamannya.

“Pendapat saya, Prof tu marah sebab dah semester 5 tak ada laptop. Ye lah orang susah tapi sebagai pelajar seharusnya bertanggungjawab dan meletakkan perkara utama sebagai priority.

“Saya ni ada juga pensyarah yang saya tak suka tapi, tak ada la sampai nak aibkan pensyarah. Dah dia pensyarah, dia marah lah student yang dia rasakan tak ambik serius dan ambil mudah dalam hal pelajaran,” katanya.

 

Tambahnya lagi, platform media sosial menyebabkan orang ramai lebih terbuka berkongsi mengenai isu-isu yang sepatutnya disimpan sendiri termasuklah hal berkaitan rumah tangga.

“Zaman sekarang marah bini masuk SOCMED. Bini marah laki masuk SOCMED. Gaduh laki bini, sakit hati semua nak letak kat SOCMED. Kena marah dengan pensyarah pun masuk SOCMED.

“Budak zaman nijam. Divert la rasa sedih dan kecewa tu kepada satu tenaga untuk membakar semangat. Kalau betul nak ilmu tak akan share atau aibkan pensyarah macam tu,” jelasnya.

Sementara itu, Nurul menyifatkan tidak timbul isu menghina golongan B40 kerana, pensyarah tersebut bertindak sedemikian rupa akibat kecewa dengan tindakan pelajar terbabit.

“Ramai je orang B40 yang berjaya. Ramai je orang yang mak bapak dia meninggal masa kecil, masa belajar dan berjaya.

“Dan ramai juga yang buat part time kerja untuk beli laptop. Ramai je yang boleh bantu belikan laptop- NGO, wakil-wakil kerajaan, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan wakil rakyat.

“Hendak seribu daya. Itu maksud pensyarah tu sebenarnya. Yang penting utamakan yang utama dan kesungguhan kita untuk mencapai apa yang kita mahukan,” katanya.

Bagaimanapun, rata-rata pengikut beliau tidak bersetuju dengan pendapat yang diberikan malah, masing-masing mempunyai pandangan berbeza mengenai isu berkenaan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 18 Jul 2021

“Semua Orang Nak Cari Gaduh Dan Cakap Bukan – Bukan Pada Saya, Saya Sedih”.. – Ebit Lew

Sebuah video yang dimuat naik di aplikasi Tiktok yang memaparkan luahan rasa Ustaz Ebit Lew mendapat perhatian ramai. Menerusi video tersebut, Ustaz Ebit Lew dilihat meluahkan kekesalan beliau terhadap segala kata-kata yang dilemparkan oleh segelintir

Fab Foodies! Mon, 20 May 2019

The Amazing Ondeh-Ondeh Muffin is Back in Starbucks + New Desserts

You can break fast with a quick bite from Starbucks when you’re on-the-go.

Hiburan Fri, 14 Apr 2023

Tanda Penghormatan Karya Malaysia, Charly Setia Band Tampil Dengan Single Bukan Ku Tak Sudi

Best jugak lagu legend Bukan Ku Tak Sudi version charly ni!

Cahaya Mata Sun, 25 Sep 2022
Featured Fri, 31 Mar 2023
Cahaya Mata Thu, 23 Feb 2023
Hiburan Sun, 9 Dec 2018

#AnggunLife : Ika Nabella Seronok Jadi Tokey Sambal

Setakat ini Ika sudah hasilkan tiga jenis sambal iaitu sambal Hitam, Merah dan Hijau. Tahniah Ika!

Hiburan Mon, 30 Dec 2019
Selebriti Sun, 1 May 2022
Featured Wed, 5 Sep 2018

Cantiknya Sara Iftekhar, Memang Layak Dipilih Sebagai Peserta Ratu England

Sara Iftekhar harap untuk menjadi Muslim pertama yang memenangi pertandingan Ratu England.

| Live TV