Featured By: Salma Syahbuddin August 22, 2022 @ 11:16am

Singapura Bakal Mansuh Undang-Undang Larangan Hubungan S*ks Sejenis

Selepas Thailand, Singapura juga bakal mengikut jejak langkah negara itu apabila Perdana Menterinya, Lee Hsien Loong mengumumkan bahawa Singapura akan memansuhkan undang-undang melarang hubungan seks sejenis sekaligus mengiktiraf kedudukan golongan homoseksual di negara itu.

Walaupun umum sedia maklum, bahawa Singapura terkenal dengan nilai konservatifnya, namun semakin ramai penduduk di negara itu yang menggesa agar Akta 377A yang wujud pada era kolonial itu dimansuhkan.

“Saya percaya ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan, dan sesuatu yang kebanyakan rakyat Singapura akan terima,”katanya.

Lee berkata, golongan itu (homoseksual) sudah mula diterima dan menghapuskan Akta 377A bakal meletakkan undang-undang Singapura selari dengan norma sosial masa kini.

Malah, beliau berharap pemansuhan ini dapat memberikan sedikit kelegaan kepada golongan homoseksual di Singapura.

Tambahnya lagi, kerajaan Singapura juga akan memastikan perlindungan undang-undang yang lebih baik untuk perkahwinan sebagai satu konsep amalan untuk lelaki dan wanita sekaligus  ini akan menyukarkan perkahwinan sesama jantina untuk disahkan.

Sementara itu, Singapura juga akan kekal sebagai sebuah masyarakat tradisional, dengan ramai yang berminat untuk mengekalkan norma keluarga dan sosial.

Untuk rekod, Singapura merupakan negara terbaharu di Asia yang mengiktiraf hak hubungan sejenis selepas India, Taiwan dan Thailand.

 

 

Sumber: Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 9 Mar 2018

“Hubungan Saya Dan Zul Baik” – Zahirah McWilson

Zahirah McWilson mengakui bahawa hubungannya dengan Zul Ariffin masih berjalan dengan baik walaupun khabar angin mengenai isu hashtag tersebut telahpun menjadi viral

Hiburan Tue, 5 Mar 2019

Agaknya Kenapa Marsha Sebak Ketika Pelancaran Lagu Bimbang?

Bila dengar lagu Bimbangterus Min boleh imagine mesti drama Nur 2 ni lagi kontroversi

Kisah Viral Wed, 21 Sep 2022
Hiburan Tue, 10 Dec 2019

“Bukan Mengandung…Itu Lemak!” – Adira Suhaimi

Takkan lah tak jadi cerai terus nak mengandung? Agak-agaklah kan?

Trending Tue, 3 Jul 2018

TERKINI : Najib Ditahan SPRM

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat Langgak Duta kira-kira jam 3 petang tadi. Beliau dijangka dihadapkan ke Mahkamah Majistret untuk perintah tahanan reman esok.

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Wow! Fasha Sandha Cium Dan Peluk Erat Aidil Aziz?

Kalau nak tahu apakah sebenarnya status sebenar Fasha Sandha dan Aidil Aziz bolehlah baca artikel kami!

Acara Mon, 12 Sep 2022

Syukur Kerja Keras Berbaloi, Syamel & Ernie Zakri Dominasi AIM23

So happy for Ernie & Syamel! Teruskan berkarya .

| Live TV