Featured By: Bibi Ramli December 10, 2019 @ 12:15am

Ucapan pemenang Ratu Universe 2019 yang penuh inspirasi buat orang terpegun

Tahniah diucapkan kepada Zozibini Tunzi, Ratu Afrika Selatan yang dinobatkan sebagai Ratu Universe tahun ini!

Selain gelaran Ratu Universe 2019 yang didambakan ramai wanita di seluruh dunia, beliau membawa pulang mahkota dan selempang yang ikonik dengan pertandingan antarabangsa ini.

Tempat kedua dan ketiga disandang oleh Ratu Puerto Rico, Madison Anderson dan Ratu Mexico, Sofía Aragón.

Tiga peserta akhir untuk edisi kali ini ialah (dari kiri) Madison Anderson, Zozibini Tunzi dan Sofía Aragón. Sumber: Paras Griffin/Getty Images/AFP

Ternyata Zozibini berjaya menarik perhatian ramai sepanjang pertandingan ternama ini, namun jawapannya yang bernas dalam segmen Soalan Terakhir membuatkan pengadil dan penonton kagum.

Pada segmen itu, Zozibini, Madison dan Sofía ditanya soalan: “Apakah perkara paling penting yang perlu diajar kepada wanita hari ini?”

Jawapan Zozibini berbunyi begini: “Saya rasa perkara paling penting yang kita perlu ajar wanita muda hari ini ialah kepimpinan. Ini adalah antara kekurangan dalam diri wanita untuk masa yang lama.

“Bukannya kerana kita tidak mahu, tetapi kerana apa yang masyarakat telah melabelkan golongan wanita. Saya rasa kita (wanita) ialah makhluk yang paling kuat di dunia.

“Saya juga rasa wanita patut diberi setiap peluang yang ada. Itulah apa yang kita perlu ajar dalam kalangan wanita muda hari ini, iaitu untuk mengambil tempat mereka. Tiada apa yang lebih penting daripada memenuhi ruang dalam masyarakat dan mengukuhkan tapak.”

ARTIKEL BERKAITAN: Shweta Akur Serah Anugerah Kostum Kebangsaan Terbaik Kepada Filipina

Sumber: Parade

“I think the most important thing we should be teaching young girls today is leadership. It’s something that has been lacking in young girls and women for a very long time.

“Not because we don’t want to, but because what society has labelled women to be. I think we are the most powerful beings in the world.

“And that we should be given every opportunity. And that is what we should be teaching these young girls, to take up space. Nothing as more important than taking up space in society and cementing ourselves.”

Selain itu, kenyataan terakhir Zozibini bukan saja memberi inspirasi kepada semua, malah membangkitkan semangat untuk lebih yakin terhadap diri mereka.

“Saya membesar di sebuah dunia yang mana wanita seperti saya dengan kulit dan rambut seperti ini tidak pernah dianggap cantik.

“Saya rasa perkara ini perlu berhenti pada hari ini. Saya ingin kanak-kanak untuk memandang saya dan melihat muka saya; dan saya ingin mereka melihat wajah mereka pada wajah saya.”

“I grew up in a world where a woman who looks like me with my kind of skin and my kind of hair was never considered to be beautiful.

“And I think that’s time that stops today. I want children to look at me and see my face and I want them to see their faces reflected in mine.”

Sumber: Paras Griffin/Getty Images

Hebat! Tahniah kepada Zozibini!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 26 Feb 2021

Kompaun RM10,000 Jika Langgar SOP Bermula…

Jaga SOP, Kita masih belum menang!

Trending Thu, 15 Mar 2018

Gurauan Makan Babi Cetus Kemarahan Ramai, Wanita Ini Tampil Mohon Maaf

Video yang dimuat naik oleh Arsy Hallawi, seorang wanita berhijab penuh sedang menikmati hidangan makan tengahari iaitu daging ‘babi’ bersama roti, semalam, telah mencetuskan kemarahan umat Islam, bukan saja di kalangan rakyat di negara kelahirannya Indonesia bahkan Malaysia juga serata dunia.

Trending Sat, 28 Jul 2018

Chong Wei ‘Gantung Raket’ Selamanya?

Jika benar beliau bakal bersara, sudah tentu berita ini membuatkan rakyat Malaysia bersedih. Kami doakan Datuk Lee Chong Wei sembuh seperti

Featured Wed, 7 Nov 2018

Ini Cara Gerenti Efektif Untuk Lancarkan Hidung Yang Tersumbat

Leceh betul bila ia berlaku sebab susah nak bernafas!

Featured Sun, 18 Jul 2021

Permohonan i-Citra Tidak Berjaya ? Jom Cuba Cara Ini!

Umum maklum, para pencarum KWSP kini boleh menyemak keputusan permohonan i-Citra yang bermula 12 Julai lalu. Namun, masih ada segelintir  permohonan yang tidak diluluskan oleh i-Citra Justeru bagi mereka yang menerima keputusan tidak berjaya. Anda […]

Featured Thu, 14 Jun 2018

Tampil Anggun & Elegan Dengan 5 Tip Mix & Match Barangan ALDO

Kalau sudah namanya perempuan, from head to toe semuanya harus serba baharu baik baju, tas tangan, kasut mahupun aksesori sebagai pelangkap gaya di Lebaran.

Trending Tue, 12 Mar 2019
Trending Tue, 6 Aug 2019

Insiden Bom Di Bangkok, Siapakah Suspek Utama?

Insiden Bom Di Bangkok Suspek Pernah Lawat Malaysia

Featured Tue, 9 Mar 2021
Trending Thu, 9 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3: Syarat Kemaskini Permohonan Baru

Buat pemohon BSH Fasa ketiga!

| Live TV