Trending By: Salma Syahbuddin January 6, 2021 @ 3:28pm

Vaksin Berupaya Tangani Mutasi Baharu Virus Covid-19

Baru-baru ini, ramai nampaknya yang mempersoalkan tentang sejauh mana keberkesanan vaksin yang bakal dibekalkan kepada 26 juta rakyat Malaysia bermula bulan depan.

Justeru itu, pakar perunding pediatrik di Hospital Pakar KPJ Damasara Dr Musa Mohd Nordin menjelaskan tubuh badan manusia itu sendiri bersifat ‘bijak’, kerana ia bukan sekadar mengeluarkan antibodi yang membunuh sesuatu kuman tetapi juga mengeluarkan antibodi yang mempunyai imun memori.

Tambahnya, walaupun tahap antibodi seseorang itu berkurangan, badan manusia akan mengeluarkan sel memori yang mana apabila diserang oleh virus, memori itu akan mengeluarkan antibodi yang baharu.

Dr Musa juga menjawab persoalan mengenai kaedah keselamatan vaksin di mana pakar kajian meletakkan dua bulan sebagai tempoh mencukupi untuk mengenal pasti lebih daripada 90 peratus kesan sampingan yang utama.

Kesan sampingan dikenal pasti

Menurut kajian yang dijalankan, sebanyak 90 peratus kesan sampingan yang dikenal pasti adalah yang kecil seperti sakit, berwarna kemerahan dan bengkak di kawasan suntikan, yang selalunya sembuh dalam masa dua hari.

Bagi kesan sistemik seperti pening kepala, lemah, kepenatan dan demam pula adalah kira-kira 50 peratus terutama bagi mereka yang berumur kurang daripada 55 tahun serta yang menerima suntikan dos kedua.

“Ini merupakan kesan sampingan yang kecil selepas imunisasi, tiada amaran yang bahaya lagi. Saya harap rakyat Malaysia berfikiran terbuka dan jangan dipengaruhi oleh media sosial yang tidak berasaskan kepada dalil, hujah dan fakta” katanya.

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 13 Oct 2018

桌上别放咖啡杯!这「9项物品」降低工作效率

你的办公桌是否堆满了杂物,想要好好移动滑鼠都很难?

Trending Mon, 9 Nov 2020

Kes Covid-19 Di Seluruh Dunia Kini Melebihi 50 Juta

Semoga dunia mampu pulih semula..

Trending Wed, 24 Jun 2020
Trending Tue, 3 Nov 2020

Safawi Rasid Mohon Peminat Bola Sepak Negara Jaga Adab

Kita doakan yang terbaik buat Pawi okay!

Trending Wed, 27 Feb 2019
Trending Thu, 26 Apr 2018

Bersolat Dalam Kereta. Fathia Lakukan Kerana Allah SWT, Tiada Sangkut Paut Dengan Manusia

Satu demi satu kontroversi melanda pelakon Fathia Latiff sejak penghujung tahun lalu sehinggalah sekarang. bersolat dalam kereta. 

Trending Fri, 16 Mar 2018

Bijak dan Popular, Ini Senarai 8 Selebriti Tempatan Yang Pernah Mendapat Keputusan Cemerlang SPM!

Istimewa sempena bahang result SPM, Hijab & Heels  menyenaraikan kembali 8 selebriti dan anak selebriti yang pernah mendapat keputusan cemerlang dalam SPM!

Trending Sat, 8 Jun 2019
Trending Mon, 3 Feb 2020

Sajat Mengaku LELAKI Ketika Daftar Umrah?

Haih! Macam-macam hal lah

| Live TV