Trending By: SGMS Faida August 23, 2018 @ 3:00pm

Video Pakcik Jitra Terus Tular, Tukang Rakam Nafi Reka Cerita

Perkongsian menerusi akaun Facebook Suhaida Nabila Binti Jamal Abdul Nasir mengenai video yang dimuatnaiknya semalam ternyata mengundang pelbagai reaksi daripada netizen.

Video yang memaparkan seorang warga emas yang dalam keadaan lemah sedang menjual kerepek itu mendapat 86,000 perkongsian di laman Facebook.

Rata-rata netizen marah dengan tindakan anak kepada warga emas itu di mana perbuatan mereka dianggap tidak masuk akal.

Namun begitu, ada juga segelintir netizen yang menganggap wanita ini cuba memfitnah atau mereka cerita.

“ Ramai jugak yang kaki kondem cakap saya fitnahlah bagai. Cepat menghukum dah sebagainya.

“ Saya sebagai anak dan seorang ibu, boleh pikiaq (fikir) kot…aku pun suka berniaga, memang akan berniaga. Tak harapkan sesiapa dan tak mahu menyusahkan sesiapa tapi bila berbalik kepada situasi #pakcikjitra tu, aku juga sebagai anak akan bertindak untuk menjaga elok-elok dari segala macam aspek.,” tulisnya di laman laman Facebook, hari ini.

Tambah Nabila, dia turut mencadangkan agar anak kepada warga emas itu mencari jalan sekiranya bapa mereka masih berdegil untuk turun ke jalan untuk berniaga.

“ Andai kata bapak tu nak berniaga jugak sebab ketegaq teloqqqqqqqq, macam macam jalan/solusi hang sebagai anak untuk memenuhi permintaan bapak hang.

“ Mungkin hang bukan otak peniaga mcm aku, sekarang aku bagi jalan penyelesaian dekat hang supaya tak timbul lagi isu fitnah sebab isu ni tak akan timbul kalau hang memang seorang yang prihatin.

“ Teman dia dimana sahaja pakcik tu berada. Sebab diusia mcm tu, banyak risiko yang kita tak akan jangka. (Boleh pengsan/ dirompak /jatuh dan sebagainya),” tulisnya. 

Dalam masa sama, Nabila turut mencadangkan agar anak warga emas yang viral itu membeli meja atau payung untuk bapa mereka berniaga dalam keadaan lebih selesa.

“ Hang susun kerepek hang penuh meja, tak payah berjalan dari semasa ke semasa. Ni kerepek habis hang pandai pergi top up pulak. Hampa pakat kata dia kaya kan? P beli meja satu. Payung tak payah pun tak apa memandangkan meniaga awaktu malam,” luahnya geram.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 1 Oct 2019

Saman ‘Mat Delivery’ Kerana Lambat Hantar ..

hanya kerana lambat menerima barang yang dipesan, terus nak saman ! Tapi kenapa ya ?

Trending Wed, 17 Jun 2020

Cukup Sayu, Cucu Bagi Bantuan CPR Demi Selamatkan Nenek Dijangkiti Covid-19

Semoga yang baik-baik sahaja buat keluarga pemuda ini.

Trending Wed, 11 Jul 2018

马上找「这种叶子」蟑螂再也不敢出现!

蟑螂到处都在,而蟑螂不死的生命力也让人相当头痛……

Trending Sat, 5 Dec 2020
Trending Tue, 3 Mar 2020
Trending Fri, 17 Aug 2018

‘Sekurang-Kurangnya Bagi Saya Peluang Bercakap’, Calon Temuduga Luah Rasa!

Namun apa yang cuba saya sampaikan di sini adalah sikap pengurus dan pegawai sumber kemanusiaan di situ yang membuatkan saya kecewa. Mereka mempersendakan kelayakan yang dikatakan tidak mencapai piawaian.

Trending Sat, 15 Sep 2018

‘ Filem One Two Jaga Buat Aku Teringat Babloo & Salim Dekat Site’, Lelaki Ini Bongkar Realiti Pekerja Asing

Menerusi perkongsian salah seorang pengguna Twitter yang sudah menonton karya  arahan Nam Ron ini, lelaki ini mengaku pernah menyaksikan sendiri di depan matanya situasi sama yang dipaparkan dalam One Two Jaga.

Trending Tue, 5 Nov 2019

BTS Jungkook Kemalangan, Babitkan Pemandu Teksi

Speedy Recovery Jungkook Oppa!

| Live TV