Trending By: Asrul Haliff March 6, 2020 @ 1:14pm

[VIRAL] Pelajar Autisme Dedah “Tidak Pernah Putus Berdoa” Rahsia Cemerlang SPM

Bak kata petapah; dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.

Mesti sekarang ini adik-adik lepasan SPM akhirnya berasa lega setelah sekian lama menanti keputusan SPM kan? Tambahan, makcik-makcik diluar sana pula tidak habis-habis ingin membandingkan keputusan anak-anak saudaranya yang sebaya; siapa yang lebih bijak dan siapa yang kurang.

Tetapi, berita mengenai seorang pelajar autisme dari Sekolah Menengah Kebangsaan Pokok Sena, Kedah lebih menarik daripada itu! Pelajar istimewa tersebut—Muhammad Muslim Ahmad Shukari—membuat kejutan apabila adik ini berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang!

Meraih lima A dalam lima matapelajaran, Muhammad Muslim cemerlang dalam subjek Matematik, Sains, Pendidikan Islam, Bahasa Melayu serta Pendidikan Seni Visual.

Walaubagaimanapun, minat Muhammad Muslim terhadap pelajaran tidak bermula sejak sekolah rendah. Ibunya—Lafdziyah Mohd Marzuki, 47—berkata anak keduanya daripada lima adik beradik itu mula menunjukkan minat apabila dia mengejutkan keluarga serta guru dengan mendapat keputusan cemerlang dalam mata pelajaran Sains dan Matematik.

▲ Muhammad Muslim Ahmad Shukari bersama ibu dan adik-beradiknya.

Bercita-cita untuk menjadi arkitek, Muslim mengakui agak sukar untuk dia bersaing bersama rakan-rakan aliran normal, tetapi kesukaran itulah yang menjadi pembakar semangat usahanya.

“Kawan-kawan bagi semangat dan ajar saya, terima kasih banyak-banyak. Teknik belajar saya ialah ikut jadual setiap hari, sentiasa berdoa dan ulang kaji secara berkumpulan”.

— Muhammad Muslim, pelajar autisme cemerlang SPM SMK Pokok Sena.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Selebriti Fri, 8 Dec 2023
Trending Mon, 17 Sep 2018

Akhirnya… Anuar Zain Dah Ada Instagram!

Akaun yang kurang seminggu dibuka itu kini sudah mempunyai lebih 10,900 pengikut.

Featured Thu, 5 Jan 2023

Nyanyi Di Pusat Karaoke, Netizen Terkejut Kelunakan Suara Lufya – “Tak Sangka Boleh Nyanyi Ingat Pandai Berlakon Je”

Mungkin ramai dalam kalangan peminat generasi kini lebih mengenali Lufya Omar sebagai seorang pelakon. Mereka yang mengikuti perkembangan karier wanita ini sejak awal kemunculan pula pastinya mengetahui bakat seni Lufya mula dicungkil menerusi program realiti […]

Trending Sun, 13 Jun 2021

Rapper Muda Singapura Jalin Kolaborasi Dengan SonaOne

Menggunakan gelaran nama YHB Sleepsalot, anak muda kelahiran Singapura ini bersedia untuk menggegarkan dunia muzik masa kini. Dilahirkan pada 30 Ogos 2001, YHB mengakui bahawa permulaannya ke dalam dunia seni bertitik-tolak dari obsesinya terhadap bintang […]

Trending Wed, 18 Mar 2020

COVID-19: Ingat! Penjara 2 Tahun Dikenakan Kalau Ingkar Perintah Kawalan Pergerakan

Patuhi arahan dan peraturan yang ditetapkan. Jangan’selfish’ ya..

Trending Thu, 15 Aug 2019

Mayat Nora Anne ‘Dipindahkan?’ Sukarelawan Dan Pendaki Bongkar Pertama Kali Jumpa Mayat Nora Anne Dalam Keadaan Terbaring

Kehilangan seorang gadis warga Ireland, Nora Anne Quoirin yang akhirnya ditemui mati menggemparkan negara. Gadis berusia 15 tahun itu dilaporkan hilang ketika bercuti bersama keluarganya di Dusun Hill, Pantai, Negeri Sembilan sebelum ditemui mati selepas […]

Featured Tue, 22 Mar 2022

“Ingat Sisi Baik Dia, Saya Tak Sanggup Lihat Zul Ariffin Dikecam Bertubi-Tubi” – Iqbal Zulkefli

Panjang hujah Iqbal mengenai kontroversi yang melanda pelakon Zul Ariffin..fuh sangat mendalam gais! 🤭

Featured Fri, 22 Sep 2023