Trending By: Asrul Haliff March 6, 2020 @ 1:14pm

[VIRAL] Pelajar Autisme Dedah “Tidak Pernah Putus Berdoa” Rahsia Cemerlang SPM

Bak kata petapah; dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.

Mesti sekarang ini adik-adik lepasan SPM akhirnya berasa lega setelah sekian lama menanti keputusan SPM kan? Tambahan, makcik-makcik diluar sana pula tidak habis-habis ingin membandingkan keputusan anak-anak saudaranya yang sebaya; siapa yang lebih bijak dan siapa yang kurang.

Tetapi, berita mengenai seorang pelajar autisme dari Sekolah Menengah Kebangsaan Pokok Sena, Kedah lebih menarik daripada itu! Pelajar istimewa tersebut—Muhammad Muslim Ahmad Shukari—membuat kejutan apabila adik ini berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang!

Meraih lima A dalam lima matapelajaran, Muhammad Muslim cemerlang dalam subjek Matematik, Sains, Pendidikan Islam, Bahasa Melayu serta Pendidikan Seni Visual.

Walaubagaimanapun, minat Muhammad Muslim terhadap pelajaran tidak bermula sejak sekolah rendah. Ibunya—Lafdziyah Mohd Marzuki, 47—berkata anak keduanya daripada lima adik beradik itu mula menunjukkan minat apabila dia mengejutkan keluarga serta guru dengan mendapat keputusan cemerlang dalam mata pelajaran Sains dan Matematik.

▲ Muhammad Muslim Ahmad Shukari bersama ibu dan adik-beradiknya.

Bercita-cita untuk menjadi arkitek, Muslim mengakui agak sukar untuk dia bersaing bersama rakan-rakan aliran normal, tetapi kesukaran itulah yang menjadi pembakar semangat usahanya.

“Kawan-kawan bagi semangat dan ajar saya, terima kasih banyak-banyak. Teknik belajar saya ialah ikut jadual setiap hari, sentiasa berdoa dan ulang kaji secara berkumpulan”.

— Muhammad Muslim, pelajar autisme cemerlang SPM SMK Pokok Sena.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 27 Apr 2021
Featured Wed, 21 Apr 2021

‘Selamat Hari Jadi, Dr Noor Hisham’ !

Sempena ulang tahun Tan Sri Datuk Sri Noor Hisham Abdullah yang ke 58, orang ramai hari ini membanjiri ruangan komen di laman Facebook beliau. Meninjau di laman Facebook, rata rata orang ramai mendoakan agar Dr […]

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Wed, 18 Mar 2020

COVID-19: Negeri Selangor Larang Adakan Kenduri Kahwin

JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) telah mengeluarkan arahan untuk tidak mengadakan sebarang kenduri kahwin  atau majlis keramaian di negeri itu, selaras dengan arahan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri dan Majlis Keselamatan Negara berhubungan dengan […]

Trending Tue, 15 Oct 2019

Depression Unfortunately Isn’t As Foreign in the K-Pop Industry

Dark side of K-Pop industry with daily weigh-ins, dating bans and cosmetic surgery

Trending Wed, 4 Jul 2018

TERKINI : Najib Razak Diwakili 7 Peguam Bela

Datuk Seri Najib Razak dilihat bakal diwakili oleh barisan 7 peguam bela yang diketui oleh peguam kanan , Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah. 

Trending Wed, 3 Mar 2021

Perjalanan Dari Kuala Lumpur, Selangor Ke Putrajaya Perlu Surat Kebenaran Polis

Jangan keliru gaissss, nanti tak pasal-pasal kena saman!

Trending Fri, 29 Nov 2019
Trending Tue, 2 Feb 2021

“Rasa Macam Jantung Berada Di Lantai” – Video Uyaina Arshad Hampir Terjatuh Ketika Mengacarakan WHI Tular

Aksi pelakon dan pengacara jelita, Uyaina Arshad yang hampir terjatuh ketika mengendalikann segmen tajaan di program Wanita Hari Ini TV3 meraih perhatian netizen. Berkongsi sedutan video terbabit menerusi salah sebuah hantaran di laman Instagram miliknya, […]

Featured Mon, 27 Apr 2020

Pertama kali berpuasa penuh, ratu terjun negara, Pandelela tabik pada orang Islam

Kagum dengan ketabahan rakan atlet Muslim beragama Islam

| Live TV