Trending By: Attiqah Mohd January 28, 2020 @ 12:28pm

‘Virus Nipah’, Ramai Tak Tahu Malaysia Pernah Diserang Virus Paling Berbahaya 22 Tahun Lalu

Berikutan isu Coronavirus yang melanda negara China, rata-rata netizen meluahkan perasaan risau dengan keadaan yang berlaku sekarang, terutama apabila empat individu di Malaysia telah disahkan positif Coronavirus namun apa yang ramai tak tahu sebenarnya negara Malaysia sendiri pernah dilanda suatu virus paling berbahaya sekitar tahun 1998 dan 1999.Virus tersebut dikenali dengan nama virus Nipah. 

Kerajaan sangka virus JE, buat andaian berpunca daripada serangan nyamuk 

Menerusi suatu perkongsian di Twitter oleh individu bernama kojie_yama. Virus Nipah ini  mula melanda negara Malaysia kira-kira 2 dekad lalu. Kerajaan pada mulanya menyangka virus tersebut disebarkan daripada serangan nyamuk yang menyebabkan Japanese Encephalitis (JE), malah kerajaan turut  menggesa aktiviti penyemburan nyamuk secara berleluasa. 

Hanya serang kaum Cina, 2 orang pelajar PhD mula sedar sesuatu yang tidak kena mengenai virus ni

Dua orang pelajar PhD ketika itu, Dr Chua Kaw Beng dan Dr Chong Tin Tan menyedari sesuatu yang tidak kena mengenai virus ini, mereka mula perasan yang virus ini hanya menyerang kaum Cina sahaja. Kedua-dua individu ini perasan yang virus ini tidak menyerang golongan muslim, mereka mula membuat andaian yang virus ini pastinya bukan berpunca daripada serangan nyamuk seperti yang disangka. 

Kerajaan tetap tak endah, Dr Chua buat ambil risiko ‘seludup’ virus untuk dikaji dan  dihantar ke US secara sembunyi

Usaha Dr Chua untuk meyakinkan kerajaan tidak berjaya apabila kerajaan masih berdegil dengan andaian yang sama, Dr Chua akhirnya membuat tindakan drastik dan mengambil risiko dengan membawa virus itu secara sembunyi untuk dikaji dan dihantar ke US. 

Andaian Dr Chua dan Dr Tan mengenai virus terbukti benar apabila virus itu sebenarnya berpunca daripada khinzir

Setelah keputusan kajian diterima, ternyata andaian kedua-dua orang doktor mengenai virus tersebut terbukti benar apabila virus itu sebenarnya berpunca daripada bawaan khinzir. Dr Chua kemudiannya mengemukakan hasil pemerhatian dan bukti kepada pihak berkuasa Malaysia. 

Kerajaan akhirnya sedar dan terus mengikut nasihat Dr Chua dengan menembak dan menghapuskan khinzir

Akhirnya pihak berkuasa yakin dengan bukti yang dikemukakan Dr Chua, mereka segera mengerah pasukan tentera untuk menghapuskan khinzir. Pada waktu itu, sebanyak lebih kurang 1 juta khinzir dihapuskan dengan cara ditolak dan ditembak.

Berikutan kejadian itu, virus nipah terus berkurangan malah kawasan penternakan khinzir juga telah diuruskan dengan bersih dan rapi. 

Dr Chua dan Dr Tan dianugerahi kerana jasa dan usaha mereka menyelamatkan negara tercinta

Berikutan kebijaksanaan dan keberanian mereka, Dr Chua dan Dr Tan telah dianugerahi dengan Anugerah Merdeka dan Anugerah Sains Mahathir.

Pengajaran kat sini adalah dalam membuat sesuatu andaian, kita wajar berfikir dan menyelidik sesuatu perkara dengan teliti sehingga mendapat bukti dan fakta yang sahih. Nasib baik ada dua orang doktor yang cukup arif, kalau tak, tak tahu la apa jadi dekat Malaysia pada waktu tu kan? Walaubagaimanapun, syabas buat kedua-dua doktor ni, benarlah kata orang, ‘Not all heroes wear capes’.

Kredit foto: npr

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 12 Oct 2020
Trending Tue, 6 Oct 2020
Trending Mon, 9 Dec 2019

Wanita Dipenggal & Dijamah Otak Gara-Gara Cakap Bahasa Inggeris

Alamak kena berjaga-jaga bila bercakap selepas ini.

Trending Sat, 19 Oct 2019

Thailand Dijangka Alami Musim Sejuk Suhu Serendah 7 Darjah Celcius

Tak payah pergi jauh jauh lagi kat Thailand pun dah sejuk

Trending Tue, 22 Dec 2020
Trending Tue, 14 May 2019

Aliff Aziz Kantoi Lagi, Check In Hotel Bulan Puasa?

Betul ke Aliff Aziz ni? Haih, bulan ramadan pun nak check in hotel ke bang?

Trending Fri, 16 Feb 2018

10 THINGS FROM OUR CHILDHOOD THAT WILL BRING BACK SWEET MEMORIES

#Throwback to wonderful memories from our youthful days.

Featured Fri, 8 May 2020
Trending Sat, 23 May 2020

[TERKINI] Pengguna Tol MEX, Bakal Nikmati Diskaun Sebanyak 50%

Wah, ini mungkin berita gembira buat semua tapi ingat SOP raya okay!

| Live TV