Trending By: Attiqah Mohd January 28, 2020 @ 12:28pm

‘Virus Nipah’, Ramai Tak Tahu Malaysia Pernah Diserang Virus Paling Berbahaya 22 Tahun Lalu

Berikutan isu Coronavirus yang melanda negara China, rata-rata netizen meluahkan perasaan risau dengan keadaan yang berlaku sekarang, terutama apabila empat individu di Malaysia telah disahkan positif Coronavirus namun apa yang ramai tak tahu sebenarnya negara Malaysia sendiri pernah dilanda suatu virus paling berbahaya sekitar tahun 1998 dan 1999.Virus tersebut dikenali dengan nama virus Nipah. 

Kerajaan sangka virus JE, buat andaian berpunca daripada serangan nyamuk 

Menerusi suatu perkongsian di Twitter oleh individu bernama kojie_yama. Virus Nipah ini  mula melanda negara Malaysia kira-kira 2 dekad lalu. Kerajaan pada mulanya menyangka virus tersebut disebarkan daripada serangan nyamuk yang menyebabkan Japanese Encephalitis (JE), malah kerajaan turut  menggesa aktiviti penyemburan nyamuk secara berleluasa. 

Hanya serang kaum Cina, 2 orang pelajar PhD mula sedar sesuatu yang tidak kena mengenai virus ni

Dua orang pelajar PhD ketika itu, Dr Chua Kaw Beng dan Dr Chong Tin Tan menyedari sesuatu yang tidak kena mengenai virus ini, mereka mula perasan yang virus ini hanya menyerang kaum Cina sahaja. Kedua-dua individu ini perasan yang virus ini tidak menyerang golongan muslim, mereka mula membuat andaian yang virus ini pastinya bukan berpunca daripada serangan nyamuk seperti yang disangka. 

Kerajaan tetap tak endah, Dr Chua buat ambil risiko ‘seludup’ virus untuk dikaji dan  dihantar ke US secara sembunyi

Usaha Dr Chua untuk meyakinkan kerajaan tidak berjaya apabila kerajaan masih berdegil dengan andaian yang sama, Dr Chua akhirnya membuat tindakan drastik dan mengambil risiko dengan membawa virus itu secara sembunyi untuk dikaji dan dihantar ke US. 

Andaian Dr Chua dan Dr Tan mengenai virus terbukti benar apabila virus itu sebenarnya berpunca daripada khinzir

Setelah keputusan kajian diterima, ternyata andaian kedua-dua orang doktor mengenai virus tersebut terbukti benar apabila virus itu sebenarnya berpunca daripada bawaan khinzir. Dr Chua kemudiannya mengemukakan hasil pemerhatian dan bukti kepada pihak berkuasa Malaysia. 

Kerajaan akhirnya sedar dan terus mengikut nasihat Dr Chua dengan menembak dan menghapuskan khinzir

Akhirnya pihak berkuasa yakin dengan bukti yang dikemukakan Dr Chua, mereka segera mengerah pasukan tentera untuk menghapuskan khinzir. Pada waktu itu, sebanyak lebih kurang 1 juta khinzir dihapuskan dengan cara ditolak dan ditembak.

Berikutan kejadian itu, virus nipah terus berkurangan malah kawasan penternakan khinzir juga telah diuruskan dengan bersih dan rapi. 

Dr Chua dan Dr Tan dianugerahi kerana jasa dan usaha mereka menyelamatkan negara tercinta

Berikutan kebijaksanaan dan keberanian mereka, Dr Chua dan Dr Tan telah dianugerahi dengan Anugerah Merdeka dan Anugerah Sains Mahathir.

Pengajaran kat sini adalah dalam membuat sesuatu andaian, kita wajar berfikir dan menyelidik sesuatu perkara dengan teliti sehingga mendapat bukti dan fakta yang sahih. Nasib baik ada dua orang doktor yang cukup arif, kalau tak, tak tahu la apa jadi dekat Malaysia pada waktu tu kan? Walaubagaimanapun, syabas buat kedua-dua doktor ni, benarlah kata orang, ‘Not all heroes wear capes’.

Kredit foto: npr

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jul 2019

Shocking origin of the name Boba

You’ll never see Boba the same way again, but that doesn’t stop you from drinking it though.

Trending Mon, 8 Jul 2019

Jangan Pandang Rendah Dekat Rider, Kisah Ini Bakal Buka Mata Anda!

Ramai yang sanggup bekerja lebih dari satu pekerjaan pada masa yang sama demi menampung perbelanjaan bulanan.

Trending Tue, 16 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Ingat, jangan sesekali memandang rendah diatas kesusahan orang lain kerana, kita tidak tahu apakah ujian yang bakal kita hadapi kelak

Trending Thu, 12 Sep 2019

Celcom XPAX’s Calling All ML Legends and PUBG Chicken Dinners to a Nationwide Rumble for a Cash Prize of RM180,000!

Coming back for its semester 2, #XPAXKEK awaits to crown the most legendary of all in Malaysia’s top campus esports this September.

Hiburan Mon, 23 Mar 2020
Trending Tue, 24 Dec 2019

62 Plaza Tol Mula Guna RFID Bermula 1 Januari 2020

Kementerian Kerja Raya telah mengumumkan dalam satu kenyataan media mengenai Radio Frequency Indentification (RFID) bakal dilaksanakan pada 1 Januari 2020. Menurut kenyataan rasmi yang dimuat di media sosial tersebut, RFID terbuka untuk kenderaan kelas 1 […]

Trending Fri, 8 Mar 2019

Total Startupper Challenge 2018 – 2019 Rewards Its Winners

The Total Startupper Challenge 2018 – 2019 recently just announced the winners of the challenge at an exclusive award ceremony.

Trending Wed, 9 Oct 2019
Trending Thu, 14 Jun 2018

Solat Sunat Aidilfitri Diawalkan

Keputusan itu dibuat bagi memastikan sambutan hari raya tidak menjejaskan kewajipan umat Islam menunaikan solat Jumaat.

Trending Sat, 18 Jan 2020

Kurung 4 Kanak-Kanak Dalam Sangkar Kayu

Pihak berkuasa berjaya menahan 3 suspek yang didakwa melakukan kesalahan mengurung 4 orang kanak-kanak dibawah umur didalam sangar kayu dalam sebuah rumah di Alabama. Ketiga-tiga mereka telah ditangkap atas kesalahan penyalahgunaan kanak-kanak selepas pihak berkuasa […]

| Live TV