Featured By: Bibi Ramli August 2, 2019 @ 12:00pm

Wanita, 107, dedah rahsia umur panjang: ‘Saya tak pernah kahwin’

Bukan selalu kita kenali atau jumpai individu yang dikurniakan umur yang panjang. Bagi anda yang berjaya hidup hingga mereka berumur lebih 100 tahun, syabas!

Tetapi mesti orang lain tertanya-tanya, apakah rahsia mereka?

Tanggapan lazim ialah amalan gaya hidup sihat yang melibatkan pengambilan makanan berkalori rendah serta rutin senaman yang konsisten.

Bagaimanapun, anda mungkin takkan dapat jangka jawapan yang diberikan oleh Louise Jean Signore, seorang wanita yang baru saja menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-107.

“Saya rasa rahsia untuk 107 ialah saya tak pernah berkahwin. Saya rasa itulah rahsianya,” kata Louise ketika ditemubual oleh CBS.

Louise berkata lagi yang adik perempuannya sendiri sering meluahkan rasa kesal kerana telah mendirikan rumah tangga. Dan nampaknya kebolehan Louise untuk hidup lama bukan disebabkan oleh tuah. Sebaliknya ia mungkin keturunan kerana adiknya juga panjang umur: usianya 102 tahun!

Dilahirkan pada tahun 1912 di Harlem, Manhattan, Louise kemudiannya berpindah ke Bronx, Manhattan ketika berusia 14 tahun. Di situlah kediamannya sampai sekarang.

Selepas bersara, dia menari hampir setiap hari dan boleh bermain permainan Bocce dengan mahir. Daripada dulu lagi Louise hidup bersendirian, dan dia mendedahkan itulah sebab hidupnya kurang stres.

Louise juga ada memberitahu mengenai ¹ yang dia amalkan sejak kecil. “Masakan Italian memang bagus untuk anda. Saya dibesarkan dengan hidangan yang bagus-bagus; tiada air soda, tiada kek.”

Namun begitu, hidup Louise bukanlah 100 peratus sempurna. Dia disahkan buta, berjaya menangani penyakit pneumonia yang serius dua tahun lalu dan juga berjaya mengharungi kejadian ngeri apabila dia diserang dan dirompak di dalam rumahnya sendiri ketika berusia 103 tahun.

Bagaimanapun, Louise memilih untuk teruskan hidup.

Foto: New York Post

Pada 30 Julai lepas, Louise menyambut hari jadinya yang ke-107. Rakan-rakannya mengadakan sebuah parti untuknya di Pusat Komuniti Warga Tua JASA Bartow di Coop City, Bronx.

Lebih 100 orang telah hadir, tetapi Louise bertanya, “Kenapa perlu susah-susah? Saya dah cakap yang saya dah selalu sangat ada parti.”

Foto: WCBS

Sifatnya yang bersahaja membuatkan orang di sekelilingnya gembira, termasuklah mereka yang berdekad lebih muda daripadanya.

“Dia tak menggunakan tongkat ataupun kerusi roda. Dia pergi shopping sendiri. Dia memang hebat,” kata rakan Louise, Deborah Whitaker.

“Saya rasa hubungannya dengan jiran dan rakan di pusat komuniti ini membantunya untuk teruskan hidup dengan pemikiran positif,” kata Aisha Parillon, pengarah kanan JASA Bartow.

Louise berkata, “Jika (warga tua lain) bersenam, saya pun bersenam. Jika mereka menari, saya ikut sama. Selepas makan tengah hari, saya main Bingo. Hidup saya sentiasa penuh dengan aktiviti.”

Jadi maksudnya, jika anda hidup bahagia tanpa stres, anda berpotensi untuk hidup lebih lama. Jom cuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 20 May 2020

Caj kuarantin 50 peratus dikenakan kepada rakyat yang pulang dari luar negara

Perlu dapatkan surat persetujuan sebelum pulang ke tanah air

Eat Travel Sat, 11 Apr 2020
Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Thu, 18 Jan 2018

Kurus Tak Semestinya Sihat

Kurus itu cantik! Itu fakta yang tersemat di pemikiran ramai wanita. Namun, tahukah anda kurus itu tidak semestinya melambangkan seseorang itu 100% sihat. Ini disebabkan mereka yang kurus selalu merasakan mereka sihat lalu mengambil ringan […]

Featured Thu, 23 Apr 2020
Trending Mon, 30 Nov 2020
Trending Thu, 10 May 2018

极似黑武士披风! IKEA「暗黑雨衣」来了

IKEA身为家具龙头,近期疯狂与众多潮流品牌推出联名商品,如Off-White、STAMPD等,除了家具IKEA也推出联名服饰,全新的尝试令人耳目一新。

Featured Wed, 22 Apr 2020

Mohon kepada PDRM untuk balik ke rumah dari kampung

Permohonan boleh dilakukan menerusi aplikasi Gerak Malaysia

Trending Thu, 21 Jun 2018

Restaurant Goes Bankrupt After Running All-You-Can-Eat Promo

The customers really tried to eat all they could.

| Live TV