Featured By: Attiqah Mohd March 2, 2021 @ 3:01pm

Wanita Hamil, Cuba Mengandung Layak Dapat Vaksin

Berikutan beberapa isu mengenai kesan vaksin terhadap wanita hamil atau dalam proses mengandung, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menjelaskan mereke dibenarkan mendapat suntikan vaksin COVID-19, namun perlu mendapatkan nasihat pakar atau doktor masing-masing.

Beliau menjelaskan kegusaran itu timbul berikutan data ujian klinikal Pfizer menunjukkan ibu mengandung berdepan risiko keguguran.

Dalam ujian yang dilaksanakan, antara vaksin dan placebo, ada segelintir individu yang menyertai ujian klinikal Pfizer sebelum ini tidak mengetahui mereka sebenarnya mengandung.‎‎

“Apa yang berlaku ialah, dua daripada 23 sukarelawan mengalami keguguran secara spontan, justeru data klinikal mengenai kontraindikasi (sebarang keadaan yang menandakan ketidaksesuaian suatu bentuk rawatan) ada disertakan.

“Oleh itu, yang nak dapatkan suntikan imunisasi COVID-19 tetapi mengandung, mereka sebenarnya layak dapat vaksin tetapi perlu hubungi pakar dan doktor masing-masing.

“Ini bagi menentukan mana yang lebih bahaya bagi wanita hamil atau cuba mengandung, sama ada COVID-19 atau kandungan,” katanya pada mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV), di sini, hari ini.

Sumber: BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 7 Apr 2021

Usia Bukan Halangan Fhan Untuk Jadi Penyanyi & Rapper

Penyanyi baru, Fhan bermula sebagai penyanyi dan rapper profesional tahun lalu di usia 30 tahun. Namun, bagi Fhan, dalam berkarya soal usia bukanlah perkara penting asal saja seseorang itu mempunyai minat dan bakat. Malah, Fhan, […]

Trending Thu, 28 Nov 2019
Trending Tue, 17 Dec 2019

Kerana PUBG, Lelaki Maut Dipercayai Terminum Sabun Basuh Baju

Terminum Sabun Basuh Baju Disangka Air Minuman

Trending Sat, 18 Nov 2017

Iqram Tak Kesah Dikecam

Siapa tak kenal Iqram Dinzly? Kemunculan jejaka ini serinkali mendapat perhatian netizen yang seolah-olah bersedia untuk mengkritik setiap pergerakaannya. Anak kelahiran Ipoh, Perak itu berkata, dia menerima apa sahaja kecaman tetapi terkilan apabila dikatakan jahil […]

Featured Tue, 3 Mar 2020

3 tekstil kraf ini dikatakan sesuai disimpan di muzium, ini cara memodenkannya

Pereka tempatan tampil dengan rekaan lebih santai

Trending Tue, 18 Sep 2018

Will Rosmah Mansor Really Be Put in Jail?

Datin Seri Rosmah Mansor is expected to formally answer charges of money laundering very soon!

Trending Thu, 12 Apr 2018

Tiada Alasan Tak Pergi Mengundi, 9 Mei Diisytihar Cuti Umum

Tarikh 9 Mei Diisytihar Sebagai Cuti Umum Di Malaysia. Apa lagi semua, moh balik ke kawasan masing-masing. Jangan lupa mengundi!

Trending Sat, 10 Apr 2021

Bukan Gimik! Ini Punca Kenapa Shaheizy Sam Menangis…

Ni memang sebak, min pun nak nangis dah….

Trending Wed, 9 May 2018

皮卡丘的是老鼠还是兔子?作者亲自解谜原型竟是…

皮卡丘到底是兔子还是老鼠呢?近年因手游《精灵宝可梦GO》再度成为话题焦点,其中主角之一的皮卡丘是众多宝可梦迷的「好朋友」。许多民众也非常好奇,皮卡丘的原型究竟是什么动物呢?

| Live TV