Trending By: Padin March 13, 2021 @ 10:22am

Yonnyboii Bergabung Dengan Penyanyi Indonesia, Filipina & Thailand

Sejajar dengan pelancaran filem Disney berjudul ‘Raya And The Last Dragon’ dan untuk meraikan filem Walt Disney Animation Studios yang pertama berinspirasikan budaya Asia Tenggara, empat artis muzik terkenal yang berasal dari Indonesia, Filipina, Thailand dan Malaysia telah bergabung untuk kolaborasi muzik yang menarik bertajuk Trust Again (Percaya Lagi).

Trek dwibahasa yang berkisar pada tema fokus kepercayaan dan persahabatan filem, mendapat inspirasi dari negeri fantasi Kumandra dan pengembaraan Raya, puteri pendekar pertama Disney, yang mempersonifikasikan semangat pelbagai negara Asia Tenggara.

Kerjasama muzik gabungan beberapa negara ini adalah yang pertama seumpamanya di rantau ini dan memegang tunggak penting dalam komitmen Disney untuk bekerjasama dengan bakat tempatan dalam membawa kandungan hiburan yang berkualiti kepada penonton di Asia Tenggara.

Trust Again pada dasarnya, meraikan berbilang budaya yang membentuk rantau Asia Tenggara.

Mendengar vokal Raisa yang mempesona dalam korus yang menarik serta-merta anda akan mendapat gambaran tentang keindahan budaya Asia Tenggara – Yonnyboii menggabungkan hidangan istimewa seperti “sate dan nasi lemak” dalam baris rangkap pertama, rangkap Matthaios dalam Tagalog “Aku sekutumu seperti Arnis ”, Arnis merujuk kepada senjata Filipina kuno yang digunakan oleh Raya dan dalam rangkap terakhir SPRITE yang penuh emosi, dia menyebut Tuk Tuk, mod pengangkutan yang popular di Thailand dan juga watak dalam filem itu.

Lebih menarik lagi, lagu ini juga mengandungi alat muzik etnik Asia Tenggara seperti Seruling, Perkusi Etnik, Bungkau atau Hap Rahang, Angklung, alat muzik tradisional dari Thailand, Gamelan dan Suling Sunda.

Mastering untuk lagu ini dibuat oleh Jurutera Mastering yang pernah memenangi Anugerah Grammy, Chris Athens, dan ia pastinya merupakan satu formula untuk pemerkasaan yang ampuh, selain berkisar pada tema kepercayaan yang universal.

Lagu ini dilancarkan bersama-sama dengan video lirik pada 12 Mac 2021, diikuti dengan video muzik yang menampilkan keempat-empat artis pada akhir bulan Mac 2021.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 5 Feb 2021
Trending Thu, 14 Feb 2019

Suhaimi Saad is Now an Astronomer?!

Maybe we should stick to the facts…?

Trending Tue, 14 Jan 2020

Mickey And Minnie Mouse Got A CNY Makeover @ Pavilion Kuala Lumpur + Fun Festivities

Pavilion Kuala Lumpur welcomes Mickey Mouse and Minnie Mouse with “The Prosperous Reunion”.

Featured Tue, 27 Apr 2021

Pelakon Dan Pelawak Lee Kwang Soo Tinggalkan Running Man Selepas 11 Tahun

Selebriti terkenal Korea, Lee Kwang Soo mengumumkan berita menyedihkan buat ramai peminat rancangan realiti, Running Man. Menerusi agensi Lee Kwang Soo, King Kong by Starship dalam satu kenyataan rasmi telah mengesahkan khabar angin bahawa bintangnya, […]

Trending Wed, 18 Apr 2018

Apa Salah Anak Saya? Nora Danish Kesal Baby Ney Ney Pula Jadi Mangsa Buli Siber

Aktres Nora Danish kesal apabila anaknya iaitu Mohamed Neqayl Nedim atau dipanggil Ney Ney yang kini berusia dua bulan turut menjadi mangsa buli siber.

Trending Tue, 22 May 2018

Najib’s Lawyers Quit Right Before Questioning by MACC

It seems like Najib’s legal team would rather quit than fight for him.

Trending Fri, 23 Aug 2019

Kenapa Kongsi Gambar Jalur Gemilang Terbalik

Jangan sebarkan gambar atau video bendera Jalur Gemilang terbalik

Trending Tue, 25 Jun 2019

Nak Bersuara Kena Bijak, Ratu Naga Selar Sifatkan Kenyataan Faizah Ariffin Tak Masuk Akal!

Ratu Naga menyifatkan kenyataan Naib Ketua Wanita Keadilan Pusat, Datin Faizah Ariffin tidak masuk akal.

| Live TV