Trending By: Padin March 13, 2021 @ 10:22am

Yonnyboii Bergabung Dengan Penyanyi Indonesia, Filipina & Thailand

Sejajar dengan pelancaran filem Disney berjudul ‘Raya And The Last Dragon’ dan untuk meraikan filem Walt Disney Animation Studios yang pertama berinspirasikan budaya Asia Tenggara, empat artis muzik terkenal yang berasal dari Indonesia, Filipina, Thailand dan Malaysia telah bergabung untuk kolaborasi muzik yang menarik bertajuk Trust Again (Percaya Lagi).

Trek dwibahasa yang berkisar pada tema fokus kepercayaan dan persahabatan filem, mendapat inspirasi dari negeri fantasi Kumandra dan pengembaraan Raya, puteri pendekar pertama Disney, yang mempersonifikasikan semangat pelbagai negara Asia Tenggara.

Kerjasama muzik gabungan beberapa negara ini adalah yang pertama seumpamanya di rantau ini dan memegang tunggak penting dalam komitmen Disney untuk bekerjasama dengan bakat tempatan dalam membawa kandungan hiburan yang berkualiti kepada penonton di Asia Tenggara.

Trust Again pada dasarnya, meraikan berbilang budaya yang membentuk rantau Asia Tenggara.

Mendengar vokal Raisa yang mempesona dalam korus yang menarik serta-merta anda akan mendapat gambaran tentang keindahan budaya Asia Tenggara – Yonnyboii menggabungkan hidangan istimewa seperti “sate dan nasi lemak” dalam baris rangkap pertama, rangkap Matthaios dalam Tagalog “Aku sekutumu seperti Arnis ”, Arnis merujuk kepada senjata Filipina kuno yang digunakan oleh Raya dan dalam rangkap terakhir SPRITE yang penuh emosi, dia menyebut Tuk Tuk, mod pengangkutan yang popular di Thailand dan juga watak dalam filem itu.

Lebih menarik lagi, lagu ini juga mengandungi alat muzik etnik Asia Tenggara seperti Seruling, Perkusi Etnik, Bungkau atau Hap Rahang, Angklung, alat muzik tradisional dari Thailand, Gamelan dan Suling Sunda.

Mastering untuk lagu ini dibuat oleh Jurutera Mastering yang pernah memenangi Anugerah Grammy, Chris Athens, dan ia pastinya merupakan satu formula untuk pemerkasaan yang ampuh, selain berkisar pada tema kepercayaan yang universal.

Lagu ini dilancarkan bersama-sama dengan video lirik pada 12 Mac 2021, diikuti dengan video muzik yang menampilkan keempat-empat artis pada akhir bulan Mac 2021.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 29 Aug 2022

[VIDEO] “Ada Gaya Ni, Jari Tu Lentik!” – Ramai Teruja Aafiyah Berani Buat Konsert Piano, Siti Nurhaliza Luah Rasa Sebak

Wahhh 🤩 Hebatnyaa Aafiyah nii 🥹 4 tahun dah pandai main piano 🥰 Semoga terus berjaya Aafiyah comel 🥹❤️

Trending Tue, 7 Aug 2018

Nazrin Hassan’s Death Now Classified as Murder Case

The Fire and Rescue Department’s report showed that there’s foul play involved.

Featured Fri, 9 Jul 2021

Selangor Dijangka Masuk Fasa 2 PPN September Ini

Kerajaan Selangor menjangkakan negeri berkenaan akan memasuki Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada September ini. Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksanakan di beberapa daerah di Selangor adalah

Trending Fri, 25 May 2018

Penuntut Kolej Vokasional Port Dickson (KVPD) Di Temui Maut

Pelajar kolej ditemui mati, dipercayai dibunuh malam dengan kesan jerut pada leher mangsa.

Hiburan Mon, 8 May 2023
Trending Mon, 24 Aug 2020
Trending Thu, 12 Sep 2019

Twitter Permaisuri Agong Di Tutup?

Harapan netizen agar baginda mengaktifkan kembali akaun Twitter. Mungkin ada masalah teknikal sahaja.

| Live TV

error: Content is protected !!