Trending By: Padin January 19, 2021 @ 1:28pm

YouTube Bersama MyGameOn & IGN Southeast Bakal Bawakan Pesta Game – Hari Sukan Maya Pertama Malaysia!

2020 merupakan tahun penuh pencapaian buat permainan video di YouTube dengan lebih 100 bilion jam waktu tontonan yang telah dicatat merentasi lebih dari 40 juta saluran permainan video di seluruh dunia.

Permainan video merupakan salah satu cara kita berhubung antara satu sama lain dalam masa kesukaran yang dilalui.

Tatkala rakyat Malaysia memulakan perintah kawalan pergerakan kedua, mungkin apa yang kita perlukan adalah lebih banyak permainan video, sama ada untuk berhibur ataupun perkembangan ekonomi.

Terkini YouTube bersama-sama MyGameOn dan IGN Southeast Asia selaku rakan acara mengumumkan Pesta Game – Hari Sukan maya pertama Malaysia, yang dikuasakan oleh Samsung Galaxy A51 | A71 dan dipacu oleh KFC.

Pesta Game akan mengikuti para peserta yang mewakili rumah sukan masing-masing bertanding merentasi beberapa permainan video kegemaran Malaysia.

Acara tersebut turut merupakan acara pertama dari siri YouTube Super Stream bagi tahu 2021, sebahagian dari usaha berterusan YouTube untuk menawarkan kandungan hiburan tempatan yang asli bagi rakyat Malaysia yang menjalani kehidupan seharian di rumah.

Pesta Game akan distrim secara langsung dan serentak (satu lagi detik pertama!) dalam Bahasa Malaysia merentasi beberapa saluran YouTube terbesar Malaysia, dari saluran-saluran Media Prima seperti Drama Sangat, NTV7, TV3 dan TV9, sehingga ke saluran-saluran para pencipta kandungan yang akan bertanding seperti Athisha Khan, Dumpling Soda, Fuzz Channel, Isaac Osman, Syedot ASMR, dan Wiser MY.

Ia bukan sahaja terhad kepada menonton, para penonton juga berpeluang untuk memenangi hadiah menarik sepanjang strim langsung tersebut, ataupun menyertai pencipta kegemaran mereka dalam permainan!

Menurut Ketua YouTube Malaysia, Ben Jern, permainan video sememangnya sebahagian besar komuniti YouTube tempatan.

“Pesta Game membolehkan kita untuk bersama secara selamat dari keselesaan rumah masing-masing dan menghiburkan diri menerusi strim-strim langsung permainan video oleh para pencipta kandungan kegemaran Malaysia di YouTube merentasi peranti mudah alih, komputer dan juga TV terhubung.

“Kami berasa teruja untuk menjadi sebahagian daripada sebuah acara yang meraikan bakat-bakat e-sukan yang dimiliki Malaysia, sambil menyokong kepentingan permainan video sebagai sebuah sukan,” katanya.

Di antara aksi, keseronokan dan kerja berpasukan – terdapat banyak yang boleh dinantikan – di hari sukan maya pertama terbabit dan juga sepanjang 2021.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 27 Jul 2020

PKP Bakal Dilaksanakan Jika Kes Cecah 3 Angka

Perhatian buat seluruh rakyat Malaysia!

Trending Tue, 22 Jun 2021

Jom Semak Cara Daftar Insentif Belia RM1,500 Sebulan

Terbuka kepada belia berumur 18-30 tahun

Trending Mon, 6 Sep 2021
Featured Tue, 28 Sep 2021

Kerajaan Wajar Tambah Pengeluaran i-Citra, Ubah Bayaran Dividen Kepada Struktur Berperingkat

KWSP disarankan menaikkan pengeluaran i-Citra dan mengubah pembayaran dividen kepada struktur berperingkat. Cadangan itu diutarakan oleh Ahli Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat hari ini. “Seperti kita sedia maklum, berjuta-juta […]

Trending Thu, 19 Aug 2021

Dakwaan Gangguan Seksual: “Ini Satu Fitnah Yang Sangat Kejam & Melampau” – Ebit Lew

Pendakwah popular, Ustaz Ebit Lew (UEL) selesai memberikan keterangan bagi membantu siasatan berhubung dakwaan gangguan seksual di Bukit Aman sebentar tadi. UEL dilihat keluar dari pintu utama Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia itu pada pukul […]

Trending Tue, 5 Jun 2018

Takut Dengan Korea Utara, Jutawan Nekad Bina Kubu Bawah Tanah!

Khafra maut apabila satu kebakaran meletus di bilik bawah tanah ketika mangsa menggali terowong di bawah rumah Beckwitt di Bethesda di sini, terletak di pinggir Washington.

Trending Wed, 3 Mar 2021
Trending Thu, 9 Jan 2020

Gempa bumi 6.5 magnitud landa Puerto Rico

Gempa bumi kuat melanda selatan Puerto Rico pada 7 Januari pagi, kata Suruhanjaya Geologi Amerika Syarikat. Gempa bumi pada skala 6.5 magnitud itu melanda kawasan 13.6 kilometer di selatan bandar Ponce, kata Peninjau Geologi Amerika […]

| Live TV