Trending By: Salma Syahbuddin July 16, 2020 @ 10:00am

Yuran Asrama & Perkhidmatan Universiti Dikurangkan Sehingga 5%

Yuran asrama dan yuran perkhidmatan di universiti awam bagi semester kedua sesi akademik 2019/2020 dikurangkan sehingga 15 peratus, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Noraini Ahmad.

Seramai 523, 318 penuntut bakal mendapat manfaat

Langkah ini melibatkan peruntukan berjumlah RM72 juta dengan RM20 juta yang telah dipersetujui secara bersama Kementerian Kewangan.

Difahamkan, seramai 523,318 penuntut universiti awam di seluruh negara dijangka mendapat manfaat daripada keputusan ini.

Pengurangan yuran ini bertujuan meringankan beban ibu bapa yang mengahadapi masalah kewangan akibat krisis Covid-19.

Mod pembelajaran ditentukan pihak IPT

Semua pelajar IPT bakal memulakan pengajian pada Oktober ini dan pihak IPT juga telah diberikan fleksibiliti untuk menentukan mod pembelajar sesuai dengan keadaan termasuklah kaedah pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian.

Sumber : Google

“Namun begitu, pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran hendaklah mematuhi prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh kerajaan,” Katanya.

Terdahulu, kerajaan bersetuju membenarkan kemasukan empat lagi kategori penuntut IPT ke kampus secara berperingkat mulai bulan ini dan kemasukan sepenuhnya pada Oktober.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 10 May 2021

BPR Masih Dalam Proses Pengkreditan? Ini Sebabnya..

Umum maklum, pembayaran bagi Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) telah bermula pada 7 Mei lalu. Baca artikel berkaitan : Sebab Kenapa BPR Fasa Ke-2 Tidak Berjaya Walaupun Lulus Fasa 1, Tarikh Rayuan BPR Namun, sehingga kini

Featured Sat, 22 Oct 2022

Dikecam Tak Ikut Cara Berpantang, Netizen Pertahankan Dr Amalina Bakri – “Dia Doktor! Dia Lebih Tahu Kesihatan…”

Pakar bedah terkenal, Dr. Amalina Che Bakri menerima kecaman segelintir netizen yang mengkritik tindakannya membawa anak, Arabella Mia bersiar-siar. Menerusi perkongsian di Instagram, Amalina berkongsi beberapa foto dia dan suami membawa anaknya berjalan-jalan di London

Trending Wed, 25 Mar 2020

Rakyat Disaran Jangan Degil, Batalkan Saja Niat Balik Ke Kampung Halaman Dalam Tempoh PKP

Patuhi lah arahan yang diberikan, untuk kesejahteraan kita bersama

| Live TV