Featured By: Yanie Baharom September 5, 2019 @ 9:58am

Colours of Unity, ransang semangat patriotisme dalam fesyen

Colours of Unity yang membawa maksud warna perpaduan, adalah satu koleksi sarat dengan pengertian patriotisme!

Diilhamkan oleh pereka fesyen terkenal tempatan, Fairuz Ramdan, ia terhasil dari ketulusan hati dalam mengekspresikan kecintaan terhadap negara.

Terinspirasi daripada warna-warna Jalur Gemilang iaitu merah, biru dan putih sebagai paduan warna utama, manakala kuning pelengkap kepada proses perincian, koleksi di bawah jenama ready-to-wear FR Blue Label itu mengangkat seni batik ikat celup.

Secara ringkas mengenai batik, ia berasal daripada perkataan Jawa iaitu amba yang bermaksud menulis dan ‘nitik’ yang bermakna membuat titik.

Batik merujuk kepada fabrik yang mempunyai corak yang terang dan menarik. Batik terdapat dalam pelbagai jenis, antaranya ialah batik tulis, batik skrin, batik celup dan batik terap, di mana ikat celup yang dimulakan dengan proses ikatan (mengikat) dan warna (mewarna) tergolong dalam seni batik celup.

Aplikasi teknik batik ini dipilih untuk meraikan kemerdekaan Malaysia yang ke 62 yang disambut pada tanggal 31 Ogos yang lalu, bertujuan untuk mendidik dan menggalakkan generasi muda masa kini akan pentingnya warisan dan budaya negara melalui fesyen.

Turut selaras dengan sambutan Hari Malaysia tidak lama lagi, Colours of Unity juga dianggap satu koleksi yang unik untuk menzahirkan semangat patriotik di kalangan mereka selain cukup trendy untuk digayakan.

Mengapa batik ikat celup jadi pilihan FR Blue Label?

“Pada peringkat permulaan, sejak lebih lima tahun penglibatan PR Blue Label dalam industri fesyen, saya beberapa kali cuba mengenengahkan rekaan baju batik. Malah pada 2004, saya pernah melakukan pameran baju batik yang juga merupakan rekaan pertama PR untuk wanita di Paris dan ianya satu pertunjukkan yang berjaya.

“Tetapi apabila pulang ke Malaysia, ianya tidak mendapat sambutan. Tahun demi tahun kami mencuba, namun masyarakat terutama generasi muda masih sukar untuk memahaminya.

“Ramai bertanggapan bahawasanya batik hanya untuk golongan dewasa dan korporat, situasi ini mencetuskan idea kepada saya untuk mencipta rekaan yang paling asas iaitu ikat celup di mana generasi muda boleh menghargainya,” kata Fairuz.

Foto: FR Blue Label

Bagi yang mengikuti perkembangan jenama ini, teknik batik ikat celup amat bertepatan dengan jenama FR Blue Label yang sentiasa menghadirkan gaya esentrik, loud, bold dan outstanding.

Foto: FR Blue Label

Sebagai pereka busana yang peka dengan perubahan lanskap fesyen yang pantas, batik ikat celup dikira paling tepat untuk digarap sebagai koleksi bila melihatkan trend batik ini diperkenalkan kepada masyarakat khususnya golongan muda yang lebih segar dan urban.

Foto: FR Blue Label

Lebih menarik, setiap helaian koleksi ‘Colours of Unity’ memperlihatkan hasil kerja batik yang sebenar. Setiap helaian yang dibuat menuruti proses ikatan dan warna yang sangat teliti.

Sememangnya koleksi Colours of Unity ini sangat teliti dan rapi, dibuat dengan kerja tangan sepenuhnya dan bukan hasil cetakan digital atau mesin. Ini menambahkan lagi nilai estetika yang tinggi kepada si pemakai.

“Kalau anda dapat lihat, setiap helaian kami mempunyai corak yang berlainan meskipun proses mengikat dan menawarkannya mengikut prosedur operasi standard yang ditetapkan. Ini kerana ia adalah 100 peratus buatan tangan.

“Dalam sehari kami hanya mampu menyiapkan 20 helai baju sahaja dan produksi untuk ke semua koleksi Colours of Unity lebih 1,000 helai,” kata Fairuz.

Mula berada di pasaran pada 28 Ogos 2019 yang lalu, koleksi ini boleh didapati menerusi laman sosial dan sesawang butik Fairuz Ramdan, bermula dengan harga RM95.00 sahaja.

Mengenai Fairuz Ramdan

Foto: Fairuz Ramdan

Sejak kecil pereka fesyen kelahiran Scotland ini memiliki bakat dalam aplikasi jahitan dan rekaan. Berpindah pulang ke Malaysia pada usia 14 tahun, minatnya terhadap seni jahitan dan rekaan mula terserlah apabila diminta rakannya untuk mengolah pakaian ketika dibangku sekolah. Seterusnya dia melanjutkan pengajian dalam bidang fesyen di Universiti Teknologi Mara untuk mengembangkan lagi bakatnya.

Pada November 2011, buat julung kalinya dia mengorak langkah dengan memperkenalkan rangkaian koleksi jenama Fairuz
Ramdan di Malaysia International Fashion Week (MIFA 2011). Terkini dia memiliki tujuh buah butik di seluruh negara selain sering berkolaborasi dengan pihak lain untuk pelbagai kempen serta promosi selain menjadi pereka pilihan bagi para selebriti tanah air.

Bintangnya semakin bersinar apabila dianugerahkan Mercedes Benz Stylo 2013 Promising Designer of the Industry, seterusnya juga telah memenangi beberapa anugerah tempatan dan antarabangsa yang lain. Malah hingga ke hari ini, budaya fesyen urban dan
klasiknya terus menjadi kegilaan para peminat dan penggaya fesyen tempatan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 18 May 2018

Pemilihan Makanan Dan Produk Bebas Kimia, Rahsia Amalan Kecantikan Wanita Timur Tengah

Meskipun keadaan cuaca negara Timur Tengah bersuhu panas, namun ia sedikitpun tidak menghalang mereka menjaga kecantikan diri.

familuv Mon, 1 Jun 2020
Featured Fri, 29 Jun 2018

Lagu Tema Filem Pulang ‘Layarlah Kembali’ Nyanyian Dayang Nurfaizah Runtun Emosi

Merdu dan mantap sungguh vokal Dayang Nurfaizah menyanyikan lagu tema filem Pulang.

Featured Tue, 7 Apr 2020
Featured Fri, 25 May 2018

Tembikai Susu Sejenis Buah Murah Namun Banyak Khasiatnya Selain Enak Dimakan

Dimakan enak, dibuat sebagai pewangi kereta juga membangkit aroma yang menyenangkan.

Uncategorized Tue, 27 Feb 2018

8 Selebriti Wanita Barat Yang Sebenarnya Menderita Akibat Penyakit Teruk

Bila anda tengok artis-artis wanita Barat, ramai yang kelihatan hidup mewah dengan penuh glamour. Tapi terkenal macam mana pun, mereka semua juga tak terkecuali dari terkena pelbagai jenis penyakit. Mereka pun manusia biasa juga, kan?

Featured Tue, 13 Apr 2021

“Terpaksa Berada Di Tengah Laut Berjam- Jam, Shooting 50 Hari Tanpa Henti” – Fedtri Yahya Dedah Kesukaran Penggambaran Jejak Rasul

Pengacara Jejak Rasul, Ahmad Fedtri Yahya mengakui berdepan dengan beberapa cabaran sewaktu menjalankan penggambaran di Malaysia buat kali pertama. “Ini merupakan kali pertama penggambaran di Malaysia dan kami meneroka tujuh negeri iaitu Kedah, Perak, Kelantan, […]

Featured Fri, 4 May 2018

12 Foto Hasil Pembedahan Plastik Warga Korea Yang Mengejutkan, No. 11 Paling Ketara!

Ada prosedur yang tak berapa nak jadi. Tapi kalau berjaya, transformasinya memang amazing!

familuv Mon, 24 Sep 2018
Featured Tue, 16 Mar 2021

Pakar Kesihatan Cadang Kekalkan Larangan Rentas Negeri Sehingga Mei

Larangan rentas negeri perlu terus berkuat kuasa sekiranya jangkitan COVID-19 ingin dikurangkan sehingga berada di bawah paras 500 kes. Menurut pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun, sekatan rentas negeri bagi menghalang […]

| Live TV