Oh Lawa By: Yanie Baharom May 14, 2019 @ 6:21pm

FIZIWOO Lebaran 2019, koleksi sarat manipulasi gaya tradisi kepada unsur ‘mewah’

Pertunjukan fesyen kelolaan pereka duo tersohor ini sememangnya cukup dinanti-nantikan seluruh penggiat dan pencinta fesyen.

Menyarungkan busana Hari Raya daripada jenama FIZIWOO membuatkan anda berasa sangat istimewa, anggun, elegan dan luar biasa – itu pernyataan biasa diungkapkan pelanggan setianya.

Bersempena Lebaran kali ini, FIZIWOO yang ditunjangi Mohd Hafizi Radzi Woo (Fizi) dan Izree Kai Haffiz (Kai), menghangatkan suasana Aidilfitri dengan menghadirkan dua koleksi mewahnya untuk Pertunjukan Fesyen FIZIWOO Lebaran 2019.

Dibawakan oleh Fashion Valet dan Victoria Sloane, dengan sokongan daripada Projek Wanita Permatang Pauh, koleksi itu dipamerkan di Sentul Depot, Sentul West, baru-baru ini.

Acara ini telah di sempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin. Pertunjukan fesyen cukup memorable berkonsepkan ‘Balik Kampung’  yang dimeriahkan dengan kehadiran penaja Chatime, Lancome, Shiseido, Galeri Kayangan dan Ate_Cetera itu mengambil stesen keretapi sebagai latar pada era 80-an. 

 

Kebaya dan Kurung adalah inspirasi utama siluet FIZIWOO, namun dimanipulasikan  agar bersesuaian dengan citarasa gaya dan fesyen terkini, yang terhasil daripada setiap helaian gabungan tradisional dan moden.
 
WOO / FIZIWOO adalah jenama Ready-To-Wear (RTW), menawarkan harga yang berpatutan dengan kadar pembelian di bawah RM1000 untuk setiap persalinan. Koleksi fusions silhouettes tradisional; Kurung Kedah, Kurung Pahang dan Kebaya untuk melengkapi Lebaran wanita FIZIWOO sebagai koleksi 2019 yang sesuai dengan semua jenis badan.
 
Menggariskan bahu dan lengan sebagai atribusi moden untuk menambah kesan kontemporari, manik yang minimum dengan pengenalan busur dan perhiasan riben dibuat dengan indah untuk meningkatkan tanda keaslian jenama. Kepingan bercetak menarik inspirasi daripada pemandangan kampung tradisional Melayu dalam cetakan penempatan selendang, kepingan cetak menghubungkan keseluruhan tema ‘Balik Kampung’.
 

Ia menyuntik kehidupan yang selesa dan keriangan di musim Raya yang digabungkan dengan keghairahan pulang ke kampung, menggunakan pastel feminin kepada palet warna yang bersinar dan membuat siluet klasik yang tetap menjadi signatur mereka.
 
Koleksi ini berharga dari RM 489 hingga RM 669, yang mensasarkan golongan berpendapatan  pertengahan dan  tinggi. Koleksi ini boleh didapati secara eksklusif menerusi dalama talian di www.fashionvalet.com dan semua kedai fesyen Fashion Valet di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.
 
FIZIWOO, menegaskan garis RTW mewah menumpukan pada perhiasan yang mengujakan yang mencerminkan kepakaran jenama ini; melakukan proses buatan tangan seperti teknik tambour dan sulaman tangan untuk menyempurnakan siluet tradisional; menerapkan teknik tradisional dengan motif reka bentuk moden.
 

 

 
Koleksi itu menampilkan 25 persalinan, menggunakan batik dan tenun sebagai muse utama. Lebaran tahun ini memberi peluang kepada pereka untuk meneroka dan mempamerkan teknik baru Batik.
 
Rekaan dibuat dengan teliti secara eksklusif, menggunakan motif kontemporari dengan memperkenalkan garis garisan yang disediakan secara rawak, selari, motif abstrak dan garis jenis yang berbeza yang mengilhami batik. FIZIWOO juga menggunakan teknik shibori sebagai salah satu keistimewaan dalam koleksi ‘batik’ berkenaan. 
 
Bagi FIZIWOO Tenun pula, ia dibuat secara eksklusif daripada jenama Tenun Pahang Diraja Felda yang telah membangunkan reka bentuk eksklusif untuk jenama itu dalam motif jalur pelbagai warna dan corak, yang diletakkan dengan teliti untuk memberikan pandangan yang mewah semasa Eidulfitri.
 

Menggunakan warna nada permata yang diletakkan sebagai pallete asas, pelbagai ‘bunga colek’ dan corak jalur menghiasi fabrik tradisional. Malah membina setiap bahagian dalam siluet tradisional yang disiapkan dengan motif perhiasan kontemporari dengan menyuntikkan beberapa teknik couture dalam mencipta koleksi terbaik Lebaran 2019.
 
Koleksi ini ditawarkan pada harga bermula RM4850 hingga RM7300 dan hanya boleh didapati di butik FIZIWOO melalui temujanji tempahan. 
 
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 12 Mar 2020
Oh Lawa Wed, 16 Jan 2019

Teknik picit jerawat tanpa memudaratkan kulit wajah

Perasaan dapat memicit jerawat, kepuasannya sukar digambarkan! 

Oh Lawa Thu, 25 Oct 2018

Enam Penerbangan Dengan Uniform Super Stylish, Bikin Penumpang Starstruck!

Memang cantik-cantik uniform enam penerbangan ini, pasti rasa semangat untuk bertugas kan!

Featured Tue, 12 Feb 2019

#GucciShowtime rentasi era kegemilangan muzikal Hollywood

Saksikan video promo #GucciShowtime memang meletop!

Oh Lawa Tue, 19 Jun 2018

Tampil Wow Pada Majlis Perkahwinan Anda, Melaram Dengan 5 Jenis Anting-Anting Ini

Ketepatan dalam memilih anting-anting yang bersesuaian boleh memberi nilai tambah pada penampilan anda di hari bahagia nanti.

Oh Lawa Wed, 27 Mar 2019

Perlukah gunakan ‘toner’ setiap hari? Ini jawapan daripada pakar

Ia tertakluk kepada jenis kulit yang dimiliki.

Uncategorized Mon, 5 Mar 2018

Wow Mantap!!! Nah Ini 4 Tips Bikin Orang Geram Lihat Payudara Anda!

Memiliki payudara yang besar, anjal dan mengkal, menjadi dambaan setiap wanita selain tarikan buat para suami. Untuk memilikinya dengan cara paling pintas, kebanyakan wanita akan melakukan pembedahan atau suntikan membesarkan buah dada misalnya ‘breast implants’ atau silikon.

Oh Lawa Wed, 25 Apr 2018

Anda Bosan Dengan Stail Hijab Yang Sama Setiap Hari? Jom Tiru Stail Selebriti Ini

Bosan denan stail hijab setiap hari? Jom tiru stail hijab artis-artis ini.

Oh Lawa Tue, 5 Feb 2019

Etika pemakaian denim di pejabat yang perlu anda tahu

Elak denim berwarna luntur atau koyak! 

Oh Lawa Thu, 1 Feb 2018

Tutorial Hijab by Nabila Razali

Penyanyi yang kini popular dengan lagu Pematah Hati, Nabila Razali berkongsi tutorial pemakaian tudung bawal yang dievolusikan menjadi gaya shawl. 

| Live TV