Oh Lawa By: Yanie Baharom May 14, 2019 @ 6:21pm

FIZIWOO Lebaran 2019, koleksi sarat manipulasi gaya tradisi kepada unsur ‘mewah’

Pertunjukan fesyen kelolaan pereka duo tersohor ini sememangnya cukup dinanti-nantikan seluruh penggiat dan pencinta fesyen.

Menyarungkan busana Hari Raya daripada jenama FIZIWOO membuatkan anda berasa sangat istimewa, anggun, elegan dan luar biasa – itu pernyataan biasa diungkapkan pelanggan setianya.

Bersempena Lebaran kali ini, FIZIWOO yang ditunjangi Mohd Hafizi Radzi Woo (Fizi) dan Izree Kai Haffiz (Kai), menghangatkan suasana Aidilfitri dengan menghadirkan dua koleksi mewahnya untuk Pertunjukan Fesyen FIZIWOO Lebaran 2019.

Dibawakan oleh Fashion Valet dan Victoria Sloane, dengan sokongan daripada Projek Wanita Permatang Pauh, koleksi itu dipamerkan di Sentul Depot, Sentul West, baru-baru ini.

Acara ini telah di sempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin. Pertunjukan fesyen cukup memorable berkonsepkan ‘Balik Kampung’  yang dimeriahkan dengan kehadiran penaja Chatime, Lancome, Shiseido, Galeri Kayangan dan Ate_Cetera itu mengambil stesen keretapi sebagai latar pada era 80-an. 

 

Kebaya dan Kurung adalah inspirasi utama siluet FIZIWOO, namun dimanipulasikan  agar bersesuaian dengan citarasa gaya dan fesyen terkini, yang terhasil daripada setiap helaian gabungan tradisional dan moden.
 
WOO / FIZIWOO adalah jenama Ready-To-Wear (RTW), menawarkan harga yang berpatutan dengan kadar pembelian di bawah RM1000 untuk setiap persalinan. Koleksi fusions silhouettes tradisional; Kurung Kedah, Kurung Pahang dan Kebaya untuk melengkapi Lebaran wanita FIZIWOO sebagai koleksi 2019 yang sesuai dengan semua jenis badan.
 
Menggariskan bahu dan lengan sebagai atribusi moden untuk menambah kesan kontemporari, manik yang minimum dengan pengenalan busur dan perhiasan riben dibuat dengan indah untuk meningkatkan tanda keaslian jenama. Kepingan bercetak menarik inspirasi daripada pemandangan kampung tradisional Melayu dalam cetakan penempatan selendang, kepingan cetak menghubungkan keseluruhan tema ‘Balik Kampung’.
 

Ia menyuntik kehidupan yang selesa dan keriangan di musim Raya yang digabungkan dengan keghairahan pulang ke kampung, menggunakan pastel feminin kepada palet warna yang bersinar dan membuat siluet klasik yang tetap menjadi signatur mereka.
 
Koleksi ini berharga dari RM 489 hingga RM 669, yang mensasarkan golongan berpendapatan  pertengahan dan  tinggi. Koleksi ini boleh didapati secara eksklusif menerusi dalama talian di www.fashionvalet.com dan semua kedai fesyen Fashion Valet di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.
 
FIZIWOO, menegaskan garis RTW mewah menumpukan pada perhiasan yang mengujakan yang mencerminkan kepakaran jenama ini; melakukan proses buatan tangan seperti teknik tambour dan sulaman tangan untuk menyempurnakan siluet tradisional; menerapkan teknik tradisional dengan motif reka bentuk moden.
 

 

 
Koleksi itu menampilkan 25 persalinan, menggunakan batik dan tenun sebagai muse utama. Lebaran tahun ini memberi peluang kepada pereka untuk meneroka dan mempamerkan teknik baru Batik.
 
Rekaan dibuat dengan teliti secara eksklusif, menggunakan motif kontemporari dengan memperkenalkan garis garisan yang disediakan secara rawak, selari, motif abstrak dan garis jenis yang berbeza yang mengilhami batik. FIZIWOO juga menggunakan teknik shibori sebagai salah satu keistimewaan dalam koleksi ‘batik’ berkenaan. 
 
Bagi FIZIWOO Tenun pula, ia dibuat secara eksklusif daripada jenama Tenun Pahang Diraja Felda yang telah membangunkan reka bentuk eksklusif untuk jenama itu dalam motif jalur pelbagai warna dan corak, yang diletakkan dengan teliti untuk memberikan pandangan yang mewah semasa Eidulfitri.
 

Menggunakan warna nada permata yang diletakkan sebagai pallete asas, pelbagai ‘bunga colek’ dan corak jalur menghiasi fabrik tradisional. Malah membina setiap bahagian dalam siluet tradisional yang disiapkan dengan motif perhiasan kontemporari dengan menyuntikkan beberapa teknik couture dalam mencipta koleksi terbaik Lebaran 2019.
 
Koleksi ini ditawarkan pada harga bermula RM4850 hingga RM7300 dan hanya boleh didapati di butik FIZIWOO melalui temujanji tempahan. 
 
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 20 Mar 2020
Uncategorized Tue, 13 Feb 2018

Bercuti Bukan Nak Tambah Berat Badan, Ikuti 8 Tip Berikut Untuk Maintain

Kebiasaannya, ketika bercuti ramai yang memilih untuk tidak berdiet. Sebab itu ramai yang berat badannya bertambah apabila pulang daripada bercuti.

Featured Thu, 26 Mar 2020

Dolce & Gabbana lancar himpunan abaya untuk Muslimah

Rekaan jenama antarabangsa dipuji!

Featured Tue, 20 Aug 2019

4 cara gayakan skirt, anda pasti melangkah dengan bergaya!

Anda pun boleh tampil yakin dengan skirt!

Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

Oh Lawa Sat, 25 Aug 2018
Oh Lawa Mon, 21 May 2018

Tampil Anggun Dengan Koleksi Baju Raya Wany Hasrita & Amira Othman

Jom beli baju raya koleksi Wany Hasrita dan Amira Othman.

Oh Lawa Tue, 1 May 2018

Patutlah Barisan Victoria Secret Angels Ini Cantik-Cantik. Mereka Jaga Pemakanan Kaw-Kaw!

Mereka digelar antara wanita tercantik di dunia. Dengan raut wajah jelita, bentuk badan langsing dan sepasang kaki yang panjang, semua wanita pasti mencemburui dan ingin menjadi seperti mereka.

Featured Wed, 12 Dec 2018

| Live TV