Uncategorized By: Yanie Baharom April 30, 2020 @ 5:47pm

Sinar baharu buat usahawan PKS, dibenarkan beroperasi tidak lama lagi

Usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang teruk terjejas sejak penularan wabak koronavirus (COVID-19) kini boleh menarik nafas lega, apabila kerajaan sedang mempertimbang untuk memberi kebenaran bagi mereka beroperasi tidak lama lagi.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata Kerajaan sedang menyediakan prosedur operasi standard (SOP) bagi tujuan itu yang akan diumumkan tidak lama lagi.

“Insya-Allah kelonggaran akan diberikan kepada syarikat kecil dan PKS untuk dibenarkan beroperasi.

“Tunggu saja pengumuman yang akan kita buat nanti berserta SOP berkaitan dengan PKS,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri Kanan Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Putrajaya.

Mengulas mengenai tindakan penyebaran berita palsu COVID-19 yang boleh menyebabkan kekalutan dan panik dalam kalangan masyarakat, beliau menjelaskan sehingga semalam sebanyak 249 kertas siasatan telah dibuka.

“Sehingga semalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah membuka sebanyak 249 kertas siasatan berkaitan berita palsu COVID-19. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 169 masih dalam siasatan, manakala 26 kes telah didakwa di mahkamah dan 15 telah mengaku salah.

penyebaran berita palsu

Kredit gambar: ISMAWeb

“Pasukan Respon Pantas (PRP), Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) juga telah ditubuhkan bagi membantu membendung penyebaran berita palsu berkaitan dengan COVID-19,” katanya.

Beliau berkata, sejak penubuhan pasukan PRP mula beroperasi pada 24 Mac lalu, sebanyak 243 penafian berita palsu telah dibuat.

Beliau juga menyeru orang ramai bekerjasama bagi menyalurkan maklumat kepada PRP di talian 03-89115103 atau layari www.sebenarnya.my untuk menyemak kesahihan berita.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 14 May 2019
Uncategorized Fri, 9 Feb 2018

Jangan Risau Kalau Milo Tidak Menyihatkan, Anda Ada 5 Lagi Pilihan Lain!

Seminggu dua ini kecoh pasal minuman Milo tak sihat, menggemukkan kerana ada pihak yang mendakwa minuman ini tinggi kandungan gula. Macam-macam respon yang diterima daripada netizen tentang isu ini.

Uncategorized Wed, 3 Apr 2019

Lelaki berusia beri risiko lebih tinggi kepada bayi berbanding wanita!

Jangan ingat wanita berusia sahaja yang boleh beri risiko kepada bayi.

Uncategorized Thu, 14 Feb 2019

Figura Februari: Romantika Aeril, Wawa

7 tahun mendirikan rumah tangga, Aeril dan Wawa terus romantis!

Featured Mon, 24 Jun 2019

Hukuman mati menanti mereka yang berswafoto di pantai ini, biar betul?

Berswafoto atau membahayakan nyawa ratusan orang?

Sihat Wed, 27 Feb 2019

Ikuti 4 langkah urutan refleksologi bagi anda yang sukar tidur

Tiada apa yang lebih menggembirakan daripada tidur yang nyenyak selepas penat bekerja sepanjang hari.

Uncategorized Tue, 13 Mar 2018

8 Perkara Perlu Tahu Jika Anda Batuk…Bahaya Sehingga Boleh Retak Tulang Rusuk!

Ramai yang beranggapan batuk merupakan satu masalah kecil dan normal.

Uncategorized Tue, 20 Feb 2018

Apa Itu OCD? Bukan Penyakit Mental Tapi….Keresahan Melampau!

Adakah anda pernah menyedari yang anda adalah pengidap Obsessive Compulsive Disorder (OCD) atau Obsesif Kompulsif? OCD adalah sejenis penyakit di mana seseorang obsesional dari aspek pemikiran, bayangan atau cara yang bertubi-tubi (rumination).

Uncategorized Tue, 27 Feb 2018

8 Selebriti Wanita Barat Yang Sebenarnya Menderita Akibat Penyakit Teruk

Bila anda tengok artis-artis wanita Barat, ramai yang kelihatan hidup mewah dengan penuh glamour. Tapi terkenal macam mana pun, mereka semua juga tak terkecuali dari terkena pelbagai jenis penyakit. Mereka pun manusia biasa juga, kan?

| Live TV