Uncategorized By: Yanie Baharom April 30, 2020 @ 5:47pm

Sinar baharu buat usahawan PKS, dibenarkan beroperasi tidak lama lagi

Usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang teruk terjejas sejak penularan wabak koronavirus (COVID-19) kini boleh menarik nafas lega, apabila kerajaan sedang mempertimbang untuk memberi kebenaran bagi mereka beroperasi tidak lama lagi.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata Kerajaan sedang menyediakan prosedur operasi standard (SOP) bagi tujuan itu yang akan diumumkan tidak lama lagi.

“Insya-Allah kelonggaran akan diberikan kepada syarikat kecil dan PKS untuk dibenarkan beroperasi.

“Tunggu saja pengumuman yang akan kita buat nanti berserta SOP berkaitan dengan PKS,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri Kanan Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Putrajaya.

Mengulas mengenai tindakan penyebaran berita palsu COVID-19 yang boleh menyebabkan kekalutan dan panik dalam kalangan masyarakat, beliau menjelaskan sehingga semalam sebanyak 249 kertas siasatan telah dibuka.

“Sehingga semalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah membuka sebanyak 249 kertas siasatan berkaitan berita palsu COVID-19. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 169 masih dalam siasatan, manakala 26 kes telah didakwa di mahkamah dan 15 telah mengaku salah.

penyebaran berita palsu

Kredit gambar: ISMAWeb

“Pasukan Respon Pantas (PRP), Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) juga telah ditubuhkan bagi membantu membendung penyebaran berita palsu berkaitan dengan COVID-19,” katanya.

Beliau berkata, sejak penubuhan pasukan PRP mula beroperasi pada 24 Mac lalu, sebanyak 243 penafian berita palsu telah dibuat.

Beliau juga menyeru orang ramai bekerjasama bagi menyalurkan maklumat kepada PRP di talian 03-89115103 atau layari www.sebenarnya.my untuk menyemak kesahihan berita.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Uncategorized Wed, 20 Mar 2019
Uncategorized Mon, 18 May 2020
Acara Mon, 8 Jan 2018

10 Tips Untuk Merahkan Bibir Secara Semulajadi Agar Tampil Lebih Menawan

Bibir adalah sebahagian dari tubuh manusia dan juga mencerminkan imej dan personaliti seseorang itu. Ianya juga adalah sebahagian aset penting bagi wanita, kerana bibir juga mencerminkan kesihatan. Bibir yang kusam dan tidak bermaya tentunya akan […]

Uncategorized Mon, 5 Mar 2018

Wow Mantap!!! Nah Ini 4 Tips Bikin Orang Geram Lihat Payudara Anda!

Memiliki payudara yang besar, anjal dan mengkal, menjadi dambaan setiap wanita selain tarikan buat para suami. Untuk memilikinya dengan cara paling pintas, kebanyakan wanita akan melakukan pembedahan atau suntikan membesarkan buah dada misalnya ‘breast implants’ atau silikon.

Uncategorized Mon, 8 Jan 2018

Apa Itu ‘Meruang’? Ini 5 Perkara Wanita Malu Bertanya Tentang Kesihatan Vagina

“Ish, memang tak selesa kalau ada keputihan ni. Ada kawan aku kata kena bersihkan. Tapi nak bersihkan macam mana? Patut jumpa doktor ke, kena makan jamu ke, atau ada rawatan khusus?” Setiap wanita pasti mementingkan […]

Featured Thu, 4 Jul 2019

Figura Julai 2019: Hawa Rizwana, Wajah Pelaris TV3.

Hawa merupakan penyampai berita termuda di TV3!

familuv Mon, 4 Mar 2019

Bengang pasangan berlaku curang? Luahan di media sosial bukan caranya.

Da’i Wan tegur individu yang mengaibkan pasangan mereka di media sosial. 

Uncategorized Mon, 12 Mar 2018

Hidangan Itik Panggang Di Restoran Norazlina Chong Setapak, Ya Memang Halal!

Bila anda nampak je itik panggang yang dijual di gerai-gerai makan, mesti anda rasa hampa sebab selalunya itik itu tak halal.

Uncategorized Wed, 3 Apr 2019

Lelaki berusia beri risiko lebih tinggi kepada bayi berbanding wanita!

Jangan ingat wanita berusia sahaja yang boleh beri risiko kepada bayi.

Uncategorized Fri, 9 Feb 2018

Jangan Risau Kalau Milo Tidak Menyihatkan, Anda Ada 5 Lagi Pilihan Lain!

Seminggu dua ini kecoh pasal minuman Milo tak sihat, menggemukkan kerana ada pihak yang mendakwa minuman ini tinggi kandungan gula. Macam-macam respon yang diterima daripada netizen tentang isu ini.

| Live TV