Advertisement
Events By: Salma Syahbuddin 06 April 2020 (21:52)

[VIDEO] Mitos Atau Fakta? Covid-19 Boleh Rosakkan Organ Hingga Menyebabkan Kematian

Mencatatkan jumlah kematian yang semakin meningkat saban hari ternyata menimbulkan kebimbangan dikalangan masyarakat kita pada hari ini. 

Namun, ramai yang masih keliru bagaimana agaknya Covid-19 ini menyerang sehingga menyebabkan kematian. Adakah benar, kesan jangkitan virus Covid-19 terhadap organ di dalam tubuh badan manusia adalah punca sebenar kepada kematian pesakit? Ini mungkin apa yang korang patut tahu ;

Ini mungkin organ utama jangkitan Covid-19

Sumber : Google

Ya, organ yang menjadi sasaran utama Covid-19 ini adalah, paru-paru. Dan, sesiapa yang dijangkiti oleh virus ini akan mengalami kesukaran bernafas. Dimana, mereka yang dijangkiti atau disahkan menghidap Covid-19 akan mengalami demam dan batuk.

Maklumat berkenaan dengan paten jangkitan virus novel korona diadaptasi berdasarkan maklumat kajian yang pernah dijalankan ke atas virus korona sindrom pernafasan akut teruk (SARS-CoV) pada tahun 2003. 

Sumber : Google

Boleh menyerang dalam tiga proses

Sumber : Google

 

Jangkitan Covid-19 boleh terjadi melalui tiga proses iaitu replikasi virus, proses tindak balas badan dan kemusnahan sel paru-paru.

Namun ianya bergantung kepada tahap ketahanan badan kerana bukan semuanya individu yang dijangkiti Covid-19 akan melalui ketiga-tiga proses ini.

Memetik laporan yang dikeluarkan oleh WHO, komplikasi paru-paru hanya akan berlaku 25 peratus terhadap pesakit yang didiagnos dengan jangkitan SARS.

Jika dilihat dalam konteks virus novel korona pula, 82% kes positif yang didiagnosis melibatkan simptom ringan. Namun coraknya hampir sama dengan virus SARS-CoV.

Replikasi Virus Covid-19

Sumber : Google

Menurut Profesor Perubatan dari Universiti Maryland, Matthew Frieman Virus korona gemar membunuh sel Silia iaitu sel rambut kerana, ia bertanggungjawab menolak keluar cecair lendiran (mukus) yang memerangkap habuk dan virus. Jika sel silia mati, lendiran tersebut akan berkumpul menyebabkan simptom kesukaran bernafas seterusnya virus tersebut terus bertambah melalui proses replikasi.

Proses tindak balas badan

Sumber : Google

Dalam proses fasa pertama, iaitu apabila ianya berlaku menerusi proses fisiologi, sistem pertahanan badan akan menghantar sel imun bagi membunuh virus dan memberikan ruang kepada sel paru-paru agar ianya pulih semula.

sistem imun kebiasaannya akan tertumpu pada kawasan yang mempunyai virus sahaja. Namun, kadangkala, sistem tersebut boleh bertindak secara berlebihan.

Kemusnahan sel paru-paru

Sumber : Google

WHO, paru-paru individu yang dijangkiti oleh virus novel korona akan kelihatan seperti sarang lebah (honeycomb). Ia sama seperti mereka yang pernah dijangkiti SARS dan mengalami kegagalan fungsi paru-paru. Kerana, apabila  jumlah sel paru-paru yang musnah meningkat, pesakit akan mengalami kegagalan fungsi pernafasan. Mereka akan menghadapi kecederaan kekal pada organ tersebut dan risiko untuk mati tinggi jika sampai kepada tahap ini. 

Selain daripada tanda-tanda yang telah diberikan, pesakit yang terkena Covid-19 juga berpotensi mengalami simptom-simptom seperti cirit-birit, loya dan muntah.

Kegagalan organ hati dan buah pinggang

Antara organ yang bekerja keras mengekalkan keseimbangan badan dalam melawan virus novel korona adalah hati dan buah pinggang.

Kerosakan kedua-dua organ tersebut merupakan komplikasi yang dialami oleh mereka yang dijangkiti oleh SARS-CoV, MERS-CoV dan yang terbaharu, COVID-19.

Kegagalan buah pinggang dialami oleh 6% pesakit yang dijangkiti oleh SARS, manakala MERS pula menyebabkan masalah ini pada 25% individu yang dijangkiti.

Namun, ahli akademik masih tidak pasti akan kesahihan punca utama kematian pesakit Covid-19. Kerana, kebiasaannya apabila jangkitan ini sudah merebak ke organ hati, ia turut melibatkan sistem lain juga seperti buah pinggang, jantung dan sebagainya.

Apapun, rakyat Malaysia dinasihatkan agar sentiasa menjaga kebersihan diri dan mengelak untuk berada di tempat yang sesak bagi mengurangkan risiko jangkitan penyakit ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai Covis-19, jangan lupa saksikan Buletin Utama, pada jam 9 malam.

 

Sumber : Hello Doktor

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 25 Sep 2019

Dua Peluncur Ombak dari Cherating Mengejar Ombak ke Sri Lanka

Latih-tubi untuk persediaan ke Sukan SEA…

Celeb Buzz Tue, 10 Sep 2019

Tomok Belum Berani Beritahu Anak-Anak….

“Kalau betul dapat jemputan dari Istana, kami sekeluarga pasti gembira dan itu adalah rezeki anak-anak,” kata penyanyi dan komposer, Tomok selepas video ucapan dan nyanyian Hari Jadi daripada anak-anaknya, Arrian Akid, 8, dan Andrashah Iman, […]

Celeb Buzz Thu, 13 Dec 2018

Jangan Buat Fitnah, Zain Dan Che Ta Okay Je!

Haaa… dengar tu netizen jangan main tuduh-tuduh tau, tak baik!

Events Sat, 23 Mar 2019

Feast on Your Ramadhan Delights at The Largest Ramadan Baazars!

Many other activities and products up for sale too.

Celeb Buzz Mon, 8 Jul 2019
Celeb Buzz Mon, 12 Nov 2018

#Mentor7 : Akur Pilihan Siti Nordiana, Mimi Mahu Cuba Nasib Lagi Tahun Depan

Syamimi juga merupakan anak didik penyanyi Amir Ukays di mana dia sering mengadakan persembahan bersama di majlis-majlis perkahwinan.

Celeb Buzz Mon, 18 Mar 2019

‘ Skrip Kami ‘Bantai’ Saja’- Shiha Zikir Terkejut Persembahan di BBB 2019 Terima Maklum Balas Positif

Korang tengok tak persembahan Shiha dengan Sharif di Bintang Bersama Bintang malam tadi. ‘Crack’ habis Shiha!

LIFESTYLE Mon, 29 Apr 2019

如果不想活得太累!请放弃以下的五件事

生命中的许多时候,我们被一些事情束缚,让自己变成另一个人,活得非常疲累。想要过自由自在的生活,我们每个人都应该学会放手。

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL