Categories: Acara

Beri Kesedaran Tentang Dunia ‘Scammer’, Karnival Larian RUNHACK: Scam Alert Sasar 1,000 Pengunjung

Lebih daripada sekadar larian, RUNHACK: Scam Alert merupakan karnival yang diadakan untuk mengkaji penggunaan teknologi dan latihan fizikal sambil mengajar khalayak umum mengenai pelbagai jenis penipuan yang semakin berleluasa di negara ini.

Merupakan inisiatif anjuran Synapze yang disokong penuh oleh Kementerian Komunikasi dan Digital, karnival yang sarat dengan aktiviti permainan, larian dan pameran hasil kerjasama daripada rakan kongsi dan penaja bakal diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 3 Disember ini bermula pada jam 7 pagi hingga 2 petang.

Pengarah Synapze, Andrew Tai berkata, karnival ini bertujuan untuk mendidik pengunjung tentang penipuan melalui aktiviti menarik yang sesuai untuk semua peringkat umur.

“RUNHACK: Scam Alert memberi Synapze peluang untuk mengingatkan satu sama lain supaya sentiasa berhati-hati dan berwaspada dalam melihat percubaan penipuan dan ia adalah modus operandi yang digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

Meletakkan sasaran seramai 1,000 pengunjung, RUNHACK: Scam Alert akan diadakan di ruang tempat meletak kereta Stadium Nasional Bukit Jalil.

Pelbagai aktiviti dan permainan menarik disediakan untuk mengkaji cara mengesan dan mengelakkan penipuan.

Aktiviti utama, 5km Fun Run melibatkan orang ramai dari semua peringkat kecergasan berlari melalui empat checkpoint di mana mereka perlu mengimbas kod QR, mengenal pasti kes penipuan dan akhirnya pelari bakal mengumpul setem digital.

Pengalaman interaktif ini menguji kemahiran dalam mengesan penipuan dan pemikiran kritis peserta terhadap persekitaran tanpa tekanan. Jersi dan beg bertali percuma akan diberikan kepada semua peserta dan medal penamat bagi kanak-kanak.

Peserta diberi kesempatan melawat photobooth dan 5 stesen permainan interaktif; Firewall Breach Challenge (Kick & Score), SCAM Alert (Whack-a-Hack), Cyber Rush (Wind Chamber), Password Strength (Hammer King), dan Busting Scam (Boom Blaster).

Terdapat pelbagai peluang bagi peserta bertuah dalam sesi cabutan bertuah yang bernilai lebih RM8,000 untuk dimenangi.

Mereka turut bekerjasama dengan filem kesedaran pertama Malaysia yang bakal ditayangkan, bertajuk Oppa yang berkait rapat tentang penipuan percintaan (love scam) dibawah hasil kerjasama Dream Film Sdn Bhd dan Jabatan Jenayah Komersial Polis Diraja Malaysia.

Kepada yang berminat, yuran pendaftaran sebanyak RM70 untuk dewasa dan percuma bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Setiap peserta berdaftar akan menerima jersi eksklusif RUNHACK: Scam Alert, pingat penamat, beg, minuman, serta pengetahuan yang tidak ternilai tentang isu penipuan yang berleluasa menyasarkan rakyat Malaysia hari ini.

Untuk mendaftar RUNHACK Scam Alert, layari https://www.ticket2u.com.my/event/32615/runhack-scam-alert dan ikuti laman web program http://www.synapzemy.com/runhack/ untuk lebih banyak kemas kini dan butiran,

Padin