Featured By: Aqilah Paharuzi April 2, 2022 @ 4:41pm

“25 Tahun Saya Rehearsal Momen Ni” – Alif Satar & The Locos Sebak Berkolaborasi Semula Bersama Raihan, Sampai Terpaksa..

Kembali berkolaborasi dengan kumpulan nasyid terkenal negara, Raihan, selebriti versatil Alif Satar mendedahkan terpaksa meminta pihak produksi untuk berhenti untuk merakam lagu-lagu nyanyian semula ketika sesi rakaman berlangsung kerana terlalu sebak.

Alif, 31, mendedahkan dia mula mengenali Raihan seawal usia tujuh tahun dan aterimbau kembali segala kenangan manis bersama ibunya, yang memperkenalkannya kepada kumpulan nasyid tersebut.

“Lagu-lagu Raihan membuatkan saya sentiasa terkenang zaman kanak-kanak dahulu. Ketika saya ikut ibu bapa untuk tinggal di luar negara hanya ada dua CD lagu yang dibawa dan salah satunya adalah album Raihan.

“Lagu-lagu mereka ada aura tersendiri dan alunan muzik yang boleh menyentuh jiwa pendengar.

“Saya rasa sangat sebak ketika merakamkan semula lagu mereka sehingga minta produksi untuk berhenti seketika kerana tidak boleh menahan emosi.

“Sebenarnya, Alif dah rehearsal momen ni dengan Raihan sejak umur Alif 7 tahun dan 25 tahun selepas itu, impian Alif untuk bekerjasama dengan Raihan tercapai. Jadi pada Alif momen sebegini sangat menyentuh jiwa Alif,” ujarnya.

Apabila disoal mengenai persepsi pendengar yang kemungkinan bakal membandingkan suara vokal Alif dengan penyanyi lagu asli, pelantun lagu Cukup Indah itu seolah menyifatkan mereka berhak untuk membuat perkara sedemikian.

“Macam mana saya nak bandingkan dengan penyanyi asli lagu-lagu raihan, sesiapa pun penyanyi tersebut kita tak boleh melawan penyanyi asli.

“Saya tak pernah rasa versi saya lebih menarik, malah saya berasa sangat bangga kerana sekurangnya mereka yang membandingkan itu sedar ada dua versi untuk lagu-lagu Raihan,” luahnya.

Tambahan pula, Alif turut mengakui dia berasa bangga apabila diberi peluang keemasan ini untuk berganding semula dengan Raihan, selepas nyanyian duet Sesungguhnya pada 2019 berjaya menarik hati pendengar.

“Saya gembira dapat bekerjasama dengan mereka. Sekurang-kurangnya ada sedikit saham akhirat apabila peminat menonton rakaman semula lagu-lagu ini di masa akan datang.

 

“Bagaikan sudah menjadi rutin pula saya berkolaborasi dengan Raihan apabila menyambut Ramadan sehingga ada peminat dan stesen radio yang sudah bertanya awal tentang kerjasama kami tahun ini.

“Saya harapkan dengan pelancaran lagu nyanyian semula ini sedikit sebanyak dapat menyentuh hati para pendengar,” luahnya lagi.

Sementara itu, sebagai seorang penyanyi Alif banyak membuat persembahan dengan selebriti tanah air kita, namun menurutnya hanya ada dua penyanyi yang berjaya membuat dirinya rasa sangat gemuruh.

“Saya dah biasa membuat persembahan dengan rakan selebriti yang lain namun hanya ada dua penyanyi sahaja yang akan buat saya rasa gementar, iaitu Siti Nurhaliza dan Raihan.

“Raihan muncul dalam industri seni dahulu dengan aura yang berbeza dan mereka telah menjadi ikon nasyid di Malaysia.

“Sebelum Alif akan menyanyi bersama dua lagenda ini, Alif akan pastikan untuk berikan yang terbaik,” katanya pada sidang media Alif Satar & The Locos X Raihan, The Sunnah The Better di Hadramawt Kitchen, Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada petang Khamis.

Bertemakan The Sunnah The Better, lima buah lagu hits terbaik Raihan dirakam bersama Alif Satar & The Locos iaitu Bismillah, 25 Rasul, Assolatuwassalamm, Rayuan Rindu serta medley Puji-Pujian & Syukur.

Kesemua lagu ini akan dimuat naik di saluran YouTube Alif Satar secara berperingkat pada jam 5 pagi iaitu pada waktu sahur menjelang bulan Ramadan bermula 3 April ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Drama Thu, 1 Jun 2023
LIFESTYLE Fri, 6 Jul 2018

Had Umur Mengundi Wajar Turun – Syed Saddiq

Di negara-negara berkenaan, umur 17 atau 18 tahun sudah layak mengundi dan ia sudah mulakan sejak 1960-an lagi. Jadi kenapa di Malaysia (ada yang) berpendapat anak muda tak tahu (apa) dan melabelkan mereka ini golongan ‘WeChat’ sahaja.

Trending Fri, 30 Aug 2019

Harga Minyak RON97 Turun, RON95 Dan Diesel Kekal

Harga runcit produk petroleum bagi tempoh 31 Ogos sehingga 6 September 2019 kekal.

Hiburan Mon, 23 Sep 2019

Zen俊倩首创作单曲献已逝挚友!过度感触录音被迫中断

Zen俊倩首推创作单曲《早一点知道》作品献已逝挚友,过度感触录音被迫中断!

Trending Sat, 10 Jul 2021

Duit Simpanan Menyusut Akibat Pandemik Covid-19, Fendy Caliph Buskers Bersyukur Dapat Perhatian Kerajaan

Anggota kumpulan Caliph Buskers, Fendy Adlun, 30, bersyukur kerana kegusarannya mendapat perhatian pihak kerajaan. Fendy memuat naik video memohon perhatian pihak kerajaan untuk memudahkan dirinya mendapat kelulusan rumah mampu milik atau Projek Perumahan Rakyat (PPR) […]

Hiburan Fri, 10 Aug 2018

Penyanyi Despacito Dirompak Lelaki Mirip Wajahnya?

Lebih pelik, lelaki yang menyamar sebagai pelantun Despacito itu menghubungi kakitangan hotel di Valencia untuk membuka ‘bilik selamatnya’.

Hiburan Tue, 21 Mar 2023
Trending Fri, 27 Jul 2018

Fazley Yaakob Dan Isteri Bersanding Semula November Ini

Fazley mahu melakukan majlis itu secara sederhana dengan menjemput rakan-rakan yang tidak dapat hadir pada majlis perkahwinannya 12 tahun lalu.

Hiburan Tue, 9 Jul 2019

Yana Samsudin Terkejut Anak Buat ‘Hal’ Lagi

Ciuman terbaik dari ibu bapa pada anak adalah ubun-ubun, dahi, pipi dan tangan.