Hiburan By: Padin September 10, 2022 @ 6:00am

4 Pemenang Kategori Anugerah Utama AIM23 Bakal Terima Dana Kandungan Digital Berjumlah RM320,000

Ia akan menjadi detik yang pasti tidak dapat dilupakan bagi empat pemenang kategori ‘Artis Baharu Terbaik’, ‘Video Muzik Terbaik’, ‘Lagu Terbaik’ dan ‘Album Terbaik’ untuk Anugerah Industri Muzik edisi ke-23 (AIM).

Ini adalah kerana buat julung-julung kalinya selain memenangi trofi AIM yang diidamkan mereka akan turut menerima Dana Kandungan Digital atau DKD Industri Muzik yang diberikan oleh Kerajaan melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) sebagai satu bentuk galakan dan insentif kepada penggiat Industri Muzik.

Pemenang kategori anugerah terpilih akan menerima DKD sebanyak RM50,000 setiap seorang untuk ‘Artis Baru Terbaik’ dan ‘Lagu Terbaik’, RM20,000 untuk ‘Video Muzik Terbaik’ dan RM200,000 untuk ‘Album Terbaik’.

DKD merupakan antara inisiatif penting Kerajaan dalam membantu dan menggalakkan pengamal industri kreatif untuk menghasilkan, memasarkan dan mengedar kandungan kreatif yang tinggi nilainya kepada pasaran tempatan serta antarabangsa.

Ini menunjukkan kesungguhan dan komitmen Kerajaan melalui K-KOMM dalam memupuk pertumbuhan industri kreatif termasuk Industri Muzik yang berpotensi besar sebagai salah satu tonggak utama pertumbuhan ekonomi dalam ekonomi digital baharu.

Rosmin Hashim, Pengerusi Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) dan Jawatankuasa Penganjur AIM23 berkata, “Kami baharu sahaja menerima berita gembira ini daripada K-KOMM dan RIM selaku penganjur AIM, amat menghargai dan berterima kasih atas sokongan yang diberikan oleh Kerajaan terhadap penggiat industri muzik tempatan.

“Selaras dengan matlamat AIM untuk meningkatkan kualiti kandungan kreatif, inisiatif melalui DKD kepada empat pemenang kategori utama AIM ini akan menjadi pemangkin kepada penggiat Industri Muzik untuk menghasilkan karya kandungan kreatif berkualiti tinggi dan bertaraf antarabangsa’’.

Sebagai contoh, DKD yang diperuntukkan untuk pemenang kategori anugerah ‘Artis Baharu Terbaik’ boleh digunakan untuk menghasilkan single yang lebih berkualiti untuk penerima sekaligus meningkatkan pembangunan kerjaya artis tersebut. Manakala, pemberian DKD kepada Pemenang anugerah ‘Lagu Terbaik’ membolehkan penerima menghasilkan single dan video muzik baharu dengan kualiti pengeluaran yang lebih tinggi.

Selain itu, pemberian DKD turut diberikan kepada pemenang kategori anugerah ‘Video Muzik Terbaik’ dan ‘Album Terbaik’ untuk mengalakkan penghasilan lebih banyak album yang berkualiti tinggi dan berpotensi untuk pasaran tempatan dan antarabangsa.

DKD yang diperuntukkan untuk pemenang AIM23 akan diberikan melalui syarikat rakaman kepada pemenang masing-masing agar pelaburan DKD tersebut mencapai impak maksima dan produktif serta melibatkan pelbagai rantaian peluang pekerjaan di dalam ekosistem industri muzik tempatan. Untuk maklumat lanjut tentang AIM, sila layari www.aim.org.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 28 Apr 2018

Sajat Takut Jumpa Wartawan?

Nampaknya majlis pelancaran Nur Sajat Rated Xtra ni turut mendapat perhatian para media. Mungkin inilah sebabnya Sajat takut kerana, beliau bakal ‘diserang’ dengan soalan-soalan panas oleh wartawan tempatan kita

Hiburan Tue, 31 Jul 2018

Belum Sedia Hamil Lagi, Biarlah Arif Membesar Dulu

Dengan jumlah pengikut serama 573,000 di laman Instagram kanak-kanak comel ini, tidak hairanlah Ariff dilihat mampu ‘mencaras’ populariti ibunya sendiri.

Hiburan Tue, 26 Feb 2019

Jadi Duta Produk ANAS Cosmetics, Ayda Terkejut Terima Bayaran Bukan ‘Harga Kawan’

Ayda yang bakal tampil dengan drama Andai Dia Bahagia yang ditayangkan di TV3 tidak lama lagi memberitahu biarpun selesa dengan tawaran menjadi ‘wajah rasmi’ produk, dia tetap aktif berlakon dan menyanyi.

Events Sat, 18 Jan 2020

甘家旗扮「财神爷」吃尽苦头!直呼从影以来献出很多第一次

甘家旗从影多年以来献出很多荧幕第一次,直呼扮「财神爷」不易且吃尽苦头!

Hiburan Tue, 7 Jan 2020

Kembali Bertiga, Team Pagi SURIA Lebih Kecoh!

Jangan lupa untuk dengarkan Team Pagi Suria okay!

Hiburan Fri, 26 Oct 2018

Kalau SonaOne & Alif Bergabung Dalam Satu Lagu? ‘Obvious’ Meletop Kot!

Kata Alif, ‘Kami mulanya menulis lagu ini sebagai satu penghormatan kepada keyakinan diri seorang wanita. Semakin kami mendalami subjek ini, kami sedar bahawa…

Hiburan Sat, 15 Jun 2019

Syatilla Suka Suami Gemuk?

Kenapa agaknya Tilla tak nak tengok Sam kurus?

Hiburan Wed, 16 May 2018

Wow! Anak Beckham Cuba Nasib Di Korea Selatan

Ada khabar yang kami dengar anak ketiga David Beckham menghantar permohonan untuk sertai uji bakat The Man, sebuah kumpulan baharu.

Hiburan Sun, 21 Apr 2019

Ziana Zain: “I’m a Mother as Well as a Father to My Children…”

“I would prepare their breakfast and send them to school, and return home to prepare their lunch…”

| Live TV