Ghairah Pilih Pelakon, Erma Fatima Puji Lakonan Aedy Ashraf & Hannah Delisha – “Ini Lah Pelapis Yang Bukan Harap Muka Tapi Bod*h”

Pelakon, pengarah dan penerbit popular, Erma Fatima meluahkan rasa bangganya apabila melihat lakonan Aedy Ashraf dan Hannah Delisha dalam drama Lelaki Itu yang disiarkan menerusi slot Samarinda, TV3.

Bercakap kepada XTRA, Erma mengaku sebagai seorang penerbit, dia sangat menitik beratkan kualiti setiap pelakonnya.

Malah, untuk drama Lelaki Itu yang menemui penonton sejak 19 Mac lalu, dia mendedahkan telah mengalami kerugian dek kerana ghairah dengan barisan pelakon yang dipilih.

“Saya pilih pelakon berdasarkan kualiti. I demand for that. Tetapi kena ukur baju dekat diri sendiri. Macam drama Lelaki Itu saya akui saya rugi. Saya rugi sebab saya ghairah dengan pelakon-pelakon yang saya nak ni. Terlalu banyak pelakon hebat dan harganya tetap A.

“Saya offer mereka dan beri jalan cerita dan mereka terima. Dalam istilah ni, yang saya perlu pujuk adalah Adi Putra sahaja sebab masalah timing dan dia perlu mengerjakan umrah. Jadi saya terpaksa ikut timing dia. macam yang lain semunya dipermudahkan. Saya bagi jalan cerita dan mereka terima.

“Saya sangat excited bila melihat kepada lakonan mereka,” ulasnya.

 

Dalam pada itu, Erma atau nama penuhnya, Fatimah Rahmad Ali, 56, turut memuji lakonan hebat Aedy Ashraf dan Hannah Delisha menerusi drama rantaian 30 episod itu.

Katanya, selain mempunyai rupa paras yang cantik, kedua-dua pasangan pelakon ini harus dipuji kerana lakonan hebat yang ditunjukkan mereka.

Malah, Erma yang sudah berkecimpung dalam industri selama 37 tahun menyifatkan, Aedy dan Hannah sebagai contoh kepada pelakon pelapis yang ada sekarang.

“Aedy Ashraf dan Hannah Delisha, anda tengok lah lakonan dia. Hebat gila! Susah tau saya nak puji orang. Saya sampai menangis masa proses penyuntingan. Sebab lakonan mereka sampai.

“Dan, inilah dia contoh new generations yang bukan sahaja popular, ada ramai followers tetapi lakonannya bagus. Mereka berdua punya kualiti tu memang hebat. Yang lain tu saya tak perlu puji lah anda semua memang tahu mereka berbakat.

“Tetapi mereka anak muda ini lah yang merupakan pelapis dan kita amat perlukan dalam industri. Selain mempunyai rupa paras yang elok mereka juga boleh berlakon. Bukan harap muka tapi bodoh.

“Macam Aedy dan Hannah saya sangat berbangga tengok lakonan mereka berdua dalam drama Lelaki Itu,” katanya.

 

Berkongsi lanjut, Erma mendedahkan walaupun sudah 15 tahun tidak bergiat aktif dalam bidang lakonan, namun Che Puan Sarimah Ibrahim antara pelakon yang mempunyai inisiatif sendiri dengan mengambil kelas lakonan secara online demi drama Lelaki Itu.

“Dia ambil inisiatif untuk ambil online acting course semata-mata demi preparation dia untuk drama Ini.

“Sebelum start shooting dia ambil online New York acting course dan saya berbangga kerana dia berusaha untuk itu walaupun hanya berlakon drama sahaja,” kongsinya.

Erma berkata demikian ketika ditemui pada sidang media drama Lelaki Itu yang diadakan di Sri Pentas, TV3 baru-baru ini.

Tidak habis disitu, Erma sempat menitipkan pesanan buat pelakon baharu yang mahu bekecimpung dalam industri lakonan supaya fokus dan mempunyai matlamat terhadap karier seni mereka.

“Saya cuma berharap orang-orang seperti Aedy Ashraf dan Hannah Delisha ni terus menggali bakat mereka supaya mereka bertahan lama dalam industri.

” Dan kepada pelakon-pelakon baharu,  kalau you artis yang hanya mahu menjadi lalang ataupun bunga penghias skrin televisyen. Maka, selama-lamanya anda akan jadi penghias skrin televisyen,” ujarnya.

Salma Syahbuddin