Featured By: Salma Syahbuddin March 22, 2023 @ 5:24pm

Saharul Ridzwan Didik Anak Berpakaian Sunnah Sambut Ramadan – “Anak Membesar Tanda Kita Semakin Tua, Perjalanan Juga Makin Singkat”

Pelakon dan usahawan, Saharul Ridzwan tampil segak berpakaian sunnah menyambut kedatangan Ramadan tidak lama lagi.

Menerusi hantaran di Instagram miliknya, Saharul atau nama sebenarnya Mohd Saharul Rizdwan Hashim, 34,  berkongsi foto bersama anak lelakinya, Muhammad Luth Ali mengenakan pakaian lengkap serban dan jubah berwarna biru lembut.

“Anak membesar tanda kita semakin tua. Umur makin meningkat, perjalanan juga semakin dekat. Semoga perjalanan ini apa yang Allah dan Rasulullah S.A.W suka.

“Ya Allah, pandanglah kami dan terimalah amalan kami,” tulisnya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet memberikan respons positif terhadap tindakan Saharul menyantuni anaknya.

Bahkan, memuji tindakannya yang teruja menyambut kedatangan Ramadan dengan mengamalkan cara berpakaian mengikut sunnah Rasullullah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saharul Ridzwan (@saharulridzwan)

 

Terdahulu, pelakon yang popular menerusi drama Sabarlah Duhai Hati ini memaklumkan, sudah hampir dua tahun dia meninggalkan dunia lakonan dek keran aktif berdakwah, malah dia juga tidak risau sekiranya peminat sudah mula melupakan namanya.

“Sekarang saya memang tengah sibuk berniaga dan belajar mengikut sunnah Nabi dan berdakwah untuk diri sendiri. Saya hanya boleh dakwah dengan berpakaian dan mengajak orang ramai datang ke masjid dan berselawat.

“Dan saya yakin Allah SWT boleh berikan sesuatu di luar jangkaan kita. Seandainya nak popular ni, tidak bergantung pada pekerjaan kita, Allah boleh bagi kita popular dengan cara baik dan sebaliknya, jadi saya tak pernah risau kalau nama saya sudah mula dilupakan orang tapi, jangan lupa hadiahkan al-Fatihah kalau saya meninggal.

“Istiqamah untuk kekal begini (berdakwah) memang sangat susah, kerana harga dan ganjaran untuk istiqamah itu adalah syurga. Susah tapi seronok insya-Allah,” katanya.

 

Sumber: Instagram

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 18 Mar 2019

BTS’ Unprecedented ARMYPEDIA Hunt Gets a Spotify Twist

Head over to Spotify to find special edition Spotify x BTS puzzle pieces; first piece revealed inside!

Hiburan Wed, 31 Jul 2019

‘Hilang Sengat’…Sofi Jikan Ke Penjara!

Mahkamah membenarkan Sofi menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sementara peguam yang mewakilinya, Datuk Haniff Hassan memfailkan rayuan.

Hiburan Mon, 18 Mar 2019

SHINee’s Minho Will Be Enlisting into the Military in April!

Fans are excited to see Minho serving the country.

Hiburan Mon, 12 Jun 2023