Hiburan By: SGMS Faida May 5, 2019 @ 4:56pm

Sedih Tak Dapat Berniaga, Caliph Buskers Reda

Atas masalah penglihatan dialami mereka, kumpulan Caliph Buskers sedih apabila tidak dapat menjalankan perniagaan bermusim sempena bulan puasa seperti kebanyakan rakan artis lain.

Kata vokalis utamanya, Azmi, prospek berniaga di bazar Ramadan pernah dibincangkan bersama rakan lain ketika awal kemunculan mereka dahulu, tetapi terpaksa dilupakan begitu sahaja.

“Kami cuba mencari pendapatan sampingan setiap kali menjelang musim perayaan, cuma perniagaan makanan atau minuman bukan untuk Caliph Buskers. Begitu juga dengan baju raya kerana tentunya lebih puas jika kami dapat melihat warna dan fesyen yang mahu dijual kepada orang ramai.

“Begitupun, kami tidak menyalahkan takdir dan tentunya reda dengan ketentuan Tuhan. Cuma, ia lebih kepada rasa sedih sebab selain berlumba-lumba mempertingkatkan pahala beribadat, Ramadan juga dianggap sebagai bulan bagi menambahkan rezeki.

“Sebab itu Caliph Buskers menumpukan perhatian kepada persembahan jalanan sahaja,” katanya ketika ditemui selepas menjayakan sesi rakaman sebuah program hiburan yang akan disiarkan pada musim raya, di sini.

Enggan terus melayan perasaan, Azmi atau nama sebenarnya Khairul Azmi Mohd Saat berkata, mereka tetap bersyukur apabila peminat dan stesen televisyen tidak melupakan Caliph Buskers.

Tawaran untuk menjayakan beberapa rancangan televisyen bagi siaran Aidilfitri sedikit sebanyak mengingatkan peminat terhadap kewujudan kumpulan berkenaan.

“Begitupun, kami tak boleh mengharapkan undangan persembahan semata-mata. Jadi, kami tidak kisah ‘turun padang’ untuk ‘busking’ di lokasi yang kami rahsiakan dahulu buat waktu ini, demi kejutan untuk peminat.

“Sepanjang Ramadan nanti, kami sudah mempunyai senarai lokasi yang bakal disinggahi. Selagi diberi kudrat, kita akan terus bergerak, tambahan pula menghiburkan khalayak di jalanan juga menjadi ruang untuk mempromosikan karya,” katanya lagi.

Kumpulan yang popular dengan lagu Hanya Namamu itu tampil bersama single terkini berjudul Hanya Mimpi, penghujung tahun lalu.- BH Online.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 15 Jul 2022
Hiburan Tue, 16 Apr 2019

Kaya Tapi ‘Humble’, Jom Tengok Hadiah Hari Jadi Nia Ramadhani Tahun Ini!

Bergelar isteri seorang jutawan, apa agaknya hadiah yang diberi suami Nia tahun ini?

Hiburan Wed, 18 Oct 2023

PU Abu Beri Bayangan Rumah Tangga Dengan 2 Isteri Bergolak?

Semoga semua urusan PU Abu dan isteri-isterinya dipermudahkan 🤲

Featured Mon, 9 Jan 2023
Featured Sun, 12 Jun 2022
Featured Fri, 21 Jan 2022
Featured Sun, 26 Mar 2023