familuv By: Ad Ops January 3, 2019 @ 9:00am

6 Petanda Anda Keguguran Kandungan Ketika Hamil

Keguguran didefinisikan sebagai kehilangan kandungan sebelum ia mencapai usia 20 minggu.

Jika anda mengalami simptom yang merisaukan, agak normal bagi anda untuk merujuk Internet dan membuat andaian yang bukan-bukan.

Walau bagaimanapun, anda perlu ingat yang kebanyakan tanda-tanda keguguran boleh menjadi sesuatu yang tak perlu dirisaukan pun.

Jadi sebelum anda rasa gelisah dan bergegas ke bilik kecemasan, catatkan sebarang persoalan yang timbul dan hubungi doktor anda untuk menjadualkan ujian pelvis atau ultrasound. Hanya seorang doktor saja yang boleh confirm jika anda keguguran atau tak.

Di bawah ini, Dr Mark Perloe, pengarah perubatan di Georgia Reproductive Specialists di Atlanta ada menyatakan simptom keguguran yang paling biasa dialami. Teruskan baca untuk ketahui jika anda berisiko dan bila anda perlu hubungi doktor.

1. Pendarahan

Salah sebuah petanda awal keguguran adalah pendarahan, iaitu dari tompok kecil ke pengeluaran darah yang lebih lebat dan merah.

Namun begitu, ramai wanita yang mengalami pendarahan pada awal kehamilan akhirnya boleh meneruskan kehamilannya dengan sihat. Tapi hubungi doktor anda untuk periksa, just in case.

2. Cramp

Foto: Getty

Rasa kejang di bahagian abdomen mungkin disebabkan oleh keregangan ligamen, tapi ia juga boleh menjadi petanda keguguran.

Rujuk kepada doktor anda untuk pastikan, terutamanya jika cramp tersebut rasa lebih kuat daripada senggugut biasa ketika anda datang haid; jika ia tertumpu ke sebuah bahagian saja; ataupun jika ia datang sekali dengan pendarahan.

3. Sakit belakang

Kekejangan tadi juga boleh datang dalam bentuk rasa sakit pada bahagian bawah belakang anda, sama ada sikit atau sederhana. Jika anda alami pendarahan juga, hubungi doktor.

4. Cecair keluar dari faraj

Jika anda perasan ada discaj yang luar biasa termasuklah darah pekat, itu boleh jadi satu tanda yang anda kehilangan kandungan anda. Selain itu, discaj yang berbau atau menyebabkan iritasi pada faraj juga patut dikhuatiri.

Jika tisu janin (yang berwarna kelabu dan mengandungi darah pekat) terkeluar sekali, cuba menyimpannya di dalam bekas yang bersih untuk doktor anda periksa.

5. Kehilangan simptom kehamilan

Foto: Parents Magazine

Kalau anda tiba-tiba rasa okay setelah rasa loya selama berminggu-minggu, selalunya itu bermakna kadar hormon anda dah seimbang. Tapi ia juga boleh menandakan keguguran, terutamanya jika anda juga mengalami simptom-simptom keguguran lain.

Jika anda tak lagi rasa loya, jangan risau tapi jika anda juga alami simptom lain, cepat-cepat rujuk nasihat doktor.

6. Ujian kehamilan negatif padahal pada mulanya positif

Kerisauan keguguran menyebabkan ramai wanita mengambil ujian kehamilan sekali lagi untuk menyedapkan hati, walaupun mereka sudah pun mendapat keputusan positif pada awalnya.

Jika anda mendapati keputusan negatif pada kali kedua, silalah berjumpa dengan doktor.

Jadi secara kesimpulannya, jika tak pasti, jangan buat andaian sendiri. Jika risau, tanya yang pakar.

Sumber: Parenting.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 24 Mar 2020
Featured Fri, 22 May 2020
Featured Wed, 3 Feb 2021
Featured Wed, 17 Jan 2018

Putus Cinta : 8 Cara Bangkit Semula

Putus cinta setelah sekian lama menyulam kasih cukup memeritkan. Tapi mahu atau tidak, kehidupan wajib diteruskan. Menangis dan meratap pemergian orang yang pernah disayangi bukanlah caranya move on dan melupakan segala luka. Bangkitlah semula dengan […]

familuv Tue, 10 Jul 2018

Alami Selsema Teruk Yang Akhirnya Menyebabkan Alex Lewis Kudung

Penyakit GAS yang dialami Alex Lewis tidak berjangkit kepada orang lain tetapi apa yang menakutkan ia membuatkan daging manusia memakan diri sendiri.

Featured Wed, 9 May 2018

Anda Tak Perlu Gigih Nak Bersihkan, Sekali Celup Boleh Tahan 20 Hari Dakwat PRU14

Jangan gigih sangat nak hilangkan dakwat di jari itu lepas mengundi, sebab ia akan tahan selama 20 hari!

Featured Mon, 26 Feb 2018

Jangan Pakai Bra Ketika Tidur, Nanti Buruk Natijahnya!

Namun, tahukah anda, memakai bra dalam satu jangka masa yang lama boleh memberi efek negatif pada kesihatan badan.

Eat Travel Tue, 8 May 2018

Nak Travel Tapi Takut Turbulence Ketika Menaiki Kapal Terbang? Ikuti Tip Ini Untuk Mengatasinya

Nak melancong ke luar negara akan rasa tak syok kalau anda ada fobia naik kapal terbang.

Featured Tue, 27 Jul 2021

Video Tular Di Internet: Netizen Dakwa ‘Deep Fake’, Cubaan Jatuhkan Pendakwah Terkenal

Sebuah video tular yang dikatakan mirip pendakwah terkenal mengejutkan ramai netizen di media sosial. Video yang mengandungi perlakuan tidak sopan tersebar dan warganet menyifatkan ia adalah video palsu. Netizen turut mendakwa ia merupakan salah satu […]

familuv Wed, 3 Oct 2018

Panduan Didik Si Abang Atau Kakak Terima Kehadiran Adik Baru

Didik supaya mereka sayang bukan benci kepada adik!

| Live TV